Saturday, 5 November 2016

Important 10 Science Questions Every High School Graduate Should Know

Dear Readers. Today we are here with 10 Important General Science Questions for competitive exams. So this Important 10 Science Questions Every High School Graduate Should Know article is much more helpful for all aspirants. These general science objective questions are very helpful for upcoming competitive Exams like RPSC, IBPS Bank Exams (In : Static GK for Bank Exams), SSC, UPSC etc. You also download General Science PDF here.


1. Which gas is used in the soda water
कौन सी गैस सोडा पानी में प्रयोग की जाती है?
Answer - Co2 (Carbon dioxide)

2. How much mercury is deposited on the heating
पारा कितने ताप पर जम जाता है
Answer - 39 degree centigrade



3. Which lense is used in Camera
कैमरे में कौनसा लेंस इस्तेमाल किया जाता है
Answer- A camera lens (also known as photographic lens or photographic objective) is an optical lens or assembly of lenses used in conjunction with a camera body and mechanism to make images of objects either on photographic film or on other media capable of storing an image chemically or electronically.

4.  What is the commercial unit of electrical energy?
विद्युत ऊर्जा की वाणिज्यिक इकाई क्या है?
Answer - It is the energy consumed when 1 watt of power is used for 1 hour. The commercial unit of electrical energy is kilowatt hour (kWh) and it is commonly known as Unit.

5. Which test is used for confirmation of typhoid fever?
टाइफाइड बुखार की पुष्टि के लिए कौनसा टेस्ट किया जाता है?
Answer- Widal test

6. The rearing of silkworms for production of raw silk is known as?
कच्चे रेशम के उत्पादन के लिए रेशम के कीड़ों के पालन के रूप में जाना जाता है?
Answer- Sericulture

7. Who is known as the "Father of Indian Ecology"
कौन "भारतीय पारिस्थितिकीय के पिता" के रूप में जाने जाते है
Answer- Ramdeo Mishra

8. First Vaccine was developed by
पहला टीका विकसित किया गया था
Answer- Louis Pasteur




9. Convex mirror is used for
उत्तल दर्पण प्रयोग किया जाता है
Answer- Rear-view mirror in vehicles

10. The compressed Natural Gas (CNG) mainly consists of
संपीड़ित प्राकृतिक गैस (सीएनजी) में मुख्य रूप से शामिल
Answer- Methane





No comments:

Post a Comment

Advertisement