Wednesday, 23 March 2016

REASONING Practice Quiz – Syllogism for ibps banking jobs and recruitment exam 124

Dear readers. New govt jobs and banking jobs are coming in mean time and upcoming few days so continue your regular study with our team. This time we are presenting and our expert readers are reading extra study practice with reasoning MCQs Quiz questions and answers (syllogism) and online class for better examination result. Here mm team presenting some reasoning quiz questions and answers for upcoming recent govt jobs and banking jobs. These imp. reasoning mcqs are top most expected and recently asked in various ibps and insurance examinations questions are based on our Reasoning notes Analogy topic. Analogy is one of the important chapter in reasoning subjects. Practice with this quiz and get better and merit score for your aptitude, crt, fresher jobs or any other Indian Govt.Jobs. All the best for upcoming recruitment exam. Check now - REASONING Practice Quiz – Syllogism for ibps banking jobs and recruitment exam 124.

Directions (Q.No.1-5): In each questions below are three statements followed by three conclusions numbered I,II and III. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements disregarding commonly known facts. then decide which of the answers (a), (b), (c), (d) and (e) is the correct answer.


Q.1. Statements:
All desks are pillars.
Some pillars are tents.
All tends are buckets.
Conclusions:
I. Some buckets are pillars.
II. Some buckets are desks.
III. Some tents are desks.
(a) None follows
(b) Only 1 follows
(c) Only 2 follows
(d) Only 3 follows
(e) Only 1 and 3
Q.2. Statements:
Some chairs are hotels.
Some hotels are jugs
Some jugs are buckets.
Conclusions:
I. Some jugs are chairs.
II. Some baskets are jugs.
III. No baskets is chair.
(a) None follows
(b) Only 1 follows
(c) Only 2 follows
(d) Only 3 follows
(e) Only either 2 or 3 follows
Q.3. Statements:
All papers are knives.
Some knives are pins.
All pins are wheels.
Conclusions:
I. Some wheels are knives.
II. Some knives are papers.
III. Some wheels are papers.
(a) Only 1 and 2 follow
(b) Only 1 and 3 follows
(c) Only 2 and 3 follow
(d) All 1, 2 and 3 follow
(e) None of these
Q.4. Statements:
All tables are doors.
No door is window.
Some windows are walls.
Conclusions:
I. Some walls are window.
II. Some windows are walls.
III. Some doors are tables.
(a)None follows
(b) Only 1 follows
(c) Only 2 follows
(d) Only 3 follows
(e) Only 2 and 3 follows
Q.5. Statements:
Some sofas are glasses.
All glasses are pens.
Some pens are houses.
Conclusions:
I. Some houses are glasses.
II. Some pens are sofas.
III. Some houses are sofas.
(a)None follows
(b) Only 1 follows
(c)Only 2 follows
(d)Only 3 follows
(e)Only 2 and 3 follow
Directions (Q.No. 6-12): In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Q.6. Statements:
All chairs are keys.
All keys are balloons.
Some mirrors are desks.
Conclusions:
I. Some desks are keys.
II. Some balloons are chairs.
III. Some mirrors are balloons.
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Only 3 follows
(d) Only 2 and 3 follows
(e) All 1, 2 and 3 follows
Q.7. Statements:
Some drums are posters.
All posters are window.
Some windows are tablets.
All tablets are books.
Conclusions:
I. Some windows are drums.
II. Some books are posters.
III. Some tablets are drums.
(a) None follows
(b) Only 1 follows
(c) Only 2 follows
(d) Only 3 follows
(e) All 1 and 2 follows
Q.8. Statements:
Some boxes are toys.
Some toys are nails.
Some nails are stores.
Some stores are shops.
Conclusion:
I. Some shops are toys.
II. Some nails are boxes.
III. No shop is toy.
(a) Only 1 follows
(b) Only 3 follows
(c) Only either 1 or 3 follows
(d) Only 2 and 3 follows
(e) All 1, 2 and 3 follows
Q.9. Statements:
All doors are windows.
No window is house.
Some houses are buildings.
All buildings are skies.
Conclusions:
I. Some skies are doors.
II. Some skies are house.
III. Some buildings are doors.
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Only 3 follows
(d) Only 2 and 3 follows
(e) None of these
Q.10. Statements:
All rivers are walls.
All walls are stones.
All stones are clothes.
All clothes are trees.
Conclusions:
I. Some trees are stones.
II. Some clothes are rivers.
III. All walls are clothes.
(a) Only 1 and 2 follow
(b) Only 1 and 3 follow
(c) Only 2 and 3 follow
(d) Only 1, 2 and 3 follow
(e) None of these
Q.11. Statements:
Some letters are glasses.
Some glasses are plates.
All plates are buses.
All buses are cars.
Conclusions:
I. Some cars are letters.
II. Some cars are glasses.
III. Some houses are glasses.
(a) Only 1 and 2 follows
(b) Only 1 and 3 follows
(c) Only 2 follows
(d) Only 3 follows
(e) Only 2 and 3 follows
Q.12. Statements:
All books are pens.
Some pens are ropes.
All ropes are discs.
Some discs are bricks.
Conclusions:
I. Some bricks are ropes.
II. Some discs are books.
III. Some bricks are pens.
(a) None follows
(b) Only 1 follows
(c) Only 2 follows
(d) Only 3 follows
(e) Only 2 and 3 follows

Answer Key

1. (b) 2. (e) 3. (a) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (d) 11. (e) 12. (a)

No comments:

Post a Comment

Advertisement