Wednesday, 6 April 2016

Daily Challenge Quiz 6th April 2016 (06.04.2016) for Competitive/ Recruitment Exam

Dear expert mm readers. From Today we are publishing "Daily Challenge Quiz", This Quiz is based on daily current affairs and events, banking awareness, general and financial awareness, with some numerical ability and reasoning based questions and some from General English and Marketing and Computer Knowledge Section. This quiz will be in Hindi and English mix questions and answers. We hope that this quiz is most important for every aspirant of upcoming banking jobs, govt jobs and recent SBI Clerk Recruitment Exam 2016, RBI Officer Exam, Insurance, LIC Exam, Indian Railway Recruitment (RRB) Exam, SSC exam and special for IBPS Bank PO, Bank Clerk, Bank SO (Specialist Officer) Exam etc. Read today quiz and give your answers. Our mm team answers published soon on same day. These all questions from fresh or ibps previous year question papers or bank exam asked gk/ga questions. This quiz also available in pdf for your review in ending of the every month.
इस क्विज में आपसे रूप से आपसे सभी प्रमुख विषयों पर प्रश्न पूछे जायेंगे। प्रश्नों के उत्तर उसी दिन कभी भी प्रकाशित किये जा सकते है। आप अपने संभावित उत्तर नीचे दिये गये कमेंट बाॅक्स में लिख दें। एमएम टीम द्वारा उत्तर उपलब्ध करवाने के बाद आप अपने उत्तरों को मिलना कर के देख सकेंगे। इस आर्टिकल के माध्यम से आपको आपकी परीक्षा की तैयारी के स्तर का बहुत ही अच्छे तरीके से पता चल सकेगा।
Question Paper : 
Daily Challenge Quiz 6th April 2016 (06.04.2016) for Competitive/ Recruitment Exam

Part- I (Test of  : Computer Knowledge)

1. Find Which one of the following applications uses the UNIX as an operating system?
(A) Internet Servers
(B) Work stations 
(C) Mobile devices
(D) All of these
(E) None of these


2. In WWW, when hypertext pages are mixed with other media, the result is called— 
(A) Mediamix
(B) External viewer
(C) Hypermedia
(D) Helper application
(E) None of the above


3. Which of the following is not a DBMS Software?
(A) dBASE
(B) ORACLE
(C) SyBase
(D) Database 2000

4. Architecture of database can be viewed as___________
(A) Two levels
(B) Three levels
(C) Four levels
(D) Five levels

5. Which is used to change the design and layout of the Master Slides?
(A) Slide Sorter
(B) Slide Pane
(C) Slide Indicator
(D) Slide Master

6. Short Cut key is used to duplicate the current slide?
(A) Ctrl + K
(B) Ctrl + L
(C) Ctrl + M
(D) Ctrl + D

7. Which shortcut key is used to insert a new slide?
(A) Ctrl + K
(B) Ctrl + L
(C) Ctrl + M
(D) Ctrl + N

8. Which mode loads minimal set of drivers when starting Windows?
(A) Safe Mode
(B) Normal Mode
(C) VGA Mode
(D) Network Support Mode

9. Linux Operating System is ___________
(A) Freeware
(B) Shareware
(C) Open Source Software
(D) Public Domain Software

10. Which of the following software is also called as Closed Source Software?
(A) Commercial Software
(B) Proprietary Software
(C) Open Source Software
(D) Firmware

Ans. 1(D), 2(C), 3(D), 4(B), 5(D), 6(D), 7(c), 8(A), 9(C), 10(B)


Part- II (Test of  : General Awareness)

1. Who among the following actors was feted as ‘Maharashtrian Of The Year’ recently? 
(1) Ranbir Kapoor 
(2) Amitabh Bachchan 
(3) Salman Khan 
(4) Ranveer Singh 
(5) Nana Patekar

2. Navdeep Suri is the present Indian High Commissioner to which country? Arun Jaitley launched ‘Make in India’ conference there during his recent visit. 
(1) New Zealand 
(2) Sweden 
(3) Australia 
(4) Canada 
(5) Denmark

3. The UNICEF launched animated film series ‘Unfairy Tales’ recently. The series is based on 
(1) child labour 
(2) human trafficking 
(3) drug addiction in youth 
(4) exploitation of women and child 
(5) refugee and migrant children

