Monday, 23 May 2016

Most Important Question Based On The Constitution 10 MCQs

Dear mm expert readers. Today good news for you that we have already presented many more General Knowledge questions and answers for Bank exams as well as all SSC/Indian Railway Exam (RRB NTPC) , Govt Jobs and recruitment exams as well as Teaching Jobs and Bank Jobs. You check this Most Important Questions Based On The Constitution 10 MCQs article for your GK section preparation.

Q.1. Who is the chairman of the Lok Sabha ? 
A. President
B. Minister of Parliament affairs
C. Speaker
D. Prime Minister



Q.2. Which one of the following Articles empowers the President to Appoint Prime Minister of India ? 
A. Article 74
B. Article 75
C. Article 76
D. Article 77

Q.3. The Chief Election Commissioner of India holds office for a period of 
A. six years
B. for six years or the age of 65 years, whichever is earlier
C. during pleasure of the President
D. for five years or the age of 60 years, whichever is earlier

Check :
Important Question of Constitution of India : Part-1

Q.4. The concept lok Adalat is mainly to expedite cases relating to: 
1. Matrimonial dispute
2. murder
3. motor vehicle accidents
4. suits relating to banks
Which one of these statements are correct ? 
A. 1,3 and 4
B. 3,4 and 5
C. 1,2 and 4
D. 1,3

Q.5. First woman judge to be appointed to Supreme Court was:
(A) Rani Jethmalani
(B) Anna George Malhotra
(C) M. Fathima Beevi
(D) Leila Seth

Q.6. The first Five-Year Plan in India was launched in the year? 
A. 1951
B. 1947
C. 1948
D. 1949

Q.7. Who is the Chief Law Officer of India ? 
A. Secretary, Law Department
B. Attorney General
C. Advocate General
D. Solicitor General

Q.8. Who prepared the first draft Constitution of India ? 
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Gandhiji
(C) Advisory Branch of the Constituent Assembly
(D) Sardar Ballabh Bhai Patel

Q.9. The judge of the Supreme Court of India now retire at the age of 
A. 62 years
B. 60 years
C. 65 years
D. 58 years

Q.10. How many members are nominated to the Rajya-Sabha ? 
A. 10
B. 12
C. 14
D. 15

Q.11.The judges of the High court of a state are appointed by ? 
A. President
B. Governor
C. Chief Justice of India
D. Vice-President

Q.12. What is the meaning of Foreign State as given in our Indian Constitution ? 
(A) Federal State
(B) Commonwealth State
(C) Nation
(D) Any State other than India




Answer Key:
1. c
2. b
3. b
4. a
5. c
6. a
7. b
8. c
9. c
10. b
11. a
12. d

Must Read : Satic General Knowedge for Bank Exams Click here


Keep Studying, Keep Rising, Crusaders!

No comments:

Post a Comment

Advertisement