Wednesday, 24 May 2017

Banking Awareness GK Questions for Upcoming IBPS/SBI/RBI Exams

Banking Awareness GK Questions for Upcoming IBPS/SBI/RBI Exams

Banking Awareness GK Questions for Upcoming IBPS/SBI/RBI Exams
Banking Awareness GK Questions for Upcoming IBPS/SBI/RBI Exams

Q. 1. When the Payment Bank of India Government Post Office (India Post) started
Answer- 31 Jan. 2017 


Q. 2. How much is the minimum guaranteed interest rate offered under Senior Pension Insurance Scheme, 2017?
Answer- 8%

Q. 3. What is the new date for implementing Goods and Service Tax (GST) across the country?
Answer- 1st July 2017

Q. 4. India's first international exchange was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi on 10th January, 2017?
Answer- In Gandhinagar, capital of Gujarat

Q. 5. When the PayTm Payments Bank is going to start work?
Answer- 23rd May 2017

Q. 6. What is the full form for banking term 'NBFCs'?
Answer- Non Banking Financial Company

Q. 7. The Reserve Bank of India (RBI) launched a new portal on August 4, 2016 to monitor the tendency of companies to collect funds illegally by the public. What is the name given to this portal? 
Answer- Sachet

Q. 8. The country has taken another step in the direction of the GST (Goods and Service Tax) when the Indian Parliament imposed its seal on the ______________ related to this subject.
Answer- 122nd Constitutional Amendment on August 8, 2016

Q. 9. The Central Government launched a mobile payment app on December 30, 2016 to facilitate easy payment of cash without paying.what is this app name?
Answer- Bharat Interface for Money – BHIM

Q. 10. New TVs channel introduced by the Ministry of Electronics and Information Technology, for the purpose of promoting digital transactions in the country. What is the name of the channel?
Answer- DigiShala

Q. 11. New chairman of Life Insurance Corporation (LIC) has been appointed?
Answer- V.K. Sharma

Q. 12. Which venture was the first undertaking to start the operations of Payments Bank in India on November 23, 2016?
Answer- Airtel Payments Bank Ltd.

Please like, share and comment.
All the Very Best. Thank YOU.

No comments:

Post a Comment

Advertisement