Sunday, 21 February 2016

February 2016 Current Affairs Capsule 1

1. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has recently celebrated World Radio Day on which date? 


Ans. 13 February
The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has recently celebrated World Radio Day on 13 February. It was proclaimed on 3 November 2011 by UNESCO's 36th General Conference after originally proposed by the Kingdom of Spain

2. Scientists have observed a stunning discovery in their quest to fully understand gravity. The gravitational waves were predicted by Albert Einstein in his general theory of relativity in which years? 

Ans. Year 1915
Scientists have observed a stunning discovery in their quest to fully understand gravity. They have observed the warping of space time generated by the collision of two black holes more than a billion light-years from Earth. The gravitational waves were predicted by Albert Einstein in his general theory of relativity 100 years ago in 1915. The gravitational waves were detected on September 14, 2015 by LIGO detectors, located in Livingston, Louisiana, and Hanford, Washington, USA.

3. Prime Minister NarendraModi has recently inaugurated Make in India Centre at which of the following Places? 

Ans. Mumbai
Prime Minister NarendraModi inaugurated Make in India Centre at BandraKurla Complex, a commercial complex in the suburbs of Mumbai. The Make In India week will conclude on 18 February. Make in India is the current government’s flagship initiative, launched by the prime minister in September 2014, to encourage international companies to manufacture their goods in India.

4. Which of the following has/have been chosen for the EY Entrepreneur Of The Year 2015 awards?

Ans.Both 1 & 2 
Chief Executive Officer Vinita Gupta and managing director Nilesh Gupta, Lupin Ltd have been chosen the EY Entrepreneur Of The Year 2015. Ms. Vinita and Mr. Nilesh Gupta will now represent India at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo from 7-12 June 2016.

5. International Radio Fair 2016 held at which place?

Ans. Bhubaneswar
International Radio Fair 2016 is to be held at Bhubaneswar. The fair will start on the occasion of World Radio Day i.e. 13th of February and close on 14th. Minister of State for Information & Broadcasting Rajyavardhan Singh Rathore, Minister of State for Petroleum and Natural Gas DharmendraPradhan and eminent news reader UpendraPahadsingh have given their consent join the Radio Fair this year among others.

6. Madhya Pradesh (MP) Government recently signed four MOUs with which country to collaborate in urban planning, skill development, clean energy and food processing?

Ans. Singapore
Madhya Pradesh (MP) Government recently signed four MOUs with Singapore to collaborate in urban planning, skill development, clean energy and food processing. The MoUs were signed in Singapore in the presence of MP Chief Minister ShivrajChouhan, who was on four day visit.

7. The computer giant Oracle is planning to set up its campus at which places to help more than half a million students in India develop computer science skills?

Ans. Bengaluru 
The computer giant Oracle is planning to set up a campus in Bengaluru and start an initiative to help more than half a million students in India develop computer science skills. This was conveyed by Oracle's Global CEO SafraCatz to Prime Minister NarendraModi.

8. TERI's governing council appointed which of the following persons as its new chairman? 

Ans. Ashok Chawla
TERI's governing council appointed Ashok Chawla as its new chiarman. Chawla is the former Union Finance Secretary and former Chairman of the Competition Commission. The Council decided after the elevation of climate scientist R.K. Pachauri indicted in a sexual harassment case to the post of Executive Vice Chairman on Monday, received widespread criticism from the media and women’s rights lawyers.

9. What is the theme of this year’s World radio day?

Ans. Radio in Times of Emergency and Disaster
The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) is celebrating World Radio Day on 13 February. This year, the UNESCO theme for World Radio Day is “Radio in Times of Emergency and Disaster”.

10. India recently won of the South Asian Football Federation Cup (SAFF) championships by defeating which country? 

Ans. Afghanistan
India recently won the South Asian Football Federation Cup (SAFF) championships. In the title clash played at Trivandrum International Stadium of Kerala, India defeated defending champions Afghanistan 2-1. India has been the most successful side in the tournaments history by winning the title in seven of the 11 editions. Afghans won their first title in 2013.

