Dear readers,Numerical Ability OR "

###

**Quantitative Aptitude"**and its "**quiz"**is much scoring section for every - govt jobs and competitive exam. Here we are presenting some practice questions and answers for your better preparation of quantitative aptitude section.1. Sitaram invested an amount of Rs. 7450 @ 6 % per annum rate of simple interest. After how many years will he obtain the total amount of Rs. 8791 ? | ||||

(a) 5 yr | (b) 3 yr | (c) 2 yr | (d) 6 yr | (e) None of these |

2. The difference between 36 % of a number and 12 % of the same number is 82.32. What is the number? | ||||

(a) 324 | (b) 382 | (c) 343 | (d) 336 | (e) None of these |

3. The cost of 16 watches and 21 calculators is Rs. 30480. What is the cost of 32 watches and 42 calculators? | ||||

(a) Rs. 60970 | (b) Rs. 60480 | (c) Rs. 80960 | (d) cannot be determined | (e) None of these |

4. If (66)² is added to the square of a number, the answer so obtained is 4840. What is the number | ||||

(a) 32 | (b) 28 | (c) 24 | (d) 18 | (e) None of these |

5. A sum of money is divided amongst A, B and C in the ratio of 3 : 4: 5. Another amount is divided amongst P and Q in the respective ratio of 2 : 1 If Q got Rs. 1050 less than B, what is the amount received by C? | ||||

(a) Rs. 2850 | (b) Rs. 1000 | (c) Rs. 1840 | (d) Cannot be determined | (e) None of these |

6. If the value of x+y = 18 and xy = 72, What is the value of (x)² + (y)²? | ||||

(a) 324 | (b) 54 | (c) 180 | (d) Cannot be determined | (e) None of these |

7. Rashmi obtained a total of 484 marks out of 750 in an examination. What is her approximate percentage in the examination? | ||||

(a) 61 | (b) 56 | (c) 72 | (d) 65 | (e) 70 |

8. what approximate amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 5000 at the rate of 3 # per annum at the end of 3 yr? | ||||

(a) Rs. 482 | (b) Rs. 464 | (c) Rs. 450 | (d) Rs. 425 | (e) Rs. 478 |

9. Girish attends to 7 customer calls daily. Approximately, how many calls would he attend to in the span of two months? | ||||

(a) 8400 | (b) 420 | (c) 217 | (d) 7012 | (e) 336 |

10. Two numbers are such that the sum of twice the first number and thrice the second number is 126 and the sum of thrice the first number and twice the second number is 144. What is the smaller number? | ||||

(a) 18 | (b) 24 | (c) 32 | (d) 36 | (e) None of these |

###
**Answer Key**

1. (B) 2. (C) 3. (A) 4. (E) 5. (D) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (B) 10. (A)

Explanations

1. Interest = Rs. 8791 – 7450 = Rs. 1341

Time

2. 36 % x – 12 % of x = 82.82

6x = 82.32 × 25

3. 16 watches + 21 calculators = Rs. 30485

32 watches + 42 calculators = 2 × Rs. 30485 = Rs. 60970

4. x

^{2}+ (66)^{2}= 4840
X

^{2}+ 4356 =4840
X

^{2}= 4840 – 4356
X

^{2}= 484
X = 22

5. Let the money received by A, B and C be Rs. 3x, 4x and 5x, respectively and money received by P and Q be Rs. 2y and y, respectively.

4x – y = 1050

Since, we cannot from another equation here. So, we cannot solve it.

6. x

^{2}+ y^{2}= (x + y)^{2}– 2xy
= (18)

^{2}– 2 × 72
= 324 – 144

= 180

7.

8.

= Rs. 5000 × 0.092727 = Rs. 463.635 = Rs. 464(about)

9. In 1 day, Girish attends 7 customer’s call

In 60 days, Grish attends 60 × 7 = 420 calls

10. Suppose that numbers are x and y

From question

2x + 3y = 126

3x + 2y =144

Eq. Multiple by 3 and Eq. (ii) multiple by 2 and then subtracted Eq. (ii) from Eq.(i) we get

5y = 90

Y =18

Put the value of y in Eq. (i) 2x + 3y = 126

2x + 3 × 18 = 126

2x + 54 = 126

2x= 126-54

2x = 72

X = 72/2 = 36

X = 36. y = 18

Smaller number = 18

## No comments:

## Post a Comment