Thursday, 25 February 2016

General Science Questions in PDF Free Download

General Science Questions in PDF Free Download : Dear expert you know that General Science is very important section for every Govt Jobs and bank jobs with all competitive exams. Meritmock team presenting very top most expected MCQs on Every Day Science and General Science for aspirants better exam preparation. We providing Download General Science GK Objective Questions PDF in our final mcqs article. So wait and watch our last general science mcqs post.

In this post we are with expected general science 25 mcqs questions and answers for merit rank marks score.
1. Which of the following is not an ore of Aluminium?
(A) Felsper
(B) Bauxite
(C) Cryolite
(D) Azurite


2. Most soluble in water is —
(A) Camphor
(B) Sugar
(C) Sulphur
(D) Common Salt

3. Bromine is —
(A) colourless gas insoluble in water
(B) A highly inflammable gas
(C) A Black solid.
(D) A red liquid.

4. The metal used in storage batteries —
(A) Iron
(B) Copper
(C) Lead
(D) Zinc

5. Water has maximum density at —
(A) –4°C
(B) 0°C
(C) 4°C
(D) 100°C

6. The chemial name of Uria is —
(A) Aneurin
(B) Chloroetane
(C) Carbamide
(D) None of these

7. Permanent hardness of water can be removed by adding —
(A) Potassium Permanganate
(B) Chlorine
(C) Bleaching Powder
(D) Washing Soda

8. The formula of Plaster of Paris is —
(A) CaSO4
(B) CaSO4, 2H2O
(C) 2CaSO4, 4H2O
(D) 2CaSO4, H2O

9. Which of the following substance is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?
(A) Asbestos
(B) Celluloid


(C) Purspecks
(D) Mica

10. Carborandum is —
(A) Silicon Dioxide
(B) Silicon Carbide
(C) Silicon Nitride
(D) Silicon Phosphide

11. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Copper
(B) Mica
(C) Zinc
(D) Silver

12. Washing soda is the common name of —
(A) Calcium Carbonate
(B) Calcium Bi-Carbonate
(C) Sodium Carbonate
(D) Sodium Bi-Carbonate

13. The filament of electric bulb is made of —
(A) Iron
(B) Nichrome
(C) Tungsten
(D) Graphite

14. Bleaching powder is made from —
(A) Sulphur dioxide and gypsum
(B) Chlorine and Charcoal
(C) Soda ash and lime
(D) Lime and Chlorine

15. The two elements that are frequently used for making transistors are —
(A) Boron and Aluminium
(B) Silicon and Germenium
(C) Iridium and Tungsten
(D) Niobium and Columbium


16. Which of the following gas is not known as green house gas ?
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrous oxide
(D) CFC

17. Which of the following is not a neutral oxide ?
(A) Carbon Monoxide
(B) Sulphur Dioxide
(C) Water
(D) Nitric Oxide

18. Which of the following is used in making smoke bombs ?
(A) Sulphur
(B) Phosphorus
(C) Hydrogen
(D) Carbon

19. Caustic Soda is —
(A) Nacl
(B) Na2CO3
(C) NaOH
(D) NaHCO3

20. Chemical formula of Water glass is —
(A) Na2SiO3
(B) Al2O3
(C) NaAlO2
(D) CaSiO3

21. Which of the following is not a bleaching agent?
(A) Sulpher di-oxide
(B) Carbon di-oxide
(C) Sodium hypochlorite
(D) Chlorine

22. The gas usually filled in electric bulb is —
(A) Hydrogen
(B) Oxygen


(C) Nitrogen
(D) Carbon di-oxide

23. Heavy water is —
(A) Tritium oxide
(B) Deuterium oxide
(C) Rain water
(D) Water at 4°C

24. The gases used in different types of welding would include —
(A) Oxygen & Hydrogen
(B) Oxygen, acetylene & argon
(C) Oxygen & acetylene
(D) Oxygen, hydrogen & nitrogen

25. Which of the following alloys is used for making magnets ?
(A) Duralumin
(B) Stainless Steel
(C) Alnico
(D) Magnelium

Answers:
1. (D) 2. (B) 3. (D) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (D) 9. (D) 10. (B) 11. (D) 12. (C)
13. (C) 14. (D) 15. (B) 16. (C) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (A) 21. (B) 22. (C) 23. (B) 24. (C) 25. (C)

Also check:
  1. Download General Science GK Objective Questions PDF
  2. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  3. General Science Quiz ( Biology ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL
  4. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  5. LIC AAO exam/Expected General Knowledge Questions
  6. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  7. General Knowledge (G.K.) Questions for Bank/LIC/Railway/SSC Exams Download PDF
  8. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  9. Static gk Capsule: Important Dams In India
  10. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  11. List of Cabinet Ministers In India 2016 PDF Download
  12. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  13. Rajasthan Patwari Exam 2015 2016 Study Notes download
  14. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  15. CHIEF GUESTS OF REPUBLIC DAY : Complete List up-to 2016
  16. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  17. MGNREGA GK Notes Download in PDF
  18. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  19. भारतीय संविधान और इसके निर्माण से लेकर आज तक के सफर से जुड़े विशिष्ट तथ्य
  20. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  21. भारतीय संविधान के प्रमुख संवैधानिक अनुच्छेद
  22. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  23. FIRST IN INDIA- Updated Full List
  24. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  25. General Knowledge (G.K.) notes for Bank/LIC/Railway/SSC Exams (Hindi)
  26. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  27. COMPLETE SAHITYA ACADEMY AWARDS 2015
  28. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  29. FIRST 20 SMART CITIES IN INDIA
  30. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  31. ICC CRICKET AWARDS – 2015

No comments:

Post a Comment

Advertisement