11. Who has recently been appointed as the Director of United Nations Information Centre (UNIC) in Buenos Aires, Argentina?
Ans. Tamar Hahn
Tamar Hahn from Israel has been appointed as the Director of United Nations Information Centre (UNIC) in Buenos Aires, Argentina. She took the charge of the office after she was appointed to this post by UN Secretary-General Ban Ki-moon. 

12. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has banned umpire AsadRauf for five years after its disciplinary committee found him guilty of corrupt practices. He is from which of the country?

Ans. Pakistan
The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has banned Pakistani umpire AsadRauf for five years after its disciplinary committee found him guilty of corrupt practices. It was announced by BCCI president ShashankManohar who had headed the disciplinary committee. The BCCI Committee has found Rauf guilty of misconduct and corruption under multiple statutes of its BCCI Anti-Corruption Code. He was accused of accepting expensive gifts from bookies besides placing bets on IPL matches in the 2013 edition.

13. The 'Pride of Kerala' award by the World Malaya lee Council and Kairali TV awarded to which of the following? 
Ans. VidyaBalan
Bollywood actress VidyaBalan has been awarded the 'Pride of Kerala' award by the World Malaya lee Council and Kairali TV. National Award-winning actress VidyaBalan, who hails from Kerala, is 38 year old. National award winner had made her debut in Bollywood in 2005 in Parineeta.

14. The Appointments Committee of the Cabinet, presided by Prime Minister NarendraModi, recently gave Amitabh Kant the additional responsibility of being Chief Executive Officer of ____? 

Ans. NITI Aayog
The Appointments Committee of the Cabinet, presided by Prime Minister NarendraModi, gave Amitabh Kant the additional responsibility of being Chief Executive Officer of NITI Aayog. Kant will replace the incumbent NITI Aayog CEO SindhushreeKhullar.

15. Banaras Hindu University (BHU) founded by Freedom fighter PtMadan Mohan Malviya has turned 100 years on which date? 


Ans. 13th February 
Banaras Hindu University (BHU) founded by Freedom fighter PtMadan Mohan Malviya has turned 100 years on 13th February 2016.BHU was founded as important seat of higher education in 1916. During time of its establishment it was first university in India that was the result of a private individual’s efforts.



16. External Affairs Minister SushmaSwaraj recently inaugurated the Rise of Digital India Exhibition in which of the following places.


Ans. Colombo
External Affairs Minister SushmaSwaraj on 6 February 2016 inaugurated the Rise of Digital India Exhibition in Colombo. The exhibition was a part of Sangam -The Festival of India in Sri Lanka 2015-16. The Rise of Digital India exhibition showcases the initiative of Indian government to take the benefits of Information Technology to the common man. The exhibition is a part of six month long Festival of India celebrations in Sri Lanka.

17. The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in __________?


Ans. Visakhapatnam, Andhra Pradesh
The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The last IFR conducted by the Indian Navy in 2001 in Mumbai, Maharashtra in which navies of 29 countries from across the globe had participated.

18. The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has decided to set up the National Organic Farming Research Institute (NOFRI) in which of the following States/Uts?


Ans. Sikkim
The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has decided to set up the National Organic Farming Research Institute (NOFRI) in Sikkim. Decision in this regard was taken by Union Agriculture Minister Radhamohan Singh after he met Sikkim Agriculture Minister SomNathPaudyal in New Delhi. The NOFRI will be established by upgrading the existing Gangtok based Regional Centre of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR).

19. Union Minister of Health and Family Welfare J P Naddahas launched Project Sunrise for prevention of which of the following disease specially among people injecting drugs in the 8 North-Eastern states?


