Thursday, 10 March 2016

General Intelligence and Reasoning Quiz 118

Dear mm readers. The Reasoning is probably the most important section of the bank / SSC and Indian Railway exams .... LIC AAO exam you have given complete package for important mcqs Questions and Answers for exam.is that enough to study most expected mcqs. Solve this important Reasoning Quiz and get your level for your upcoming govt jobs exams.


Find the related word/letters/numbers to complete the analogy?
Ques.1.Eye : Cataract :: Skin : ?
a. Pyorrhea
b. Sinusitis
c. Eczema
d. Trachoma

Ques.2.Vitamin A : Carrot :: Vitamin C : ?
a. Meat
b. Fish
c. Egg
d. Orange

Ques.3.Wine : Grapes :: Whiskey : ?
a. Oats
b. Apple
c. Orange
d. Potato

Ques.4. 600 : 2000 :: ? : 9000
a. 5400
b. 5600
c. 3000
d. 3600

Ques.5.XZG : CAT :: DOG : ?
a. OWT
b. WLT
c. TIW
d. GAD

Ques.6.  ACF : GIL :: MOR : ?
a. SUX
b. TUX
c. UWZ
d. SVY

Ques.7. 32 : 66 :: 134 : ?
a. 271
b. 268
c. 270
d. 275

Ques.8.Waves are related to Air in the same way as Ripples are related to?
a. World
b. Water
c. Storm
d. Smoke

Ques.9.Distill is related to Whiskey in the same way as Brew is related to?
a. Ferment
b. Gin
c. Beer
d. Sugar

Ques.10.Earth is related to Axis in the same way as Wheel is related to?
a. Tyre
b. Car
c. Road
d. Hub


Directions (11-19): Select the related words/letters/ numbers from the given alternatives.


Ques.11.Book : Critic : : Building :?
(a) Engineer
(b) Contractor
(c) Weigher
(d) Appraiser

Ques.12.Video: cassette : : computer :?
(a) Reels
(b) Recordings
(c) Files
(d) Floppy

Ques.13.Command: Order : : Confusion :?
(a) discipline
(b) Clarity
(c)Chaos              
(d) Problem

Ques.14.FRIEND : FPIBNZ : : MENTOR :
(a)MCNOQN
(b) MCNQON
(c) MNCNOQ
(c) CMQNNO

Ques.15.MILD : NKOH : : GATE : ?
(a)IBVJ
(b) HCWI
(c)KDXK                              
(d) ICWA

Ques.16.STRONG : ROTNSG : : NAGPUR :
(a) GPAUNR                
(b) PGUARN
(c) PGAURN
(d) GPUANR

Ques.17.335 : 216 : : 987 : ?
(a) 867                             
(b) 868
(c) 872                              
(d) 888

Ques.18.8: 81 : : 64 ?
(a) 125                                
(b) 137
(c) 525                                
(d) 625

Ques.19.25 : 125 : : 36 : ?
(a) 180                                
(b) 206
(c) 216                           
(d) 318

Directions (20): Select the one which is different from the other three response
Ques.20.
(a) Kite
(b)Eagle 
(c) Hawk
(d) Vulture

Answers for Reasoning Quiz:
1 - (C)
2 - (D)
3 - (A)
4 - (B)
5 - (B)
6 - (A)
7 - (C)
8 - (B)
9 - (C)
10 -(D)
11.(d): Second evaluates and comments on the first.
12.(d): Recordings of the second are visualized on the first.
13.(c): The words in each pair are synonyms of each other.
14.(b)   F   R    I    E    N   D
        +0  -2  +0  -3  +0  -4
           F   P    I    B    N   Z

            Similarly,
           M   E   N   T   O   R
          +0  -2  +0  -3  +0  -4
            M   C   N   Q   O   N

15.(b)Here, letters are coded by skipping letters in alphabetical order, I.e.., M = N (no skipping) I = (j) K (letters in the bracket are one\\'s  skipped)L = (mn) OD = (efg) H The skipping pattern is -1, -2 and -3  Therefore , G A T E will be coded as H C W I.
16.(a): The code contains the letters of the word in the order- third, fourth, second, fifth, first and sixth.
17.(b)   x:x – 119
18.(d)   xm : ( x+1)m+1
19.(c) x2 : x3

20.(b): All except Eagle are scavengers


Read more IBPS SSC and Railway Exam Reasoning Quiz Click here

No comments:

Post a Comment

Advertisement