Tuesday, 26 April 2016

General Science challenge Capsule for RRB NTPC and SSC CGL Exams 2016 in Hindi

General Science challenge Capsule for RRB NTPC and SSC CGL Exams 2016 in Hindi
Daily Challenge Quiz for IBPS Bank PO/Clerk/SO as well as Railway RRB NTPC Exam, LIC Exam, RBI Officer and Assistant Exam. Expert Readers following are practice questions for General Science, important for upcoming Railway Recruitment 2016 exam.

Where can I get General Knowledge General Science questions and answers with explanation? IndiaBIX provides you lots of fully solved General Knowledge (General Science) questions and answers with Explanation.

Where can I get General Knowledge General Science Interview Questions. Your all query answers is Meritmock. General Science questions and answers with tests for practice free online.

These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government recruitment Exams. You check all General Science for SSC Examinations pdf capsule and digest for better score. More Basic Science General Knowledge Question and Answers are available in Hindi and English at meritmock.com

Daily Challenge Quiz 26th April 2016 (26.04.2016)

Subject : General Science/Every Day Science : No. of Objective Type MCQs : 10

Q. 1. निम्न में से सर्वाधिक क्रियाशील धातु है-
(a) जस्ता (Zinc)
(b) तांबा (Copper)
(c) लीथियम (Lithium)
(d) चांदी (Silver)



Q.2. सम्पीडि़त प्राकृतिक गैस (CNG) का मुख्य घटक है-
(a) एथेन
(b) मेथेन
(c) प्रोपेन
(d) एसीटिलीन

Q.3. हीमोग्लोबिन में निम्न धातु होती है-
(a) मैग्नीशियम
(b) आयरन
(c) कैल्सियम
(d) कोबाल्ट

Q. 4. कैलामीन किस धातु का अयस्क है?
(a) जस्ता (Zinc)
(b) लोहा (Iron)
(c) तांबा (Copper)
(d) सोना (Gold)

Q.5. प्रकाश के वर्ण विक्षेपण का उदाहरण है-
(a) मृग मरीचिका
(b) हीरे की चमक
(c) प्रिज्म से प्राप्त स्पैक्ट्रम
(d) प्रकाशीय तंतु

Q. 6. इन्द्रधनुष का बनना एक उदाहरण है-
(a) प्रकाश के परावर्तन का
(b) प्रकाश के वर्ण विक्षेपण का
(c) प्रकाश के व्यतिकरण का
(d) प्रकाश के विवर्तन का




Q. 7. किस रंग के प्रकाश की तरंगदैध्र्य सबसे कम होती है?
(a) बैंगनी
(b) पीला
(c) नीला
(d) लाल

Q. 8. विधुत बल्ब में टंगस्टन धातु का उपयोग इसलिए किया जाता है क्योंकि-
(a) गलनांक अत्यधिक होता है
(b) गलनांक निम्न होता है
(c) बल्ब लम्बे समय तक चलता है
(d) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Q. 9. मानव नेत्र के जिस भाग पर किसी वस्तु का प्रतिबिम्ब बनता है, वह है-
(a) परितारिका
(b) कोर्निया
(c) दृष्टिपटल
(d) पुतली

Q.10. एक अभाव (Deficiency) रोग है-
(1) क्वाशियोर्कर
(2) मैरास्मस
(3) हीमोफिलिया
(4) कैन्सर

(a) 1 एवं 3
(b) 2 एवं 4
(c) 1 एवं 4
(d) 1 एवं 2



Answer Key:

1. c, 2.b, 3. b 4. a 5. c 6. a 7. a 8. a 9.c 10. d

No comments:

Post a Comment

Advertisement