Quantitative Aptitude Section in IBPS
test is very important and scoring section. Each candidate(s) require
all major practice with quant for upcoming ibps exam. If you practice daily with
meritmock.com Quantitative Aptitude quizzes then you will definetly get high score in ibps online exam test. So prepare and hard study yourself with our expected quant quiz and make your preparation better. All the best. Sachinn with Team MM.

1. If the length of a rectangle is increased by 20 % and the breadth is decreased by 10 %, what will be the effect on its area? | ||||

(a)8%increase | (b)8%decrease | (c)2%increase | (d) 2 % decrease | (e) None of these |

2. What would be the simple interest obtained on an amount of Rs.6350 at the rate of 8 % per annum after 6 yr ? | ||||

(a) Rs. 3429 | (b) Rs. 3048 | (c) Rs. 3810 | (d) Rs. 2667 | (e) None of these |

3. The average age of a women and her daughter is yr. The ratio of their ages is 7 : 3 respectively. What will be ratio of their ages after 9 yr? | ||||

(a) 2 : 1 | (b) 5 : 2 | (c) 4 : 1 | (d) 11 : 6 | (e) None of these |

4. What is 413 times 129 ? | ||||

(a) 50386 | (b) 79296 | (c) 55599 | (d) 53277 | (e) None of these |

5. If (44)³ is added to the square of a number, the answer so obtained is 94788. What is the number? | ||||

(a) 98 | (b) 94 | (c) 102 | (d) 106 | (e) None of these |

6. A canteen requires 56 kg of rice for 4 days. Totally how many kg of rice will it require for the months of July, August and September 2008? | ||||

(a) 1280 kg | (b) 1265 kg | (c) 1260 kg | (d) 1274 kg | (e) None of these |

7. The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 86. What is the Product of C and E? | ||||

(a) 7740 | (b) 7380 | (c) 7568 | (d) 7224 | (e) None of these |

8. In an examination it is required to get 450 of the aggregate marks to pass. A students gets 315 marks and is declared failed by 12 % marks. What are the maximum aggregate marks students can get? | ||||

(a) 1085 | (b) 1275 | (c) 1125 | (d) Cannot be determined | (e) None of these |

9. If an amount of 120132 is distributed equally amongst 141 persons. How much amount each person get? | ||||

(a) Rs. 896 | (b) Rs. 878 | (c) Rs. 852 | (d) Rs. 824 | (e) None of these |

10. The cost of 10 pens and 12 pencils is Rs. 138. What is the cost of 15 pens and 18 pencils? | ||||

(a) Rs. 276 | (b) Rs. 238 | (c) Rs. 257 | (d) Cannot be determined | (e) None of these |

###
**Answer Key**

1. (A) 2. (B) 3. (D) 4. (D) 5. (A) 6. (E) 7. (A) 8. (C) 9. (C) 10. (E)###
**Explanations**

1. Effect = 20 – 10 – (20 × 10)/100 = 20 -10 -2 = 8 %Here 8 is + ive, so 8 % increase.

2. Simple interest

3. Total age of a Woman and her daughter = 25 × 2 = 50 yr

Total Ratio of age = 7 + 3 = 10

Present age of Women

Present age of her daughter

After 9 yr their age is = 35 + 9 = 44 yr

And 15 + 9 = 24 yr

Ration = 44/24 = 11 : 6

4. 413 × 129 = 53277

5. Let be the number is x.

According to the question, x

^{2}+ 44

^{3}= 94788

X

^{2}+ 85184 = 94788

X

^{2}= 94788 – 85184

x

^{2}= 9604 or x= 98

6. Total days of July + August + September

31 + 31 + 30 = 92 days

For 4 days a canteen required 56 kg

For 1 days canteen requires 56/4 kg

For 92 days a canteen requires (56/4) × 92 = 56 × 23 = 1288 kg

7. let be the numbers are

X – 2, x, x + 2, x + 4, x + 6.

Total sum of the numbers are

X – 2 + x + x + 2 + x + 4 + x +6 = 86 × 5

5x + 10 = 430

5x = 430 – 10

X = (420/5) = 84

Numbers are = 82, 84, 86, 88, 90

Product of C & E = 86 × 90 = 7740

8. Pass marks = 450

Marks got = 315

Failed by = 450 – 315 = 135

12 % = 135

1 % = 135/12

9. Each Person get

10. 10 pens + 12 pencils = Rs. 138

5 pens + 6 pencils = Rs. 69

3 (5 pens + 6 pencils) = 69 × 3

15 pens + 18 pencils = Rs. 207

## No comments:

## Post a Comment