Thursday, 3 November 2016

25 Very Imp. General Awareness Questions for IBPS PO Mains Exams

Hello Readers- Welcome to MM Live portal. We are here with 25 Very Imp. General Awareness Questions for IBPS PO Mains Exams. These general awareness questions are very helpful for IBPS Bank Exam Preparation aspirants like IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI Clerk, RRB and IBPS SO Exams.

Please note that every candidate of IBPS required reading newspapers and updating yourself on daily basis helps a lot in the preparations of IBPS PO Mains & other Banking exams. So we provides you new ways to learn so you can grow and achieve what you have aspirations for.

Q. 1. Which of the following private sector lenders has acquired BSS Microfinance in an all-cash deal for Rs 139.2 cr?
Answer- Kotak Mahindra Bank

Q. 2. The High Court in which of the following states recently decided to set aside the state govt’s anti-liquor law terming it illegal?
Answer-Bihar



Q. 3. The Union Govt appointed R Subramania Kumar as Executive Director (ED) of state-owned Indian Overseas Bank. The Indian Overseas Bank is headquartered in
Answer- Chennai

Q. 4. The 2016 BRICS Labour and Employment Ministerial Meet was held recently in
Answer- New Delhi

Q. 5. Syed Shamsul Haq passed away recently. The noted short-story writer, novelist, playwright and a very popular poet was from
Answer- Bangladesh

Q. 6. Annu Rani is associated with which of the following sports? She broke her own national record recently.
Answer- Javelin throw

Q. 7. The world’s first child with genes from three people was born to a couple in which of the following countries recently?
Answer- Mexico

Q. 8. Prof Kolakaluri Enoch was honoured with the 29th Moortidevi Award 2015 for his novel Ananta Jeevanam. He is an eminent author of
Answer- Telugu

Q. 9. Who among the following has been elected as the new Chairman of the Press Trust of India (PTI)?
Answer- Riyadh Mathew

Q. 10. The International Translation Day is observed every year on
Answer- 30 Sep

Q. 11. How much rural population in India accordingly by census 2011?
Answer- 83.3 crore



Q. 12. Which rate is the short term borrowing rate at which RBI borrows money from banks?
Answer- Reverse Repo Rate

Q. 13. Who among the following won the women's single title of the 2016 Miami Open tennis tournament?
Answer- Victoria Kvitova

Q. 14. The Book "Blood Feud" is written by
Answer- Edward Klein

Q. 15. The " National Housing Bank" started its operation from
Answer- 1988

Q. 16. What is the contribution in share holding of Sponsor Bank in Regional Rural Bank (RRB)?
Answer- 35%

Q. 17. The world's first electric passenger air craft launched by China is
Answer- RXIE

Q. 18. What does "BPLR" stand for?
Answer- Benchmark Prime Lending Rate

Q. 19. Which Space Agency launched Earth-observing satelite to track the amount of water locked in soil?
Answer- NASA

Q. 20. Headquarters of "State Bank of India" situated?
Answer- Mumbai

Q. 21. What is the full form of NUUP?
Answer- NUUP – National Unified USSD Platform

Q. 22. The book “Family Life” has been authored by
Answer- by Akhil Sharma, an Indian born-American author.

Q. 23. Who has won the 2016 Man Booker Prize?
Answer- Paul Beatty

Q. 24. What is the theme of 2016 World Mental Health Day?
Answer- The 2016 theme is “Psychological First Aid”. The World Mental Health Day is observed every year on October 10.

Q. 25. Which country has won the 2016 Kabaddi World Cup?
Answer- India has won the 2016 Kabaddi World Cup by defeating Iran in a final by 38-29 in Ahmedabad, Gujarat. This was India’s 3rd World Cup in the Standard Style version of Kabaddi.


No comments:

Post a Comment

Advertisement