-->

Saturday, 2 July 2016

SSC Important GK Capsule 2016 Part-2 (In Hindi)

Dear mm expert readers. SSC Important GK Capsule 2016 Part-2 (In Hindi) : Good news for SSC exam candidates because General Knowledge and Current affairs is much wide but well scoring section in this exam. So here is SSC CGL General Awareness (GK) Power Capsule to help you score more in this exam. Below you will find important Gk questions for better preparation of GK Section in CGL Exam.

If you are preparing for Railways RRB NTPC Exam and SSC CGL 2016 exams, this is the time to start preparing. Here is a set of expected selected MCQs. This capsule will help you ace your exam. Practice these questions to prepare and clear General Awareness cutoffs.

Question No. 1. शहीद नारायण स्टेडियम कहां स्थित है?
Answer. रायपुर, छत्तीसगढ़


Question No. 2. "Making India Awesome" के लेखक है?
Answer. चेतन भगत

Question No. 3. संविधान का कौन सा अनुच्छेद सभी लोगों को समान रूप से देश के कानून द्वारा संरक्षित किया जाने की गारंटी देता है?
Answer. अनुच्छेद 14

Question No. 4. UCO बैंक का मुख्यालय कहां स्थित है?
Answer. कोलकाता

Question No. 5. नव स्थापित बंधन बैंक का टैगलाइन क्या है?
Answer. “आप का भला, सबकी भलाई ”

Question No. 6. गिर पार्क कहां है?
Answer. गुजरात

Question No. 7.  "Swami and Friend" पुस्तक किस प्रसिद्ध भारतीय लेखक द्वारा लिखी गयी है?
Answer. आर.के नारायण

Question No. 8. ग्रहों के गति के नियम को किसने प्रतिपादित किया?
Answer. केप्लर ने

Question No. 9. हरकुण्ड बांध किस नदी पर बना हुआ है?
Answer. महानदी 

Question No. 10. पृथ्वी के वायुमंडल में ऑक्सीजन का प्रतिशत है?
Answer. 21 %

Question No. 11. भारत में भौतिकी विज्ञान के लिए प्रथम नोबेल पुरस्कार किसने प्राप्त किया?
Answer. सी वि रमन 

Question No. 12. भारत का पहला डाक टिकट कब प्रारंभ हुआ?
Answer. 1852

Question No. 13. सौरमंडल में सबसे छोटा ग्रह कौनसा है?
Answer. बुध

Question No. 14. प्रथम विश्व युद्ध कब शुरू हुआ?
Answer. 4 अगस्त 1914

Question No. 15. दूसरा विश्व युद्ध कब शुरू हुआ?
Answer. 1 सितंबर 1939



Share:

0 comments:

Post a Comment

Advt.

Advertisement

SBI New Rules for FD