Wednesday, 4 May 2016

English for SBI PO/Clerk Quiz 77

Directions (Q.No.1 – 10): Read the following passage carefully and answer the questions given after the passage. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
On the death of Alexander the great his vast empire was almost immediately broken up into three main divisions. In the East, his General Seleucus Nikator founded an empire comprising Persia, Mesopotamia, Syria and part of Asia Minor, that is, almost all the area from the Hellespont to the Indus. The capital of this empire was Antioch, which became one of the greatest commercial centres of those times, through which merchandise for Arabia, India and China flowed into the Mediterranean.

The second division of the Alexandrian empire was the Graeco-Egyptian kingdom founded by Ptolemy I, another general of Alexander. Its chief city was Alexandria which, with its safe harbour and splendid library, became for a long time the most important centre of Greek civilization and culture in the ancient world.
The third and the smallest division was Macedon, ruled by Autigonus and his successor, who had partial control over Greece till 146 B.C. In that, year Greece was made a Roman province under name of Achaea. Later, both Syria and Egypt were also conquered by the Romans.
Q.No.1. Which of the following was not included in the empire of Seleucus Nikator?
a) Persia                 
b) Egypt                    
c) Mesopotamia                    
d) Syria              
e) Part of Asia Minor

Q.No.2. The second division of Alexandrian empire was founded by :
a) Alexander’s eldest son              
b) Alexander’s youngest son                            
c) Alexander’s grandson
d) Ptolemy I                                    
e) A Mesopotamian prince

Q.No.3. Which of the following cities was for a longtime the most important centre of Greek civilization and culture in the ancient world ?
a) Athens                
b) Sparta                 
c) Constantinople                 
 d) Macedonia                
e) Alexandria

Q.No.4. Who was Antigonus?
a) The General who was responsible for thedeath of Alexander
b) The great warrior to whom goes the credit of successes in Alexander’s military expeditions
c) He was the founder of the third division of Alexandrian empire, known as Macedon
d) The Roman emperor who conquered Greece and annexed it into the Romanempire
e) The fictitious king of Greece, who figures in the tragedies of Sophocles

Directions (Q.No. 5-7): Pick out the most appropriate equivalent (synonyms) of the following words taken from the above passage:
Q.No.5. Comprising
a) Complicating        
b) Embracing          
c) Including             
d) Comprehending       
 e) Calculating

Q.No.6. Splendid:
a) Affluent                
b) Glorious             
c) Magnificent          
d) Grand                         
e) Mellifluous

Q.No.7. Immediately :
a) Instantaneously   
b) Hurriedly           
c) Unhurriedly          
d) Quickly                       
e) Swiftly

Directions (8 – 10): Pick out the most appropriate word exactly opposite in meaning (antonym) of the following words taken from the passage :
Q.No.8. Broken up :
a) Split up                   
b) Joined up           
c) Founded                
d) Severed                       
e) Pierced

Q.No.9. Founded :
a) Uprooted                
b) Stabilized           
c) Devastated            
d) Discarded                   
e) Disgraced

Q.No.10. Ancient:
a) Old                          
b) Modern              
c) Upto-date             
d) Contemporary           
e) Posterior

Download Answer Key

1. (b) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

No comments:

Post a Comment

Advertisement