Friday, 29 July 2016

Census 2011 Important Static GK Study Notes and Questions Answers for Bank/Competitive Exams

Dear readers, Census 2011 Important Static GK Study Notes and Questions Answers for Bank/Competitive Exams : We Make some questions & answers in Census 2011 and make it in PDF format. We Hope it will definitely help you for your upcoming Exams. Here you can check expected and very useful quick way for the revision of Static General Awareness section. GA Static General Knowledge will help you to quickly revise and high score better in the general awareness section of SBI PO Main Exam. Hope this will be helpful for the forthcoming PO Main Exam. In this article you read and study 100+ MCQ ABOUT INDIA'S 2011 CENSUS. All the best
10-10 प्रश्नों के नाम पर समय की बर्बादी नहीं जी नहीं। टाॅपर्स द्वारा टाॅपर्स अभ्यर्थियों की उत्कृष्ठ प्रतियोगी परीक्षा की तैयारी हेतु एमएम है ना
तभी तो, जब सभी पढ़े एमएम तो आप क्यों नहीं।

Census 2011 at a Glance

The Census 2011 is the 15th National census survey conducted by the Census Organization of India.
Mr. C. Chandramouli is the Commissioner & Registrar General of the Indian 2011 Census. The national census survey covered all the 28 states of the country and 7 Union territories including 640 districts, 497 cities, 5767 tehsils & over 6 lakh villages.

प्रिय विद्वान पाठकगण, जैसा कि आप सभी जानते है वर्तमान समय की लगभग सभी प्रतियोगी परीक्षाओं (IBPS Bank PO/Clerk, SSC, RRB NTPC, LIC, SBI PO and SBI Clerk, UPSC, RPSC) में भारतीय जनगणना 2011 (India Census 2011) टाॅपिक से सम्बन्धित प्रश्न (Important and expected Questions from India Census 2011, India Census 2011 MCQs  ), प्रश्न-पत्र में पूछे जाते है। आज एमएम टीम द्वारा इस टाॅपिक से सम्बन्धित अति-महत्वपूर्ण 100 से अधिक प्रश्नों को संकलित कर स्टडी नोट्स (study notes on India Census 2011) सहीत आपके प्रतियोगी परीक्षा की सर्वश्रेष्ठ तैयारी हेतु उपलब्ध कराये जा रहे है, आशा है आप सभी पाठकों के लिए यह पोस्ट काफी लाभदायक सिद्ध होगी। व्यवस्थापक-टीम एमएम

Small Request:- Kindly Share Our Article to your Friends & FB Groups

Census 2011 MCQs PDF available here.



प्रश्न/Q.No. 1. As per 2011 census, the State in India with the largest rural population?
Answer: Uttar Pradesh

प्रश्न/Q.No. 2. As per 2011 Census, the State in India with the highest urban population?
Answer: Maharashtra


प्रश्न/Q.No. 3. According to 2011 Census, the rural population of India comprises? 
Answer: 68.84%

प्रश्न/Q.No. 4. 2011 Census covered how many districts in India?
Answer: 640

प्रश्न/Q.No. 5. As per 2011 census, the literacy rate among Indians?
Answer: 74.04%

प्रश्न/Q.No. 6. According to 2011 census, the literacy rate of India?
Answer: 74.04

प्रश्न/Q.No. 7. According to 2011 census, the Union Territory of India with lowest literacy rate?
Answer: Dadra & Nagar Haveli

प्रश्न/Q.No. 8. According to 2011 census, the literacy rate among women in India?
Answer: 65.46

प्रश्न/Q.No. 9. According to 2011 census, the literacy rate among men in India? 
Answer: 82.14

प्रश्न/Q.No. 10. According to 2011 census, the most populous India city?
Answer: Mumbai

प्रश्न/Q.No. 11. As per 2011 census, the literacy rate in India is?
Answer: 74.04%

प्रश्न/Q.No. 12. As per 2011 census, the number of women per 1,000 men in India is?
Answer: 940

प्रश्न/Q.No. 13. As per 2011 census, the percent of urban population in total population in India?
Answer: 31.36%

प्रश्न/Q.No. 14. The National Commission on population is headed by?
Answer: Prime Minister

प्रश्न/Q.No. 15. As compared to Census 2001, which are the 3 states to have recorded major decline in the sex ration?
Answer: J & K, Bihar, Gujarat

प्रश्न/Q.No. 16. 201-2011 is the first decade, with the exception of __________, to add lesser population compared to the previous decade?
Answer: 1911-1921

प्रश्न/Q.No. 17. _________is the Census Commissoner, under whose guidance the 2011 Census has been conducted?
Answer: Dr C Chandramouli

प्रश्न/Q.No. 18. 2011 Census is Indias's ___ Census since independence and__ since 1872?
Answer: 7th, 15th

प्रश्न/Q.No. 19. The latest child sex ratio ___, is the lowest since independence? 
Answer: 914 : 1000

