Friday, 13 May 2016

Banking Awareness for SBI PO/Clerk and Bank Exams

Dear mm expert readers.
You know that today good news for you that we are here with 10 expected and very imp. Banking Awareness Questions and Answers for IBPS, RBI, SBI PO Recruitment 2016 and SBI Clerk Recruitment 2016 exam. These all Q&A are very useful for every candidates who are appearing in upcoming exams. You prepare some basics of Banking Knowledge as information about Banking GK for better marks. Our team also published Banking Awareness quiz/बैंकिंग अवेयरनेस and Banking Awareness Study Notes For SBI PO/Clerk Exam 2016 in our previous article. As many of you might be waiting for SBI Prelimary exam 2016. Practice more and more for these exam.

We published BANKING AWARENESS PDF FOR SBI PO ibps rrb cwe exam 2015 and 2016 lic ado exam 2016. Banking Awareness Question Bank in PDF format available here.

Below are given bank related questions to update you. All questions and answers will help you prepare sound for IBPS and SBI exams.

1. Chairman of Banks are decided by
(a) Commerce Ministry
(b) RBI
(c) Finance Ministry
(d) Corporate Ministry
(e) None of these


2. A customer desiring to do permitted banking transactions through ATM needs to have
(a) ATM card or debit card/credit card (if compatible with the ATM function)
(b) Personal identification number (PIN), allotted by the bank while issuing ATM /Debit card/credit card
(c) Both (a) and (b)
(d) Smartphone
(e) None of the above

3. Which of the following steps is not required by the user for withdrawing money from ATM?
(a) Inserting ATM card in the card slot
(b) Entering PIN
(c) Entering account no
(d) All of the above
(e) None of the above

4. Credit cards are cards which are also known as
(a) Plastic cards
(b) Card money
(c) Plastic cards full of money
(d) All of the above
(e)None of the above

5. The Basic Committee has defined capital in two Tiers (Tier-I and Tier-II). Tier-I capital is known as
(a) Net capital
(b) Gross capital
(c) Working capital
(d) Core capital
(e) None of these

6. What is the full form Of FEMA
(a) Foreign Exchange Money Agency
(b) Foreign Exchange Money Act
(c) Full Exchange money Agency
(d) Foreign Exchange Management Act

7. A money Bill can originate-
(a) In either house of the parliament
(b) Only in Lok Sabha
(c) Only in Rajya Sabha
(d) Only in a joint sitting of 2 houses

8. Headquarters of World Bank
(a) New York
(b) Washington DC
(c) Geneva
(d) Vienna

9. Which one of the following is not an electronic banking delivery channel?
(a) Mobile Vans
(b) Mobile Phone Banking
(c) Internet Banking
(d) Tele Banking
(e) ATM

10. A centralized database with online connectivity to branches, internet as well as ATM- network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as?
(a) Investment Banking
(b) Core Banking
(c) Mobile Banking
(d) National Banking
(e) Specialized Banking


Ans. Key
1. c
2. c
3. c
4. a
5. d
6. d
7. b
8. a
9. a
10. b

No comments:

Post a Comment

Advertisement