Saturday, 31 December 2016

Important Banking Awareness Questions and Answers for SBI PO/Clerk Main Exam Part-1

Dear mm expert readers. Today we are sharing a series of Important & Expected Banking Awareness Questions for SBI PO and SBI Clerk Mains Examinations 2016-2017. These MCQs sets are siilar useful for all IBPS PO and Clerical as well as govt jobs and competitive recruitment exams. Every candidate required lot of knowledge about "banking awareness questions and answers" for IBPS, RBI, SBI Exams, Bank Po etc.

As SBI PO Pre and Mains and SBI Clerk Mains 2016 Exam is coming closer day by day, it is important to maintain your confidence level and focus on your goal. In Mains exam, GK section contains recent questions and it is expected that 20 or 20 + questions from Banking and Financial Awareness field will be asked in Mains Exam. You practice and revise more and more for better exam preparations.

 Important Banking Awareness Questions and Answers for SBI PO/Clerk Main Exam Part-1

Total Questions : 20

Q. 1. A draft issued by the bank has been lost by the payee. He sends a letter to the issuing bank to stop payment. Bank will:

(a) Note caution and will advice the payee to contact purchaser of the draft
(b) Not act on the request
(c) Stop payment
(d) Performs no action
(e) None of the above


Q. 2. Mutual funds are required to be registered with:

(a) AMFI
(b) SEBI
(c) IBA
(d) RBI
(e) NABARD

Q. 3. What is Yield Curve Risk?

(a) It is a line of graph plotting the yield of all maturities of a particular instrument
(b) Yield curve changes its slope and shape from time to time
(c) Yield curve can be twisted to the desired direction through the intervention of RBI
(d) All of the above
(e) None of the above

Q. 4. The biggest international financial centre in the world:

(a) Frankfurt
(b) Geneva
(c) London
(d) New York
(e) Paris

Q. 5. The expansion of BIFR, in the context of the Indian Industry is:

(a) Board for Industrial and Financial Reconstruction
(b) Bureau for Industrial and Financial Reconstruction
(c) Board for Investment and Financial Reconstruction
(d) Bureau for Investment and Financial Reconstruction
(e) None of these

Q. 6. The largest financial conglomerate of India is:

(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) IFCI
(d) SBI
(e) None of these

Q. 7. Under which of the following methods of depreciation, amount of depreciation varies every year?

(a) Written Down Value Method
(b) Straight Line Method
(c) Amount of depreciation does not vary on year to year basis
(d) Either a or b
(e) None of these

Q. 8. Usually, the validity period of an Income Tax Refund Order is:

(a) 1 month
(b) 2 months
(c) 3 months
(d) 6 months
(e) 4 months

Q. 9. Which of the following is true about "White Card"?

(a) It is related to companies producing milk products
(b) It does not carry on its face, the brand of the issuer
(c) It is meant to covert blank money into the economy
(d) It is a card that provides white money
(e) None of these

Q. 10. First bank in India to launch its interactive banking service through Dish TV:

(a) HSBC
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) Axis Bank
(e) None of these

Q. 11. Choose First Indian Governor of the RBI.

(a) C.D. Deshmukh
(b) Sachindra Ray
(c) S. Mukherjee
(d) D.I.G. Patel
(e) None of the above

Q. 12. CGTMSE (Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises) has been set up on the recommendations of:

(a) Narashimham Committee
(b) Ghosh Committee
(c) Chore Committee
(d) Kapoor Committee
(e) Krishna Committee

Q. 13. The primary relationship between the banker and the customer is that of:

(a) Trustee and beneficiary
(b) Debtor and Creditor
(c) Principal and agent
(d) Lesser and lessee
(e) None of these

Q. 14. A debt becomes time-barred after:

(a) One year
(b) Two and a half year
(c) Three years
(d) Five years
(e) Six years

Q. 15. In the matter of handling bills of exchange for collection, the relationship between customer and the bank is:

(a) Trustee and the beneficiary
(b) Principal and agent
(c) Bailor and bailee
(d) All of the above
(e) None of the above

Q. 16. Hypothecation is:

(a) A transaction of conditional sale
(b) A legal transaction whereby goods may be made available as security for a debt
(c) Transfer of ownership by the borrower to the lender
(d) Either a or b
(e) None of the above

Q. 17. Payment of a cheque may be countermanded by the ___

(a) Payee
(b) Drawer
(c) True owner
(d) Drawee
(e) None of these

Q. 18. J.S. Verma Committee Report relates to:

(a) Strengthening of weak banks
(b) Corporate Governance
(c) Bank Mechanization
(d) All of the above
(e) None of the above

Q. 19. A Usance Bill when presented for acceptance has to be accepted/ dishonoured within:

(a) 24 hours
(b) 36 hours
(c) 48 hours
(d) 60 hours
(e) 26 hours

Q. 20. Invoice is a:

(a) Accounting document
(b) Legal document
(c) Commercial document
(d) All of the above
(e) None of the above



Answer Key:
1. a
2. b
3. d
4. c
5. a
6. d
7. a
8. c
9. b


10. c
11. a
12. d
13. b
14. c
15. b
16. b
17. b
18. a
19. c
20. c

No comments:

Post a Comment

Advertisement