Friday, 26 February 2016


Check General Science Everyday MCQs Quiz II, General Science Questions in PDF Free Download : Dear expert you know that General Science is very important section for every Govt Jobs and bank jobs with all competitive exams. Meritmock team presenting very top most expected MCQs on Every Day Science and General Science for aspirants better exam preparation. We providing Download General Science GK Objective Questions free PDF in our final mcqs article. So wait and watch our last general science mcqs post. These questions are very important for SSC, Bank, IBPS PO, LIC AAO, UPSC, Patwar and many more...!

In this post we are with expected general science every day ecaience mcqs quiz 25 mcqs questions and answers for merit rank marks score.

1. Which is a good nuclear fuel ?
(A) Uranium — 238
(B) Neptunium — 239
(C) Thorium — 236
(D) Plutonium - 236

2. Long distance photography is facilitated by —
(A) Visible light
(B) X-rays
(C) Infra Red rays
(D) Ultra violet rays

3. Which radioactive pollutant has recently drawn the attention of the public due to its occurance in the building materials ?
(A) Radium
(B) Radon
(C) Thorium
(D) Plutonium

4. In an atomic explosion enormous energy is released which is due to the —
(A) Conversions of neutrons into protons
(B) Conversion of chemical energy into nuclear energy
(C) Conversion of mechanical energy into nuclear energy
(D) Conversion of mass into energy

5. Which of the following is used as a coolant in nuclear reactors ?
(A) Heavy water
(B) Cadmium
(C) Liquid sodium
(D) Graphite

6. The isotope of Uranium capable of sustaining chain reaction is —
(A) U 235
(B) U 238
(C) U 239
(D) None of these

7. Radioactive disintegration of Uranium ultimately results in formation of —
(A) Radium
(B) Thorium
(C) Polonium
(D) Lead

8. Atom bomb is made on the basis of —
(A) Nuclear fusion
(B) Nuclear fission
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these

9. Which of the following has least penetrating power?
(A) Alpha particles
(B) Beta particles
(C) Gamma particles
(D) All have same power

10. What is increasing order of the wave lengths of the following colours —
1. Orange
2. Indigo
3. Yellow
4. Violet  (A) 1, 2, 3, 4 (B) 3, 4, 1, 2 (C) 4, 3, 2, 1 (D) 4, 2, 3, 1

11. Atoms are composed of —
(A) Electrons only
(B) Protons only
(C) Electrons & Protons
(D) Electrons & Nuclei

12. The age of most ancient geological formation is estimated by —
(A) Potassium-Argon method
(B) Ra-Si method
(C) C14 method
(D) Uranium-lead method

13. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor ?
(A) Ordinary water
(B) Radium
(C) Thorium
(D) Graphite

14. Isotopes are separated by —
(A) Filtration
(B) Sublimation
(C) Distillation
(D) Crystalization

15. Who suggested that the most of the mass of atom is located in nucleus ?
(A) Bohr
(B) Thomson
(C) Rutherford
(D) Avogadro

16. Meson particles are found in —
(A) R-rays
(B) X-rays
(C) Laser beam
(D) Cosmic rays

17. An atom of an element with mass number 23 and atomic number 11 will have —
(A) 11 neutrons, 12 protons and 11 electrons
(B) 11 protons, 12 neutrons and 11 electrons
(C) 11 protons, 12 electrons and 11 neutrons
(D) 23 protons and 11 electrons

18. The location and energy of an electron in an atom can be specified by —
(A) Atomic mass
(B) Atomic number
(C) Quantum numbers
(D) None of these

19. Old-written material, which cannot be read easily can be read by —
(A) Cosmic Rays
(B) Ultraviolet rays
(C) Infra Red rays
(D) None of these

20. In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by —
(A) Gravitational forces
(B) Magnetic forces
(C) Exchange forces
(D) Coulombic forces

21. Which of the following elements is non-radioactive?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Plutonium
(D) Zirconium

22. According to Dalton’s atomic theory the smallest particle which can exist independently is

(A) An atom
(B) A molecule
(C) A cation
(D) An anion

23. The recent atomic weight scale is based on —
(A) 1H1
(B) 1H2
(C) 6C12
(D) 8O16

24. The neutral atom’s two isotopes differ in the number of —
(A) Electron shells
(B) Protons
(C) Valence electrons
(D) Neutrons

25. Optical fibres are mainly used in —
(A) Communication
(B) Weaving
(C) Musical Instruments
(D) Food Industry

1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (C) 6. (A) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (D) 11. (D) 12. (C)
13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (D) 17. (B) 18. (C) 19. (C) 20. (C) 21. (D) 22. (A) 23. (C) 24. (D) 25. (A)

No comments:

Post a Comment