Friday, 15 April 2016

Daily Challenge Quiz 15th April 2016 for Competitive/ Recruitment Exam

Dear expert mm readers. From Today we are publishing "Daily Challenge Quiz", This Quiz is based on daily current affairs and events, banking awareness, general and financial awareness, with some numerical ability and reasoning based questions and some from General English and Marketing and Computer Knowledge Section. 

This quiz will be in Hindi and English mix questions and answers. We hope that this quiz is most important for every aspirant of upcoming banking jobs, govt jobs and recent SBI Clerk Recruitment Exam 2016, RBI Officer Exam, Insurance, LIC Exam, Indian Railway Recruitment (RRB) Exam, SSC exam and special for IBPS Bank PO, Bank Clerk, Bank SO (Specialist Officer) Exam etc. 

Read today quiz and give your answers. Our mm team answers published soon on same day. These all questions from fresh or ibps previous year question papers or bank exam asked gk/ga questions. This quiz also available in pdf for your review in ending of the every month.

State Bank of India (SBI) Previous Year Question Paper

इस क्विज में आपसे रूप से आपसे सभी प्रमुख विषयों पर प्रश्न पूछे जायेंगे। प्रश्नों के उत्तर उसी दिन कभी भी प्रकाशित किये जा सकते है। आप अपने संभावित उत्तर नीचे दिये गये कमेंट बाॅक्स में लिख दें। एमएम टीम द्वारा उत्तर उपलब्ध करवाने के बाद आप अपने उत्तरों को मिलना कर के देख सकेंगे। इस आर्टिकल के माध्यम से आपको आपकी परीक्षा की तैयारी के स्तर का बहुत ही अच्छे तरीके से पता चल सकेगा।

Practice Online Question Paper : Total Time - 30 Minutes
Daily Challenge Quiz 15th April 2016 (15.04.2016) for Competitive/ Recruitment Exam
Sr.No.Section/Subject NameNo. of QuestionsMaximum
Marks (MM.)
01General Awareness GK77
02Computer Knowledge
Study Notes | Quiz
66
03Reasoning
Study Notes | Quiz
00
04Quantitative Aptitude
Study Notes | Quiz
33
05General English
Study Notes | Quiz
1616


3232

Static General Knowledge:

Q.1: Secularism means
a. Suppression of all religions
b. Freedom of worship to minorities
c. A system of political and social philosophy that does not favour any particular religious faith
d. Separation of religion from State


Q.2: The Rajya Sabha can be dissolved by
a. Lok Sabha
b. Constitutional Amendment      
c. President
d. None of these

Q.3: What is ‘zero hour’?
a. When the proposals of the opposition are considered
b. When the matters of utmost importance are raised
c. When a money bill is introduced in the Lok sabha
d. Interval between the morning and the evening sessions

Q.4: Minimum age required to contest for Presidentship is
a. 30 years
b. 25 years
c. 35 years
d. 21 years

Q.5: The President of India can be removed from his office by the
a. Prime Minister
b. Lok Sabha
c. Chief Justice of India
d. Parliament

Q.6: In which of the following states was the Panchayati Raj system first introduced?
a. Gujarat
b. Uttar Pradesh
c. Punjab
d. Rajasthan  

Q.7: Who is the ex-officious chairman of Rajya Sabha?
a. President
b. Vice President
c. Home Minister
d. Leader of opposition



Answers:  1-c    2-d     3-b    4-b   5-d   6-d   7-b

Numerical Ability:

Q.1 : Ramesh walks from his home to Railway station at the rate of 5 kmph, he misses the train by 7 minutes. However, if he walks at the rate of 6 kmph, he reaches the station 5 minutes before the arrival of the train. Find the distance of the station from his home.

Answer: Let 'd' be the distance between Ramesh's house to Station.
We know that distance = speed x time.

If he walks at speed 5 kmph, let time taken be t1
⇒ t1 = d/5

Let the time t2 is taken when he walks with a speed of 6 kmph.

⇒  t2 = d/6

Since the time gap between two cases is 12 mins = 1/5 hrs
⇒ t1 - t2 = d/5 - d/6 = 1/5 hrs
⇒  6d - 5d = 6
⇒ d = 6km

Q.2 : Roma travels from place A to B and then from B to C. From A to B Distance is 55 km which she covers with an average speed of 22 km per hour
It takes her 1 hour 30 minutes moving from B to C with an average speed 30 km per hour Calculate her average speed over the whole of her journey from A to C.

