Thursday, 25 February 2016

General Science Objective MCQs PDF For Competitive exams

Dear expert you know that General Science is very important section for every Govt Jobs and bank jobs with all competitive exams. Meritmock team presenting very top most expected MCQs on Every Day Science and General Science for aspirants better exam preparation.

In this post we are with expected general science 25 mcqs questions and answers for merit rank marks score.

1. The bell metal is an alloy of-
(a) Nickel and copper
(b) Zinc and copper-
(c) Tin and copper
(d) Tin and aluminum
(e) Brass and nickel Answer. (c)

2. Parsec is a measure of-
(a) Brightness of heavenly body
(b) Astronomical distance
(c) Density of stars
(d) Orbital velocity of giant stars Answer. (d)

3. By fixation of nitrogen is meant-
(a) Manufacture of nitrogen
(b) Liquefication of nitrogen
(c) Conversion of nitrogen into nitric acid
(d) Conversion of atmospheric nitrogen into Useful compounds
(e) Mixing of nitrogen with other elements Answer. (d)

4. Atoms of the same element, i. e., having the Same atomic number that differ in atomic Weight, are called-
(a) Isotopes
(b) Isomers
(c) Isobars
(d) Isohytes
(e) Isotherms Answer. (a)

5. The quantum number that tends to specify The orientation in space for an orbital is the-
(a) Principal quantum number
(b) Orbital quantum number
(c) Magnetic quantum number

(d) Spin quantum number
(e) Azimuthal quantum number Answer. (c)

6. Carbohydrates are the compounds of-
(a) Carbon and hydrogen
(b) Carbon, oxygen and hydrogen
(c) Carbon, oxygen, hydrogen and nitrogen
(d) Carbon, nitrogen and hydrogen
(e) None of these Answer. (b)

7. The tides in the ocean are due to-
(a) Wind over the oceans
(b) Gravitational pull of the moon
(c) Rotation of the earth
(d) Revolution of the earth Answer. (b)

8. When water freezes its density-
(a) Increases
(b) Decreases
(C) remains constant
(d) Becomes zero Answer. (b)

9. A chemical reaction that takes place with the evolution of heat is called a/an-
(a) Reversible reaction
(b) Endothermic reaction
(c) Thermal reaction
(d) Exothermic reaction
(e) Irreversible reaction Answer. (d)

10. The manufacture of iron ore Involves the process of-
(a) Oxidation
(b) Reduction
(c) Fractional distillation
(d) Electrolysis
(e) None of the above Answer. (b)

11. A double convex air bubble in water would Behave as a-
(a) Convergent lens
(b) Divergent lens
(c) Both as convergent and divergent lenses
(d) None of them Answer. (b)

12. Which of the following has the strongest Bleaching property?
(a) Chlorine
(b) Fluorine
(c) Bromine
(d) Iodine
(e) Lithium Answer. (a)

13. The most abundant element in the earth’s
Crust is-
(a) O
(b) Al
(c) Si
(d) Fe
(e) N Answer. (a)

14. Which of the following gases do not form Part of the atmosphere?
(a) Nitrogen
(b) Chlorine
(c) Carbon dioxide
(d) Oxygen
(e) Ozone Answer. (b)

15. Nitric acid does not react with-
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Zinc
(e) Iron Answer. (b)

16. Oxygen is manufactured by the fractional Evaporation of-
(a) Water
(b) Liquid air
(c) Hydrogen peroxide
(d) Liquid oxygen
(e) None of the above Answer. (b)

17. Sodium burns in air to give-
(a) Sodium peroxide
(b) Sodium hydroxide
(c) Sodium monoxide
(d) Sodium oxide and sodium nitride
(e) Sodium oxide and sodium nitride Answer. (a)

19. Argon gas was discovered by-
(a) William Ramsay
(b) Charles
(c) Cavendish
(d) John Davy
(e) Alfred Werner Answer. (A)

19. Formaldehyde is the starting material for The manufacture of-
(a) D. D. T.
(b) Rayon
(c) Bakelite
(d) Caprolactam
(e) Nylon Answer. (c)

20. During burnings of fuels, carbon and Hydrogen present in the fuels are-
(a) Converted into carbon dioxide and Water vapour
(b) Released into the atmosphere
(c) Absorbed by the surroundings
(d) Converted into alkanes
(e) Reduced Answer. (a)

21. Dry ice is-
(a) Ice which never melts
(b) A term used for insensitive persons
(c) Solid carbon dioxide
(d) Frozen heavy water
(e) None of these Answer. (c)

22. The compound which can be used to Prepare iodoform is-
(a) Accetic acid
(b) Methyl iodide
(c) Acetone
(d) Propionaldehyde
(e) Oxalic acid Answer. (c)

23. The phenomenon of “metamerism” is
Shown by-
(a) Acetone and Propionaldehyde
(b) Methyl propylether and diethyl ether
(c) Ethyl alcohol and dimethyl ether
(d) Propionic acid and acetic acid
(e) Oxalic acid and lactic acid Answer. (b)

24. If two liquids have widely different boiling Points, they may be separated by-
(a) Steam distillation
(b) Decantation
(c) Evaporation
(d) Fractional distillation
(e) Sublimation Answer. (d)

25. What is laughing gas?
(a) Carbon dioxide
(b) Sulphur dioxide
(c) Nitrous oxide
(d) Hydrogen peroxide
(e) Carbon monoxide Answer. (c)

No comments:

Post a Comment