-->

Friday, 2 December 2016

November Month Part 1 Current Affairs Questions and Answers PDF

Free Downlod Current Affairs Latest Capsule 2017 PDF

Month Wise PDF File

(Today -GA PDF NEW) Download Here

Click Here >> to Download all in one PDF here

Dear Readers here is the November month part 1 current affairs Questions and Answers PDF, in this article we covered 25 very important general awareness/ current affairs multiple choice one linear questions and answers which will be very useful for your upcoming bank and all other competitive exams like PSC,SSC,UPPSC,TSPSC,MPPSC,BANK,ETC. Current Affairs in English and Hindi for Bank & SSC available here. 

All banking exams and ssc exams Aspirant talking about meritmock current affairs questions level are very difficult but you know that we provide always trust and quality based content for your real exam oriented study materials. So, you prepare these questions and revise more times for better exam preparation.
Current Affairs Questions and Answers PDF
November Month Part 1 Current Affairs Questions and Answers PDF

Question 1. What is the theme for the World Pneumonia day 2016?
Answer- Keep the promise, stop pneumonia now
(World Pneumonia Day is observed globally every year on November 12 to generate awareness about the Pneumonia disease)

Question 2. Name the Joint Military Training exercise between India and Nepal.
Answer- Surya Kiran


Question 3. Name the newly elected President of INTERPOL.
Answer- Meng Hongwei

Question 4. Name India's first bank which has launched a banking robot.
Answer- City Union Bank
(India's first banking robot named Lakshmi was launched by the Kumbakonam- based City Union Bank (CUB) in Chennai. Lakshmi will be first on site humanoid (robot) in India.

Question 5. Which organisation has been awarded the 2016 Golden peacock award?
Answer- SAIL

Question 6. Name the professor who has been selected for the 'Kalidas samman' National award 2015-16.
Answer- Prof Raj Bisaria

Question 7. Name the country which has launched navigation satellite XPNAV-1.
Answer- China
(China has successfully launched experimental X-ray pulsar navigation satellite XPNAV-1. It is the world's first pulsar navigation satellite or spacecraft.

Question 8. The Supreme Court has termed which law in the state of Punjab to be unconstitutional?
Answer- Punjab Termination of Water Agreements Act, 2004

Question 9. Name the Director general of the International Labour Organization.
Answer- Guy Ryder

Question 10. Name the recently elected President of USA.
Answer- Donald Trump
(45th President of United States of America (USA))

Question 11. Which new denomination of Indian currency has been recently launched by RBI?
Answer- 2000

Question 12. How many children have been awarded the Abdul Kalam IGNITE award?
Answer- 31

Question 13. Name the largest fresh water lake in north east India.
Answer- Loktak lake

Question 14. Which country has won the Women's hockey gold at the 2016 Asian Champion's trophy?
Answer- India

Question 15. Which is the first Indian state to launch cyber police stations in all districts?
Answer- Maharashtra

Question 16. Who has been appointed as brand ambassador of 'Swachh Rail Mission' by the Government of India?
Answer- Bindeshwar Pathak

Question 17. Where in Rajasthan has the NHPC comissioned its 50 MW wind power project?
Answer- Jaisalmer

Question 18. Name the venue of the 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR)
Answer- New Delhi

Question 19. Which technology gaint has tied up with Arcaelogical Survey of India to provide a virtual tour of monuments?
Answer- Google

Question 20. 'Sampriti-2016' a joint military training exercise between India and
Answer- Bangladesh

Question 21. Bhitarkanika National Park is located in
Answer- Odisha

Question 22. Name the professor who has been selected for the 'Kalidas samman' National award 2016-17.
Answer- Banshi Kaul

Question 23. In which state PM Narendra Modi inaugurated the Mopa Greenfield international airport?
Answer- Goa

Question 24. Ram Naresh Yadav passed away recently, he was related to which field?
Answer- Politics

Question 25. What is the name of the Prime Minister of Portugal who will be the chief guest at the 14th Pravasi Bharatiya Divas 
(from 7th Jan. 2017 to 9th Jan. 2017)
Answer- Antonio Costa



PDF download link will be available soon.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Advt.

Advertisement

SBI New Rules for FD