Answer : We know that $ Time = Distance ÷ Speed

∴ Time taken from A to B = 55/22 = 2.5 hours  = 2 Hrs and 30 mins

Distance from A to B = Speed x Time = 20 x 1.5  = 45 km.  (note time taken from B to C is given as 1 Hrs 30 minutes i.e. 1.5 Hrs)

Average Speed = Total Distance  ÷ Total Time
∴  = (55+45) ÷ (1.5+2.5) = 100  ÷ 4 = 25 kmph

Q.3 : The pages of a book are numbered consecutively, beginning with 1. The digit 7 is printed 25 times in numbering the pages. What is the largest number of pages the book can have?
Answer:
Count number of 7 appears how many times between 1 and 100 pages numbers = 20
(e.g. 7, 17, 27, 37, 47, 57, 67, 77, 87, 97, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 78, 79 = 20, 77 has two 7 digits)
 Count next five time 7 digit appears from page 101 onwards i.e. 107, 117, 127, 137, 147.

Thus the largest number of pages the book will have: 157-1 = 156

General English :

Cloze Test 
Fill in the blanks from the choices given below:

The League of Nations was (1) in 1919. It became ineffective and the UNO began to (2)  from October 24, 1945. The Second World War (3) in 1939. It caused great (4) to human lives and properly. As a (5) of use of atom bombs, many people were (6) and many became (7). The world leaders feared that another world war would (8) the entire world. It was a question of the (9) of mankind. To ensure peace and (10) the world leaders established world organisation, the UNO.

1. (A) created
   (B) formed
   (C) made
   (D) opened

2. (A) start
    (B) operate
   (C) function
   (D) commence

3. (A) broke in
   (B) broke out
   (C) broke into
   (D) broke up

4. (A) wastage
   (B) calamity
   (C) loss
   (D) disturbance

5. (A) result
   (B) cause
   (C) reason
   (D) matter

6. (A) destroyed
   (B) killed
   (C) mutilated
   (D) disabled

7. (A) disabled
   (B) disadvantaged
   (C) unfit
   (D) handicapped

8. (A) perish
   (B) demolish
   (C) jeopardize
   (D) destroy

9. (A) continuity
   (B) survival
   (C) presence
   (D) existence

10. (A) tranquility
   (B) security
   (C) safety
   (D) order

11.  A synonym of Metamorphosis is
(a) Great shape
(b) Transformation
(c) Superior organization
(d) Irregular formation

12. Choose the correct sentence:
(a) I am used to eat hotel food.
(b) I used to eating hotel food .
(c) I am using to eat hotel food.
(d) I am used to eating hotel food.

13. Which of the following is an opposite to the word 'Dearth'
(a) surplus
(b) scarcity
(c) abundance
(d) sufficiency

14. What is the antonym of 'under'?
(a) Above
(b) Over
(c) Up
(d) Off

15. Pick out the word in the following that is different from the other options
(a) success
(b) frustration
(c) distinction
(d) achievement

16. Which of the following is the correctly spelt word?
(a) Defect
(b) Deffect
(c) Diffect
(d) Difect


Answers:
1. (B) formed
2. (C) function
3. (B) broke out
4. (C) loss
5. (A) result
6. (B) killed
7. (A) disabled
8. (D) destroy
9. (B) survival
10. (B) security
11. (b) Transformation
12. (d) I am used to eating hotel food.
13. (d) sufficiency
14. (b) Over
15. (b) frustration
16. (a) Defect


Computer Knowledge:
Q1: Storage of 1KB means the following number of bytes:
(a) 1000
(b) 964
(c) 1024
(d) 1064

Answer: (c) 1024 bytes

Q2: One Megabyte is equivalent to

(a) 210 bytes
(b) 220 bytes
(c) 230bytes
(d) none of these

Answer: (b) 220 bytes (1 MB = 1024 KB = 210 KB =  210× 210 bytes = 220 bytes)

Q3:What do you understand by IPO cycle?

Answer: It stands of Input-Process-Output cycle. A computer follows IPO cycle i.e. it takes data as input, processes it and takes out information as an output.


Q4: What are the functional components of a digital computer?

Answer: The functional components of a digital computer are:
Input Unit
Central Processing Unit (CPU) consisting of ALU (Arithmetic Logic Unit) and CU (Control Unit)
Output Unit
Storage (Memory)

Q5: What are the components of CPU? What is its role? What is the function of control unit of CPU?
Answer: The CPU is the brain of the computer system. It has three main components:
Arithmetic and Logic Unit (ALU)
Control Unit
Registers
The arithmetic and logic unit (ALU) is the part of CPU where actual computations (arithmetic or logical) take place. The control unit directs and controls the activities of the computer system. While performing these operations the ALU takes data from the temporary storage area inside the CPU named registers.

Q6: What is the highest memory unit known so far?
Answer: Geop Byte

Also Check:

No comments:

Post a Comment

Advertisement