Tuesday, 22 March 2016

Railway Exam General Knowledge GK Digest capsule PDF 7

Dear readers. We know that gkGeneral Knowledge is an important part of every govt jobsbanking jobs, teaching jobs and all competitive exams. So, Here is a capsule on Indian railways exam of 25 MCQ questions. Questions are a collection of current affairs, static GK, Scientific Questions and Railways Related Questions. This is your Railway Exam General Knowledge GK Digest capsule PDF 7 contained all general knowledge expected questions and answers for your upcoming railway and ssc exams. You start preparation for Railway Exams (RRB NTPC) 2016. You read Computer GK for computer section. You check our Every Day science as well as General Science Questions and Answers Capsule for including and increasing score for your recruitment exams.

Special Recent Update : (22nd March, 2016) : This RRB Capsule is primarily based on questions based on railways. This sheet has a set of 50 questions. Capsule-1, Capsule-2 we all made with special reference to railways.

1. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above

2. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks should be:
(a) 4.38 m
(b) 3.35 m
(c) 1.83 m
(d) 2.25 m

3. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart
9(b) Track chart
(c) Hallade chart
(d) Vibro chart

4. The most common system of signaling in India is the …… system.
(a) automatic block
(b) section clear system
(c) absolute block
(d) pilot guard system

5. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore
(b) Secundrabad
(c) Chennai
(d) Vadodara

6. Where is the Research, Design and Standard Organization situated?
(a) Lucknow
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) New Delhi

7. Titan is the largest natural satellite of planet
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Saturn
(d) Neptune

8. Which of the following planets rotates clock wise?
(a) Pluto
(b) Jupiter
(c) Venus
(d) Mercury
(e) Saturn

9. India reached the final of the Davis Cup for the first time in...?
(a) 1964
(b) 1966
(c) 1970
(d) 1974

10. The Common Wealth Games held in Delhi, 2010 is the...?
(a) 17th Edition
(b) 18th Edition
(c) 19th Edition
(d) 20th Edition

11. On which of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located?
(a) Alaknanda
(b) Mandakini
(c) Dhauli Ganga
(d) Bhagirathi

12. Nobel Prize winning Indian Amartya Sen is known for his work in which area?
(a) Physics
(b) Environmental Protection
(c) Chemistry
(d) Economics

13. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(a) Mumbai (V.T)
(b) Chennai
(c) Secundrabad
(d) Mumbai (Central)
(e) New Delhi

14. The headquarters of Northern Western Railway is at
(a) New Delhi
(b) Jaipur
(c) Vadodara
(d) Mumbai (V.T)

15. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(a) Northern region
(b) Western region
(c) North-Western region
(d) Central Region

16. Who discovered circulation of blood in human body?
(a) Edward Jenner
(b) Joseph Lister
(c) William Harvey
(d) Jonon Esals

17. The first attempt in printing was made in England by
(a) James Arkwright
(b) James Watt
(c) William Caxton
(d) Isaac Newton

18. Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?
(a) Edward Jenner
(b) Joseph Lister
(c) Henry William
(d) John Sleeman

19. The credit of developing the polio vaccine goes to
(a) Jonas Salk
(b) Alb E. Sabin
(c) Selman Waksman
(d) Henry William

20. The train that has the longest run in terms of distance and time on Indian Railways network is
A) Sampark Kranti Express
B) Mandsour Link Express
C) Vivek Express
D) Sehensheel Express

21. The Highest railway station in India
A) Varanasi  (Uttar Pradesh)
B) New Delhi (delhi)
C) Jaipur (Rajasthan)
D) Ghum (West Bengal)

22. Total zones in Indian railway
A) 16
B) 17
C) 18
D) 19

23. Number of classes of Accommodation
A) 9
B) 10
C) 11
D) 12

24. First Reservation through the computer System commenced where in India
A) New Delhi
B) Jaipur
C) Chandigarh
D) Lucknow

25. Where was the 1st  underground railway was built in India
A) New Delhi
B) Kolkata
C) Mumbai
D) Chennai

Answers Key:
1) C
2) B
3) C
4) C
5) D
6) A
7) C
8) C
9) B
10) C
11) D
12) D
13) C
14) B
15) C
16) C
17) C
18) B
19) B
20) C
21) D
22) B
23) B
24) A
25) B

No comments:

Post a Comment