प्रश्न/Q.No. 20. Debang Valley, Arunachal Pradesh and Samba Valley J & K have?
Answer: Least population density

प्रश्न/Q.No. 21. Which among the following pairs is/are not correctly matched?
Answer: Nagaland : Highest decennial growth

प्रश्न/Q.No. 22. _________ was the Mascot of 2011 Indian Census?
Answer: A woman enumerator

प्रश्न/Q.No. 23. The slogan of Census 2011 was?
Answer: Our Census, Our Future

प्रश्न/Q.No. 24. __is also called the "Year of Great Divide" in the demographic history of India?
Answer: 1921

प्रश्न/Q.No. 25. Along with the highest sex ratio, Kerala also has the dubious distinction of highest?
Answer: Greying population

प्रश्न/Q.No. 26. The first ever Census in modern human history was conducted by?
Answer: America

प्रश्न/Q.No. 27. The decadal growth of population for India as whole declined from________ in 1981-91 to ______in 2001 - 11?
Answer: 23.87, 17.61

प्रश्न/Q.No. 28. The Scheduled Castes and the Scheduled Tribes Constitute_ and __% of the Indian population?
Answer: 16.2%, 8.2%

प्रश्न/Q.No. 29. Prior to 2011 the caste census was last conducted in the year? 
Answer: 1931

प्रश्न/Q.No. 30. The First Registrar General and Census Commissioner of Independent India was?
Answer: M W M Yeatts

प्रश्न/Q.No. 31. The First Indian Registrar General and Census Commissioner of Independent India was?
Answer: R A Gopalaswami



प्रश्न/Q.No. 32. The first modern regular census in India, was started in 1881 by?
Answer: Lord Ripon

प्रश्न/Q.No. 33. The latest census commenced on?
Answer: 1 May, 2010

प्रश्न/Q.No. 34. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Answer: Lowest Density - Sikkim

प्रश्न/Q.No. 35. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Answer: District with least sex ratio - Karnal, Haryana

प्रश्न/Q.No. 36. Which one of the following pairs is/are not correctly matched? 
Answer: Lowest SC Population - Haryana

प्रश्न/Q.No. 37. As per 2011 Census report, which among the following pairs is/are not correctly matched?
Answer: Sikhs - 1.5%

प्रश्न/Q.No. 38. As per 2011 census, the population of Hyderabad city?
Answer: 77 .49 Lakhs

प्रश्न/Q.No. 39. As per 2011 census, Indian city with highest population?
Answer: Delhi

प्रश्न/Q.No. 40. The Indian State with lowest density of population, according to 2011 census?
Answer: Arunachal Pradesh

प्रश्न/Q.No. 41. The Indian Union Territory with lowest literacy rate, according to 2011 census?
Answer: Dadra and Nagar Haveli

प्रश्न/Q.No. 42. The Indian State with highest density of population, according to 2011 census?
Answer: Bihar

प्रश्न/Q.No. 43. The population of India, according to 2011 Census?
Answer: 1,210,193,422

प्रश्न/Q.No. 44. The Indian State with highest population, according to 2011 Census?
Answer: Uttar Pradesh

प्रश्न/Q.No. 45. The Indian State with lowest population, according to 2011 Census?
Answer: Sikkim

प्रश्न/Q.No. 46. The literacy rate of India, according to 2011 Census?
Answer: 74.04%

प्रश्न/Q.No. 47. The literacy of women in India, according to 2011 census?
Answer: 65.46%

प्रश्न/Q.No. 48. The Indian State with highest literacy rate, according to 2011 census?
Answer: Kerala

प्रश्न/Q.No. 49. The Indian State with lowest literacy rate, according to 2011 census?
Answer: Bihar

प्रश्न/Q.No. 50. The Indian Union Territory in India with highest literacy rate, according to 2011 census?
Answer: Lakshadweep

प्रश्न/Q.No. 51. The urban population in India according to 2011 census?
Answer: 31.36%

प्रश्न/Q.No. 52. Population of Hyderabad city, according to 2011 Census is?
Answer: 77.49 Lakhs

प्रश्न/Q.No. 53. The most populous city in India, according to 2011 Census, is? 
Answer: Mumbai

प्रश्न/Q.No. 54. As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate is?
Answer: Kerala

प्रश्न/Q.No. 55. As per 2011 census, the literacy rate in India is?
Answer: 74.04%

प्रश्न/Q.No. 56. As per 2011 Census, females per 1000 males in India are?
Answer: 940

प्रश्न/Q.No. 57. Number of villages covered in 2011 Census of India is?
Answer: 6,40,867

प्रश्न/Q.No. 58. As per 2011 Census, the total population of India is?
Answer: 1,210,193,422

प्रश्न/Q.No. 59. As per 2011 Census, the literacy rate among males in India is? 
Answer: 74.04%

प्रश्न/Q.No. 60. As per 2011 Census, the rural population in India companies_______of the total population?
Answer: 68.84%

प्रश्न/Q.No. 61. As per 2011 Census, the State in India with highest urban population is?
Answer: Maharashtra

