Sunday, 7 February 2016

Reasoning Syllogism Quiz for Bankers IBPS Bank Exam 106

Directions (Q.No. 1-5): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q.1.Statements:
All flowers are roses.
No rose is a lily.
Some lily are plants.
Conclusions:
I.    All roses being flowers is a possibility.
II.  All plants being lily is a possibility.
III. Some lily are not roses.
a.Only I and III follow
b.All, I, and II follow
c.Only III follows
d.All follows
e.None of these

Q.2.Statements:
All trees are branches.
Some branches are seeds.
No fruit is a tree.
Conclusions:
I.   Some branches are not fruits.
II.  Some seeds are branches.
III. Some seeds being trees is a possibility.
a.Only I and II follow
b.Only III follows
c.Only II follows
d.Only II and III follow
e.All follow

Q.3.Statements:
No fan is a AC
No AC is a cooler.
All lights are coolers.
Conclusions:
I.  No fan is a cooler.
II. No AC is a light.
III.No cooler is a AC.
a.Only I and II follow
b.Only II follows
c.Only II and III follow
d.Only III follow
e.None of these

Q.4.Statements:
Some school are colleges.
All colleges are universities.
Some classes are school.
Conclusions:
I.   Some classes are colleges.
II.  Some universities are colleges.
III. At least some classes are universities.
a.Only II follow
b.Only II and III follow
c.Only III follow
d.All follow
e.None of these

Q.5.Statements:
All red are blue
All blue are yellow
No green is yellow
conclusions:
I.   All yellow being red is a possibility
II.  some blue are yellow
III. NO red is green
a.only III follow
b.only II and III 
c.only I,II and III
d.I and II
e.none of these

Directions (Q.No. 6-10): In the given questions, assuming the given statements to be true, find Which of the given four conclusions numbered I, II, III and IV is/are definitely true and give your answer accordingly. 

Q.6.Statements:
A≥W,B>Q,W
Conclusions:
I. B>A          II. B>V 
III. A≥R          IV. W>V
a.Only I is true
b.Only II is true
c.Only II and IV are true
d.Only I and III are true
e.None of these
Q.7.Statements:
V
Conclusions:
I.  VT
a.Both conclusions I and II are true
b.Either conclusion I or II is true
c.Neither conclusion I not II is true
d.Only conclusion I is true
e.Only conclusion II is true

Q.8.Statements:
C>E≥ M, Q > K ≥ C, L = H < Q
Conclusions:
I. C≥L          II. K>M
III. Q>E         IV. L≥K
a.Only III and IV are true
b.Only I, II and IV are true
c.Only II and III are true
d.Only II is true
e. None of these

Q.9.Statements:
Q≥Z>A,N=AQ
Conclusions:
I. T>Z         II. Q>N
III. C≥L      IV. T>A
a.Only I and III are true
b.Only II and IV are true
c.Only II and III are true
d.Only I, II and IV are true
e.None of these

Q.10.Statements:
N>A≥B=Q≤PX
Conclusions:
I. B
    II. X≥J
a.Both conclusions I and II are true
b.Either conclusion I or II is true
c.Only conclusion I is true
d.Neither conclusion I nor II is true
e.Only conclusion II is true

Must practice with these Reasoning Quiz for IBPS Bank Exam:
Answer Key for Reasoning Syllogism Quiz for IBPS Bank Exam:
1-D, 2-E, 3-C, 4-A, 5-C, 6-B, 7-A, 8-C, 9-D, 10-C

No comments:

Post a Comment

Advertisement