Monday, 14 March 2016

Data Interpretation for Bank PO/Clerk Exams 2016-2017 (97)

Data Interpretation for Bank PO/Clerk Exams 2016-2017 Quiz:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Bank PO/Clerk Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (1-5):  The bar graph as shown below gives information about the sales and profit details of a departmental store during the years from 2001 – 2008. Study the graph carefully and answer the questions asked here under.
Sales : (Rs. In Lakhs)
Profit : (Rs. In Ten thousands)

1).Mean of annual increase in sales from 2003 to 2008 (rupees in lakhs) is
a)   0.1
b)   0.2
c)   0.3
d)   0.4
e)   None of these

2).Annual mean profit of the store (rupees in ten thousands) is approximately
a)   8.5
b)   8.6
c)   8.7
d)   9.0
e)   None of these

3).During which of the following years percentage of profit earned by the store on the total sale was at the highest level?
a)   2001
b)   2002
c)   2003
d)   2005
e)   None of these

4).Assuming the profit earned during the year 2001 as base (100), the profit made by the store during the year 2008 was
a)   76
b)   105
c)   121
d)   131
e)   None of these

5).During which year between 2001 to 2006 profit made by the store as compared to the previous year was more than 100%?
a)   2008
b)   2007
c)   2005
d)   2003
e)   None of these

Direction(6-10): The piechart, give here, show the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions that follow:

6).Graph shows that the most popular game of the country is
a)   Football
b)   Hockey
c)   Cricket
d)   Tennis
e)   None of these

7).Out of the following the country spent the same amount on :
a)   Hockey and cricket
b)   Hockey and Football
c)   Hockey and Golf
d)   Tennis and Golf
e)   None of these

8).The ratio of the total amount spent on football to that spent on hockey is
a)   2 : 1
b)   1 : 1
c)   1 : 2
d)   3 : 2
e) None of these

9).If the total amount spent on sports during the year was Rs.1,20,00,000. How much was spent on basketball?
a)   Rs 16,00,000
b)   Rs 18,00,000
c)   Rs 3,00,000
d)   Rs 15,00,000
e)   None of these

10).If the total amount spent on sports during the year was Rs 30,00,000, the amount spent on Cricket and Hockey together was:
a)   Rs 18,00,000
b)   Rs 12,00,000
c)   Rs 15,00,000
d)   Rs 20,00,000
e)   None of these


Answers:                    
1). d)  2). c)  3). b)  4). d)  5). c)  6). c)  7). b)  8). b)  9). d)  10). b)

Solutions:
1). Required mean =(- 1 – 2 + 3 +0 + 2) / 5
         = Rs. 0.4 lakh
Answer: d)

2). Required mean
         = ( 6.5 +11.5 + 7.5 + 4.5 +9.5 + 11.5 +10 + 8.5 ) / 8
          =69.5 / 8 = Rs. 8.7 lakh
Answer: c)

3). Percentage gain:      
Year 2001 à [6.5 / 3.5] × 100 = 186
 Year 2002 à [11.5 / 4.5 ] ×100 = 256
Answer: b)

4).Required gain = [100 × 8.5] / 6.5 = 131
Answer: d)

5).Profit in 2004 = Rs 4.5 lakh
     Profit in 2005 = Rs 9.5 lakh
Answer: c)

6). Expenditure on cricket = 25%
Answer: c)

7).Golf and basketball = 12.5%
Hockey and football = 15%
Answer: b)

8).Required ratio = 15 :15 =1: 1
Answer: b)

9). Expenditure on basketball = 12000000 × [25 / 200]
                                                = Rs.1500000
Answer: d)

10). Expenditure on cricket and hockey = [3000000 × 40]  / 100
                                                               = Rs 1200000
Answer: b)


For More Practice Aptitude Questions- Click Here 

No comments:

Post a Comment

Advertisement