प्रश्न/Q.No. 62. As per 2011 Census, the Indian State with highest literacy rate was?
Answer: Kerala

प्रश्न/Q.No. 63. According to 2011 Census, Urban population in India comprises?
Answer: 31.36%

प्रश्न/Q.No. 64. According to 2011 census, the number of cities/towns over 10 lakhs population each, in India is?
Answer: 53

प्रश्न/Q.No. 65. According to 2011 census, Hyderabad occupies___________ place in cities in term of population in India ?
Answer: 6th Place

प्रश्न/Q.No. 66. As per 2011 census, the literacy rate of Hyderabad district?
Answer: 80.96%

प्रश्न/Q.No. 67. As per 2011 census, the literacy rate of Mahabood Nagar is?
Answer: 56.06%

प्रश्न/Q.No. 68. As per 2011 census, number of women per every 1000 men was in Andhra Pradesh?
Answer: 992

प्रश्न/Q.No. 69. According to 2011 census, the literacy rate females in India was?
Answer: 65.46%

प्रश्न/Q.No. 70. Women literacy rate in India, as per 2011 Census, is?
Answer: 65.46

प्रश्न/Q.No. 71. Women to men ratio in India as per 2011 Census is?
Answer: 940 : 1000

प्रश्न/Q.No. 72. As per 2011 Census of India, percentage of the decadal growth of population (2011 - 2011)?
Answer: 17.64%

प्रश्न/Q.No. 73. As per 2011 Census, female literacy rate in India is?
Answer: 65.46%

प्रश्न/Q.No. 74. According to 2011 Census, Indian State in which maximum urban population lives is?
Answer: Maharashtra

प्रश्न/Q.No. 75. Main worker according to the Census of India is a person who works for how many days in a year ?
Answer: 183 days

प्रश्न/Q.No. 76. The first census was conducted in India in?
Answer: 1872



प्रश्न/Q.No. 77. At Present Registrar General and Census Commissioner of India?
Answer: C.Chandramouli

प्रश्न/Q.No. 78. Second most populous country in the world?
Answer: India

प्रश्न/Q.No. 79. Most populous state in India?
Answer: Uttar Pradesh

प्रश्न/Q.No. 80. Least populous state?
Answer: Sikkim

प्रश्न/Q.No. 81. Most populous Union Territory?
Answer: Delhi

प्रश्न/Q.No. 82. Least populous Union Terri-tory?
Answer: Lakshadweep

प्रश्न/Q.No. 83. The population of India has increased by more than_____________million during the decade 2001-11?
Answer: 181

प्रश्न/Q.No. 84. Density of population is defi-ned as the number of persons per square?
Answer: Kilometre

प्रश्न/Q.No. 85. As per Census 2011, the population density of India?
Answer: 382

प्रश्न/Q.No. 86. As per Census 2011, the population density of Andhra Pradesh?
Answer: 308

प्रश्न/Q.No. 87. Which state has become the most densely populated state with 1102 persons per square kilometer?
Answer: Bihar

प्रश्न/Q.No. 88. Which state has least densely populated state with 17 persons per square kilometer?
Answer: Arunachal Pradesh

प्रश्न/Q.No. 89. As per Census 2011, India's Sex Ratio is?
Answer: 940

प्रश्न/Q.No. 90. Which state has the highest sex ratio?
Answer: Kerala

प्रश्न/Q.No. 91. Which state has the lowest sex ratio?
Answer: Haryana

प्रश्न/Q.No. 92. As per Census 2011, Population growth rate for the period (2001-11)?
Answer: 17.64%

प्रश्न/Q.No. 93. As perCensus 2011, Andhra Pradesh density of population?
Answer: 308

प्रश्न/Q.No. 94. As perCensus 2011, Andhra Pradesh Population growth rate for the period (2001- 11)?
Answer: 11.10%

प्रश्न/Q.No. 95. Which of the following pairings is wrong (State & Sex Ratio)?
Answer: Haryana - 893

प्रश्न/Q.No. 96. What was the estimated cost of Census 2011?
Answer: 22 Billion Rupees

प्रश्न/Q.No. 97. Number of total number States/Union territories recorded in Census 2011 was?
Answer: 35

प्रश्न/Q.No. 98. Number of districts recorded in Census was?
Answer: 640

प्रश्न/Q.No. 99. Which state according to the Census 2011 is most populous?
Answer: Uttar Pradesh

प्रश्न/Q.No. 100. Which state/UT according to the Census 2011 is least populous?
Answer: Daman and Diu

प्रश्न/Q.No. 101. Which state has recorded the highest sex ratio in state?
Answer: Kerala

प्रश्न/Q.No. 102. As per 2011 Census, popultion in the age group 0-6 years in India's total population?
Answer: 13.12%

प्रश्न/Q.No. 103. India has_____% of the world's geographical area and_____% of the world population?
Answer: 2.4 16%

No comments:

Post a Comment

Advertisement