Tuesday, 8 March 2016

RRB NTPC - 2016: CBT Online Practice Set A

Here you practice with Online Practice Set A for RRB NTPC - 2016. You know that meritmock.com team daily providing more free practice papers and quizzes for RRB Indian Railway Exam

Practice Question 1. Scientist who is known as father of botany?
A)    Aristotle
B)    Darwin
C)    Theophrastus
D)    Linneus
         Answer: C

Practice Question 2. Who is known as father of biology?
A)    Aristotle
B)    Darwin
C)    Lamark
D)    Purkenja
         Answer: A
Practice Question 3. the most abundant metal in earth crust is?
A)    Iron
B)    Magnesium
C)    Calcium                      General Studies Mixed Quiz
D)    Aluminum
         Answer: D

Practice Question 4. Which one of the following is not an element?
A)    Diamond
B)    Ozone
C)    Silica
D)    Graphite
         Answer: C

Practice Question 5. Which one of the following is correctly matched?
A)    Producer – Deer
B)    Primary consumer – Leopard
C)    Secondary consumer –Grass
D)    Decomposer – Bacteria
         Answer: D


Practice Question 6. Which method of water purification does not kill microorganism?
A)    Boiling
B)    Filtration
C)    Chlorination
D)    Uv-rradiation
         Answer: B

Practice Question 7. The planning commission of india is?
A)    A constitutional body
B)    An independent and autonomous body
C)    A statutory body
D)    A non-statutory body
         Answer: D

Practice Question 8. Mahalanobis model has been associated with which five year plan ?
A)    First five year plan
B)    Second five year plan
C)    Third five year plan               Physics Quiz
D)    Fourth five year plan
         Answer: B

Practice Question 9. Which was the first capital of Magadha?
A)    Pataliputra
B)    Vaishali
C)    Girivarja (Rajgriha)
D)    Champa
         Answer: C

Practice Question 10. Who founded pataliputra?
A)    Udyain
B)    Ashoka
C)    Bimbisar
D)    Mahapadmananda
         Answer: A

Practice Question 11. By whom the first republic of the world was established in vaishali?
A)    Maurya
B)    Nand
C)    Gupta
D)    Lichhavi
         Answer: D

Practice Question 12. A body is lifted by a man to height of 1 m in 30S. Another man lifts the same mass to the same height in 60s. The work done by them are in the ratio?
A)    1:2
B)    1:1
C)    2:1
D)    4:1
         Answer: B

Practice Question 13. in an elastic collision?
A)    Momentum is conserved but energy is not
B)    Energy is conserved but momentum is not
C)    Both momentum nor energy are conserved
D)    Neither momentum nor energy is conserved
         Answer: C

Practice Question 14. Which of the constitutional provision lays down that taxes can neither be levied nor collected without the authority of law?
A)    Article 265
B)    Article 266
C)    Article 269
D)    Article 369
         Answer:  B

Practice Question 15. Functions to be assigned to panchayats by 73rd amendment of the constitution are mentioned in?
A)    Tenth schedule
B)    Eleventh schedule
C)    Twelfith schedule                           General Science Study notes
D)    Thirteenth schedule
         Answer: B

Practice Question 16. The number nearest to 10000 which is exactly divisible by each of 3, 4, 5, 6, 7 and 8 is
            A)  9240
            B) 10800
            C) 9996
            D) 100000
            Answer: B  

Practice Question 17. By selling a basket for Rs. 19.50, a shopkeeper gains 30%, For how much should he sell it to gain 40 %?
             A) Rs. 21
             B) Rs. 21.50
             C) Rs. 24
             D) Rs. 23
             Answer: A

Practice Question 18. The price of sugar is reduced by 20 % now; a person can buy 500 g more sugar for Rs.36. The original price of sugar per KG was.
           A) Rs. 14.40
           B) Rs. 18
           C) Rs. 15.60
           D) Rs. 16.50
           Answer: B

Practice Question 19. A boot running downstream covers a distance of 20 km in 2 h, while it covers the same distance upstream in 5h. Then, speed of the boot in still water is
            A) 7 km/hr
            B) 5 km/hr
            C) 4 km/hr
            D) 6 km/hr
            Answer: A

Practice Question 20. Two numbers are respectively 10 % and 25% more than a third number. What percent is the first of the second?
            A. 88 %
            B. 65 %
            C. 75 %
            D. 80 %
            Answer: A

Practice Question 21. AMV , FQX , KUZ,?
          A) NYB
          B) OXA
          C) PYB
          D) MYB
          Answer: C

Practice Question 22. 27, 32, 30, 35, 33,?
          A) 28
          B) 31
          C) 36
          D) 38
          Answer: D

Direction (Q. No. 23-25): in each of the following questions, choose the correctly spelt word.

Practice Question 23.  A) Pitiaeble
       B) Pitiable
       C) Pitiabale
       D) Pitebale
       Answer: B

Practice Question 24.  A) Vetniary
       B) Vetarinary
       C) veteninary
       D) veterinary
         Answer: D

Practice Question 25.  A) Tranquillity
       B) Trenquillity
       C) Trenquillity
       D) Tranquility
       Answer: D

No comments:

Post a Comment

Advertisement