Wednesday, 13 April 2016

Gk Capsule For RRB NTPC Exam 2016 PDF Download

Gk Capsule For RRB NTPC Exam 2016 : General Knowledge Capsule for Competitive Exam. IBPS Bank PO & Clerk, Railway and SSC Exam Special MCQs. Check our latest series Useful GK for Railway RRB Exam 2016 for Assistant Station Master, Traffic Assistant, Junior Accounts Assistant cum Typist exam special series available here.

Download here : RRB NTPC GK CapsuleGeneral Knowledge. This pdf is useful study material for Railways RRB exam 2016.  We are giving more times GK Power Capsule Pdf Hindi and english ,general awareness 2016 GK, Expected Cut Off marks detail and exam review, ibps previous year asked questions as well as latest last 6 months current affairs pdf for your better to better competitive and recruitment exam (Govt Jobs.) preparation.


The most important exam for any SSC and RRB aspirant i.e. SSC Combined Graduate Level examination (CGLand RRB is approaching And understanding the need of the candidate, we have decided to launch the Capsule based on INDIAN POLITY/CIVICS/General Science Questions which covers the General Awareness section. According to our observation approximately 5-10 questions are sure from this part and we have tried hard to pick the topics relevant to examination. Very soon we will be launching other capsules as well.

1. Which of the following terms is used in the field of Banking?
A. Neutraliztion
B. Refraction
C. MRI
D. Depository Receipt
Ans. D. Depository Receipt


2. Who is considered to be The father of medicine?
A. Redi
B. Edward Jenner
C. Hippocrates
D. Chonus Salk
Ans. C. Hippocrates

3. Blood pressure is measured by an instrument called
A. Hygrometer
B. Sphygmomanometer
C. Anemometer
D. Barometer
Ans. B. Sphygmomanometer

4. Yuan is the currency of
A. Myanmar
B. Japan
C. China
D. Indonesia
Ans. C. China


5. Which of the following is Not a Public Sector Unit?
A. HAL
B. SAIL
C. Yes Bank
D. HPCL
Ans. C. Yes Bank

6. The temperature of 32° C is equal to
A. 100° F
B. 0°F
C. 89.6° F
D. 115.2° F
Ans. B. 0°F

7. Which of the following terms is used in the field of Finance and Banking?
A. Absolute Zero
B. Gauge Pressure
C. Quantum Number
D. Adjustment Credit
Ans. D. Adjustment Credit

8. Which of the following is the currency of Dubai?
A. Dinar
B. Taka
C. Dirham
D. Dollar
Ans. C. Dirham

9. Which of the following cups/trophies is associated with the game of Football?
A. Wimbledon Cup
B. Irani Cup
C. Agha Khan Cup
D. Subroto Cup
Ans. D. Subroto Cup

10. Mumbai Gold Cup is associated with the game of
A. Hockey
B. Football
C. Cricket
D. Tennis
Ans. A. Hockey

11. The Olympic Games 2016 will be organized in the city of
A. Tokyo
B. Paris
C. Rio de Janeiro
D. New York
Ans. C. Rio de Janeiro


12. Which of the following was the first Mutual Fund listed on the newly launched Mutual Fund platform on National Stock Exchange?
A. SBI
B. LIC
C. Bank of Baroda
D. UTI
Ans. D. UTI

13. Which is the semiconductor element?
A. Bismuth
B. Silicon
C. Aluminium
D. Copper
Ans. B. Silicon

14. Which of the following terms is not used in the field of Banking&Finance?
A. Retail
B. GBC
C. Base Line
D. Overdraft
Ans. B. GBC

15. pH value of distilled water is
A. 7
B. 8
C. 9
D. 13
Ans. A. 7

16. SEBI is a
A. Constitutional body
B. Advisory body
C. Statutory body
D. Non Statutory body
Ans. C. Statutory body

17. Which is the more powerful House of Legislature at the centre in India?
A. Lok Sabha (Lower House)
B. Rajva Sabha (Upper House)
C. Both are equally powerful
D. None of these
Ans. A. Lok Sabha (Lower House)

18. Which of the following is a method of irrigation in India?
A. Grazing
B. Sprinkler
C. Canopy
D. Contour Farming
Ans. B. Sprinkler

19. The World Day of Water was observed recently on
A. 22nd December
B. 22nd January
C. 22nd February
D. 22nd March

20. Ranji Trophy is associated with the game of
A. Golf
B. Hockey
C. Football
D. Cricket
Ans. D. Cricket

21. Which is the national flower of India?
A. Rose
B. Sun flower
C. Lotus
D. Marigold
Ans. C. Lotus

22. Which of the following organizations has the privilege of issuing Bank Notes (Currency)in India?
A. Reserve Bank of India
B. State Bank of India
C. New Note Printing Press in India
D. All Nationalized Banks
Ans. A. Reserve Bank of India

23. Teachers Day is celebrated on the Birthday of
A. Indira Gandhi
B. Rajendra Prasad
C. Radha Krishnan
D. Jawaharlal Nehru
Ans. C. Radha Krishnan

24. Who wrote the book titled ‘Runs and Ruins’?
A. Sachin Tendulkar
B. Kapil Dev
C. Sunil Gavaskar
D. Imran Khan
Ans. C. Sunil Gavaskar


25. Who is the Supreme Court Commander of Defence Forces of India?
A. The President
B. Supreme Court
C. Army Chief
D. The Prime Minister
Ans. B. Supreme Court

  • आप इन सभी प्रश्नों को प्रिंट भी कर सकते है यहां क्लिक करें Download Gk Capsule For RRB NTPC Exam 2016


Check & Download : Meritmock General Knowledge/GK Quiz PDF Study Notes and material : Click here
दैनिक विज्ञान के प्रश्न देखने के लिए यहां क्लिक करें : General Science Quiz and Questions

No comments:

Post a Comment

Advertisement