**Practice with these**

**Indian Railway Exam Special : Reasoning Questions Quiz and get better score for your upcoming Exam**

**1).**8 men can finish a certain amount of work in 40 days. If 2 more men join with them, the days needed to do the same amount of work is

a) 30

b) 32

c) 36

d) 25

**2).**A can do a piece of work in 18 days. B in 27 days and C in 36 days. They start working together but only C work till the completion. A leaves 7 days and B leaves 8 days before the completion of work. The whole work was completed in

a) 12 days

b) 16 days

c) 14 days

d) 11 days

e) None of these

**3).**A and B can do a job together in 12 days. A is 2 times as efficient as B. In how many days can B alone complete the work ?

a) 36

b) 12

c) 18

d) 9

e) None of these

**4).**16 men are able to complete a work in 12 days working 14 h a day. How long will 28 men working 12 h a day, take to complete the work ?

a) 5 days

b) 6 days

c) 8 days

d) 4 days

e) None of these

**5).**A can do 1 / 6 of work in 5 days and B can do 2 / 5 of the work in 8 days. In how many days, can both A and B together do the work ?

a) 12

b) 13

c) 15

d) 20

e) None of these

**6).**Two pipes can fill a cistern separately in 24 min and 40 min, respectively. A waste pipe can drain off 30 L / min. If all the three pipes are opened, the cistern fills in one hour. The capacity (in L) of the cistern is

a) 800

b) 400

c) 600

d) 500

e) None of these

**7).**If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days and 26 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys to do the same type of work will be

a) 5 days

b) 4 days

c) 6 days

d) 7 days

e) None of these

**8).**Suman can do a work in 3 days. Sumati can do the same work in 2 days. Both of them finish the work together and get Rs. 150. What is the share of Suman ?

a) Rs. 30

b) Rs. 60

c) Rs. 70

d) Rs. 75

e) None of these

**9).**A man can do a piece of work in 5 days, but with the help of his son, he can do it in 3 days, in what time can the son do it alone ?

a) 7 days

b) 8 days

c) 7 (1 / 2) days

d) 6 (1 / 2) days

e) None of these

**10).**5 person can prepare an admission list in 8 days working 7 h a day. If 2 person join them so as to complete the work in 4 days, they need to work per for

a) 10 h

b) 9 h

c) 12 h

d) 8 h

e) None of these

__Answers__**:**

**1). b) 2). c) 3). a) 4). c) 5). a) 6). c) 7). b) 8). b) 9). c) 10). a)**

__Solution:__

**1).**Given, 8 × 40 = 10 × ?

? = (8 × 40) / 10 = 32

Required days = 32 days

**Answer: b)**

**2).**A’s 1 day’s work = 1 / 18

B’s 1 day’s work = 1 / 27

and C’s 1 day’s work = 1 / 36

Suppose C worked for = x days

:. A worked for (x – 7) days and B worked for (x – 8) days.

Given, [ (x – 7) / 18 ] + [ (x – 8) / 27 ] + (x / 36) = 1

(6x – 42 + 4x – 32 + 3x) / 108 = 1

(13x – 74) / 108 = 1

13x = 108 + 74 = 182

:. x = 182 / 13 = 14

**Answer: c)**

**3).**Let A takes n days to complete a work.

Then, time taken by B = 2 n

(A + B)’s 1 day work = 1 / 12

(1 / n) + (1 / 2n) = 1 / 12

(2 + 1) / 2n = 1 / 12

(12 × 3) / 2 = n

n = 18

Time taken by B alone = 2 n = 2 × 18 = 36 days

**Answer: a)**

**4).**Let work will complete in = K days

Days Hours Men

12 14 16

K 12 28

∵ K : 12 : : 14 : 12 : : 16 : 28

∵ K = (12 × 14 × 16) / 12 × 28

= 8 days

**Answer: c)**

**5).**A can do 1 / 6 of work = 5 days

A can do whole work = 6 × 5 = 30 days

B can do 2 / 5 of work = 8 days

B can do whole work = (5 × 8) / 2 = 20 days

A and B together do the work = (20 × 30) / (20 + 30) = 12 days

**Answer: a)**

**6).**Suppose waste pipe can drain the cistern in x min.

Then, (1 / 24) + (1 / 40) – (1 / x) = 1 / 60

1 / x = (1 / 24) + (1 / 40) – (1 / 60)

1 / x = (5 + 3 – 2) / 120

1 / x = 6 / 120

1 / x = 1 / 20

x = 20 min

Waste pipe can drain of 30 L / min.

Hence, capacity of the cistern = 30 × 20 = 600 L

**Answer: c)**

**7).**10 days work of 6 men and 8 boys = 2 day’s work of 26 men and 48 boys

One day’s work in 1 men = One days’ work of 2 boys

One day’s work of 15 men and 20 boys = One day’s work of 50 boys

Similarly, one day’s work of 6 men and 8 boys = One day’s work of 20 boys

Boys Days

20 10

50 x

50 : 20 : : 10 : x

x = (20 × 10) / 50 = 4

**Answer: b)**

**8).**Suman’s 1 day’s work = 1 / 3

Sumati’s 1 day’s work = 1 / 2

Ratio of their 1 day’s work = 1 / 3 : 1 / 2 = 2 : 3

Total amount = Rs. 150

Suman’s share = (2 / 5) × 150 = Rs. 60

**Answer: b)**

**9).**1 day’s work of a man = 1 / 5

1 day’s work of a man and his son = 1 / 3

1 day’s work of his son = (1 / 3) – (1 / 5) = (5 – 3) / 15 = 2 / 15

∴ The son of a man can do the work alone in 7(1 / 2) days.

**Answer: c)**

**10).**Person Days Hours

5 8 7

7 4 x

∴ 7 : 5

: : 7 : x

4 : 8

x = ( 7 × 5 × 8) / (7 × 4) = 10

**Answer: a)**

## No comments:

## Post a Comment