4. In a first, DCB Bank offered Aadhaar-based ATM transactions sans PIN recently. The private sector lender is headquartered in (1) Chennai 
(2) Hyderabad 
(3) Kochi 
(4) Mumbai 
(5) Kolkata

5. Which of the following teams won the ICC Women’s World T-20 2016 title? 
(1) England 
(2) Australia 
(3) West Indies 
(4) India 
(5) South Africa

6. What is the full form of the term CBEC? 
(1) Central Board of Excise and Commerce 
(2) Central Board of Export and Customs 
(3) Central Board of Excise and Customs 
(4) Central Board of Excise on Commodity 
(5) None of these

7. Mehbooba Mufti was recently sworn in as the first woman chief minister of the state of 
(1) Assam 
(2) Arunachal Pradesh 
(3) Uttarakhand 
(4) Punjab 
(5) Jammu & Kashmir



8. The first state to link all govt colleges to national cancer grid, recently, is 
(1) Maharashtra 
(2) Gujarat 
(3) Punjab 
(4) Haryana 
(5) Kerala

9. The interest rate on Public Provident Fund (PPF) scheme for the period Apr 1 to Jun 30 will be 
(1) 7.9 per cent 
(2) 8.1 per cent 
(3) 8.3 per cent 
(4) 8.5 per cent 
(5) 8.7 per cent

10. Which state, in a first of its kind in India, launched a mobile phone App titled ‘RTA M Wallet’ recently facilitating digital documents download on the App? 
(1) Delhi 
(2) Telangana 
(3) Andhra Pradesh 
(4) Tamil Nadu 

(5) Kerala

Ans. 1(4), 2(3), 3(5), 4(4), 5(3), 6(3), 7(5), 8(1), 9(2), 10(2)

Part- III (Test of  : Reasoning)


Directions (Q. 1–5) : Study the following information carefully and answer the given questions :
Eight persons B, D, F, H, J, L, N and P are sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order.

  • D and H are immediate neighbours of F.
  • L sits third to the left of B. B is an immediate neighbour of D.
  • J sits third to the right of P


1. What is the position of P with respect to the position of D?
1) Third to the left 
2) Third to the right
3) Second to the left 
4) Immediate right
5) Second to the right


2. Who among the following sits third to the left of F ?
1) D 
2) H 
3) B
4) J 
5) N

3. Who amongst the following sits exactly between P and N?
1) L 
2) H 
3) F
4) J 
5) D

3. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of L ?
1) BJ 
2) FP 
3) NP
4) PH 
5) JN

5. Starting from B, if all the persons are made to sit in the alphabetical order in clockwise direction, the positions of how many (excluding B) will remain unchanged ?
1) One 
2) Two 
3) Three
4) Four 
5) None 

Answers :

1. 2; P is third to the right of D.
2. 3; J sits third to the left of F.
3. 1; L sits exactly between P and N.
4. 3; N and P are immediate neighbours of L.
5. 5;

Part- IV (Test of  : Quantitative aptitude)



Directions (Q. 1–2) : Read the following information to answer the questions:
There are 650 candidates from five different states to participate in a competition. From state 1, the number of candidates is 12% of the total candidates. From state 2 there are one-fifth of the total candidates. There are 8% of total candidates from state 3. The number of candidates from state 4 and state 5 is equal.

1. How many candidates did participate from state 4 ?
1) 390 
2) 195 
3) 78
4) 187 
5) None of these

2. What is the ratio between the number of candidates from
state 2 and state 3 ?
1) 3 : 5 
2) 2 : 5 
3) 5 : 2
4) 5 : 3 
5) None of these

3. ?% of 5450 – 12% of 750 = 1654
1) 32 
2) 34 
3) 36
4) 23 
5) None of these

4. 19.8% of 1750 + 6% of 150 = ? + 276.8
1) 78.9 
2) 87.7 
3) 78.7
4) 87.9 
5) None of these

5. 4326.73 – 2332.52 + 765.91 = ? + 2494.75
1) 265.37 
2) 265.73 
3) 256.37
4) 256.73 
5) None of these

6. 96x2117/73=(?-198)x32
1) 285
2) 385
3) 185
4) 825
5) None of these

Answer: 1(2), 2(3), 3(1), 4(3), 5(1), 6(1)

No comments:

Post a Comment

Advertisement