Friday, 26 February 2016

General Science Everyday MCQs Quiz 1

Check General Science Everyday MCQs Quiz, General Science Questions in PDF Free Download : Dear expert you know that General Science is very important section for every Govt Jobs and bank jobs with all competitive exams. Meritmock team presenting very top most expected MCQs on Every Day Science and General Science for aspirants better exam preparation. We providing Download General Science GK Objective Questions free PDF in our final mcqs article. So wait and watch our last general science mcqs post.

In this post we are with expected general science every day ecaience mcqs quiz 25 mcqs questions and answers for merit rank marks score.

1. Cow milk is a rich source of —
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B1
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

2. The element found in the surface of the Moon is —
(A) Tin
(B) Tungsten
(C) Tantalum
(D) Titanium

3. The average salinity of sea water is —
(A) 2%
(B) 3% 
(C) 2.5% 
(D) 3.5%

4. Which of the following is the most stable element?
(A) Uranium
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) Lead

5. Find the odd one ?
(A) Marble
(B) Chalk
(C) Lime Stone
(D) Slaked Lime
 

6. Diamond is harder than graphite because of —
(A) Difference of layers of atoms
(B) Tetrahedral structure of diamonds
(C) Difference of crystaline structures
(D) None of these

7. A super conductor is characterised by —
(A) Zero permeability
(B) Low permeability
(C) High permeability
(D) Infinite permeability

8. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose ?
(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Coke
(D) Wood Charcoal

9. The main constituents of Pearl are —
(A) Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate
(B) Calcium oxide, Ammonium Chloride
(C) Argonite , Chonchiolin
(D) Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate

10. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is —
(A) Thorium
(B) Radium
(C) Plutonium
(D) Uranium

11. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air, used by deep sea drivers for breathing is —
(A) Helium
(B) Argon
(C) Krypton
(D) Xenon

12. The group of metals Fe, Co, Ni may be best called as —
(A) Alkali metals
(B) Rare metals
(C) Main group metals
(D) Transition metals

13. Which of the following characters is not shown by hydrogen —
(A) It burns in air to form water
(B) It supports combustion
(C) It combines with almost all metals forming hydrides
(D) It readily combines with fluorine and chlorine

14. Which of the following elements is obtained from sea weeds ?
(A) Argon
(B) Sulphur
(C) Vanadium
(D) Iodine

15. The metallic constituents of hard water are —
(A) Magnesium, Calcium and tin
(B) Iron, tin and calcium
(C) Calcium, magnesium and iron
(D) Magnesium, tin and iron

16. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called —
(A) Osmosis
(B) Desiccation
(C) Efflorescence
(D) Deliquescene

17. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air —
(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Hydrogen Sulphide
(D) Nitrogen

18. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically —
(A) Sodium Silicate
(B) Silicon dioxide
(C) Germenium dioxide
(D) A mixture of (B) & (C)

19. Bell Metal is an alloy of —
(A) Brass and Nickel
(B) Zinc and Copper
(C) Tin and Copper
(D) Nickel and Copper

20. The high temperature superconductors are —
(A) Metal alloys
(B) Ceramic oxides
(C) Inorganic polymers
(D) Pure rare earth metals

21. The ingredients of Gun metal are —
(A) Iron, tin
(B) Copper, tin
(C) Iron, brass, tin
(D) Iron, zinc, titanium

22. The gas usually causing explosions in coal mines is —
(A) Hydrogen
(B) Carbon monoxide
(C) Air
(D) Methane

23. Cotton fibers are made of —
(A) cellulose
(B) starch
(C) proteins
(D) fats

24. Which of the following ores does not contain iron?
(A) Haematite
(B) Magnetite
(C) Limonite
(D) Cassiterite

25. Nuclear fission is caused by the impact of —
(A) Proton
(B) Electron
(C) Neutron
(D) (A) & (b)

Answers:
1. (B) 2. (D) 3. (D) 4. (D) 5. (D)6. (C) 7. (A) 8. (D) 9. (A) 10. (C) 11. (A) 12. (D)
13. (B) 14. (D) 15. (C) 16. (D) 17. (C) 18. (B) 19. (C) 20. (B) 21. (B) 22. (D) 23. (A) 24. (D) 25. (C)

No comments:

Post a Comment

Advertisement