Thursday, 2 February 2017

General Science pdf for competitive exams free download

General Science Questions in PDF Free Download : Dear expert you know that General Science is very important section for every Govt Jobs and bank jobs with all competitive exams. Meritmock team presenting very top most expected MCQs on Every Day Science and General Science for aspirants better exam preparation. We providing Download General Science GK Objective Questions free PDF in our final mcqs article. So wait and watch our last general science mcqs post.

Here is the the general science for competitive exams PDF Content and Objective type questions for competitive exams and your Knowledge test is designed to measure the basic science knowledge for school science teachers, teacher-educators, and higher education content as well as all type of competitive examinations. Below you can most important GK Questions Download as General Science GK Objective Questions PDF for your better competitive exams preparation here. You are reading most important objective type questions related to GK General Science from our mm team subject experts.  We know and understand your need for CE as General Science e-book (Biology, Physics & Chemistry) PDF download.

In this post we are with expected general science 25 mcqs questions and answers for merit rank marks score.

Q. 1. Parmanent hardness of water may be removed by the addition of —
(A) Alum
(B) Sodium Carbonate
(C) Lime
(D) Potassium Permanganate


Q. 2. Potassium nitrate is used in —
(A) Salt
(B) Glass 
(C) Fertiliser
(D) Medicine

Q. 3. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?
(A) Old igneous 
(B) Old sedimentary
(C) Old metamorphic
(D) New metamorphic

Q. 4. Which of the following gases is lighter than air ?
(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Ammonia 
(D) Chlorine

Q. 5. Which of the following is used as lubricant ?
(A) Graphite 
(B) Silica
(C) Diamond
(D) Iron Oxide

Q. 6. The purest form of iron is —
(A) Steel
(B) Pig iron
(C) Cast iron
(D) Wrought iron 

Q. 7. The percentage of carbon is the least in —
(A) Grey cast iron
(B) Wrought iron
(C) White cast iron
(D) Steel 

Q. 8. The colour of Emerald is —
(A) Violet
(B) Yellow
(C) Deep Green 
(D) Prussian Blue

Q. 9. Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of —
(A) Nitrates
(B) Zeolites 
(C) Sulphonates
(D) None of these

Q. 10. Rust is —
(A) A mixture of Fe2O3 and Fe(OH)2
(B) A mixture of FeO and Fe(OH)2
(C) FeO only
(D) A mixture of Fe2O3, 3H2O and FeO 

Q. 11. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly —
(A) Methane, Ethane and Hexane
(B) Ethane, Hexane and Nonane
(C) Methane, Butane and Propane 
(D) Methane, Hexane and Nonane

Q. 12. The metal that is present in Photo Films is —
(A) Mercury
(B) Platinium
(C) Magnesium
(D) Silver 

Q. 13. Which of the following is in liquid form at room temperature ?
(A) Cerium
(B) Sodium
(C) Francium 
(D) Lithium

Q. 14. Soda water contains —
(A) Nitrous acid
(B) Carbonic acid
(C) Carbon dioxide 
(D) Sulphuric acid

Q. 15. Which of the following is basis of the modern periodic table ?
(A) Atomic mass
(B) Atomic number 
(C) Atomic size
(D) Atomic volume

Q. 16. Of the following metals, which one pollutes the air of a big city ?
(A) Copper
(B) Cadmium
(C) Lead 
(D) Chromium

Q. 17. Brass is an alloy of —
(A) Nickel and Copper
(B) Copper and Silver
(C) Nickel and Zinc
(D) Zinc and Copper 

Q. 18. The element required for Solar energy conversion —
(A) Beryllium
(B) Silicon 
(C) Tantalum
(D) Ultra pure carbon

Q. 19. Monazite is an ore of —
(A) Sodium
(B) Titanium
(C) Thorium 
(D) Zirconium

Q. 20. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because —
(A) It dissolves the impurities of water
(B) It is a sterilizing agent
(C) It is an oxidising agent 
(D) It is a reducing agent.

Q. 21. The presence of which of the following salts in water causes corrosion in steam boilers ?
(A) Sodium Chloride
(B) Magnesium Chloride 
(C) Calcium bicarbonate
(D) Potassium bicarbonate

Q. 22. Water is a good solvent of ionic salts because —
(A) It has no colour
(B) It has a boiling point
(C) It has a high dipole moment 
(D) It has a high specific heat

Q. 23. The hardest substance available in earth is —
(A) Platinum
(B) Silicon
(C) Diamond 
(D) Gold

Q. 24. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Zinc
(B) Copper
(C) Gold
(D) Silver 

Q. 25. The ratio of pure gold in 18 carat gold is —
(A) 60%
(B) 75% 
(C) 80% 
(D) 100%

Answers:
1. (B) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (A) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (D) 11. (C) 12. (D)
13. (C) 14. (C) 15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (C) 21. (B) 22. (C) 23. (C) 24. (D) 25. (B)


Hi guys, In this article today we are sharing a special and very important book "Gist of NCERT General Science" by Kalinjar Publications. This book is very useful for UPSC, State PSC, SSC CGL and many other competitive examinations. You may full download this ebook from the link provided below. This is really good book quick revision of General Science.

Click Here to Download Gist of NCERT General Science by kalinjar publications in PDF format free.
(Size- 3 MB)
IMPORTANT:  This is premium version and free available for your suggestion, You must Use this PDF Booklet (E-book) For Evaluation purpose only, and Give your proper respect to these publisher and writer by buying this book.

We are providing full Gist of NCERT (Indian Economy, Indian History, Geography, General Science, Indian Polity) very soon.


Also check:

  1. Download General Science GK Objective Questions PDF
  2. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  3. General Science Quiz ( Biology ) for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL
  4. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  5. LIC AAO exam/Expected General Knowledge Questions
  6. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  7. General Knowledge (G.K.) Questions for Bank/LIC/Railway/SSC Exams Download PDF
  8. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  9. Static gk Capsule: Important Dams In India
  10. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  11. List of Cabinet Ministers In India 2016 PDF Download
  12. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  13. Rajasthan Patwari Exam 2015 2016 Study Notes download
  14. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  15. CHIEF GUESTS OF REPUBLIC DAY : Complete List up-to 2016
  16. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  17. MGNREGA GK Notes Download in PDF
  18. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  19. भारतीय संविधान और इसके निर्माण से लेकर आज तक के सफर से जुड़े विशिष्ट तथ्य
  20. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  21. भारतीय संविधान के प्रमुख संवैधानिक अनुच्छेद
  22. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  23. FIRST IN INDIA- Updated Full List
  24. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  25. General Knowledge (G.K.) notes for Bank/LIC/Railway/SSC Exams (Hindi)
  26. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  27. COMPLETE SAHITYA ACADEMY AWARDS 2015
  28. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  29. FIRST 20 SMART CITIES IN INDIA
  30. ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  31. ICC CRICKET AWARDS – 2015
We hope that you like and share our General Science Study Material for Competitive Exams. All the very BEST.

No comments:

Post a Comment

Advertisement