-->

Saturday, 3 September 2016

Static GK Quiz for Competitive Exams

Static GK Quiz for Competitive Exams like Banking, SSC, UPSC, RRB, Railway and other exams
The General Knowledge section is an important part of all competitive exams. Here you can read , practice and download all the important Static GK Quiz and important Static GK Notes for almost all competitive examinations like Bank Exams for IBPS Clerk, IBPS PO, Bank POs - Probationary Officer, SBI Clerk/PO and Specialist Officer, Railway Exams (RRB NTPC), SSC, UPSC, Defence Exams for Army and Police Recruitment, RRB Exams, Various State Government Exams etc.

Must Read : Important Abbreviations for Bank Exams OR Important Abbreviations for Competitive Exams, Bank & Govt Jobs

You can get here all the collection of Important Static General Knowledge Material on various topics like Important Airports, Famous Temples, Important Sports Stadiums, Important Organizations and their headquarters, Thermal Plants in India, Important National Parks in India etc. In addition to this, Candidates who are preparing for various competitive examinations can download Static GK Notes on various topics like Sports, Folk Dances of India, Important Days and Dates in a year, List of Important Dams, List of State, Capitals and Chief Ministers and Famous Places in India. 

So keep it touch with these type of Quizzes for all the latest and important Static GK Quiz and Notes likely to be asked in the upcoming examinations.

Qn. 1. “Banking Ombudsman” means a person:
(a) appointed to settle dispute between employees and management 
(b) to whom customer can approach for redressal of his grievances against the bank.
(c) appointed to recover  dues from defaulting borrowers,
(d) All of these
(e) None of the above 

Qn. 2. Crossing of cheques makes them
(a) ineligible to endorse to a person other than the payee
(b) remain the same in all respect; it is only a practice
(c) eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account
(d) ineligible to get cash across the bank counter
(e) None of the above 

Qn. 3. Who among the following decides whether particular bill is a Money Bill or not ? 
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Chairman of Rajya Sabha
(c) President
(d) Finance Minister
(e) None of the above 



Qn. 4. The sports award 'Dronacharya Award' is given to which of the following one ?
(a) Coaches
(b) Director of Sports
(c) Sports persons
(d) Umpires
(e) None of these

Qn. 5. In which year, India's highest civilian award " Bharat Ratna " was instituted ? 
(a) 1950
(b) 1954
(c) 1962
(d) 1964
(e) None of these

Qn. 6. Which of the following prizes is given by the UNESCO ?
(a) Magsaysay Award 
(b) Kalinga Prize
(c) Pulitzer Prize 
(d) Booker Prize
(e) None of these

Qn. 7. The world Telecommunication Day is observed  every year in which date ?
(a) May 20
(b) May 17
(c) May 18
(d) April 16
(e) None of these



Qn. 8. Who build the " Tower of Victory " (Vijay Stambha) in the Chittor fort ?
(a) Rana Sanga
(b) Ranat Pratap Singh
(c) Rana Ratan Singh
(d) Rana Kumbha
(e) None of these

Qn. 9. World Cancer day observed on_____________.
(a) 30 January
(b) 12 March
(c) 4 February
(d) 24 March
(e) 7 April

Qn. 10. Palatana Power Plant is situated in which of the following States?
(a) Jharkhand
(b) Chhattisgarh
(c) Tripura
(d) West Bengal
(e) Assam

Answer Key...
1. b
2. a
3. a
4. a
5. b
6. b
7. b
8. d
9. c
10. c



Share:

0 comments:

Post a Comment

Advt.

Advertisement

SBI New Rules for FD