Ans. AIDS
Union Minister of Health and Family Welfare J P Naddahas launched Project Sunrise on for prevention of AIDS specially among people injecting drugs in the 8 North-Eastern states. The AIDS prevention special project aims to diagnose 90 per cent of such drug addicts with HIV and put them under treatment by 2020.

20. The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. What was the theme of this year IFR exercise?


Ans. United through Oceans
The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. Theme of this edition on IFR is “United through Oceans” and its objective is to enhance mutual trust and confidence with neighbouring navies by inviting their ships to participate in the event.

21.Which one of the following cricketers has been named in ICC’s newly appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of the parent body?


Ans. Rahul Dravid
Batting great Rahul Dravid has been named in ICC’s newly appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of  the parent body. The oversight group will include the chairman of the executive committee (under whose area of responsibility this function rests) and will also include former India captain Rahul Dravid, legal expert Louis Weston and independent anti-corruption advisor John Abbott, who was the Chairman of the Integrity Working Party.

22.ICC’s appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of the parent body. Who is the Chairman of the Anti-Corruption Unit?


Ans.Sir Ronnie Flanagan
Batting great Rahul Dravid has been named in ICC’s newly appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of the parent body. The Chairman of the Anti-Corruption Unit, Sir Ronnie Flanagan, and ICC Chief Executive, David Richardson, will also be ex-officio members of the group,” said the ICC in a statement.

23. Renowned dancer-choreographer and speaker DrAnanda Shankar Jayant will address the high-profile India Conference at which of the following university in USA?


Ans. Harvard University
Renowned dancer-choreographer and speaker DrAnanda Shankar Jayant will address the high-profile India Conference at Harvard in USA this week. Ananda is a SangeetNatakAkademi awardee and a motivational speaker with a popular talk at TED. She is a career Indian Railway Services Officer.

24. Who has recently been taken charge as the Chairman and Managing Director of NTPC?


Ans. Gurdeep Singh
Gurdeep Singh has taken charge as the Chairman and Managing Director of NTPC, who was earlier managing director of Gujarat State Electricity Corporation Ltd.He replaces Arup Roy Choudhury, who retired from the post on August 31, 2015. In the interim, AK Jha, Director (Technical) at NTPC was given additional charge as the Chairman and Managing Director.

25.Which Institute in collaboration with Ryerson Futures Inc (Toronto), the technical arm of Ryerson University from Ontario, Canada, recently launched accelerator  for Start-ups?

Ans. BSE
In continuation with Prime Minister NarendraModi’s startup India mission, BSE Institute Ltd, a wholly owned subsidiary of BSE Ltd, has launched a new accelerator for start-ups.This accelerator is set up by BSE Institute in collaboration with Ryerson Futures Inc (Toronto), the technical arm of Ryerson University from Ontario, Canada.

26.Which of the following Ministry has an official YouTube Channel, which is expected to disseminate information about the official events?


Ans. Finance Ministry
Finance Ministry now has an official YouTube Channel, which is expected to disseminate information about the official events. The Channel will feature videos on the major schemes, events, meetings, press conferences and other exclusive videos relating to the Ministry.

27. Reliance Infrastructure Ltd has agreed to sell its cement assets to Which of the following company for Rs.4,800crore?


Ans. Birla Corp. Ltd
Reliance Infrastructure (RInfra) has signed a share purchase agreement with Birla Corporation, Reliance Infrastructure Ltd has agreed to sell its cement assets to Birla Corp. Ltd for Rs.4,800 crore. Birla Corporation will acquire the 100 per cent shareholding of RInfra in RCCPL.

28. Opening the two-day India Investment Summit 2016, the minister highlighted opportunities the country presents to investors and sought investment in sectors like road, highways, oil&gas, urban infrastructure and railways. Finance Minister ArunJaitley inaugurated the summits at which places?


Ans.New Delhi

29. Central government announced to spend Rs 1 lakh crore for development of road infrastructure in which of the following States recently?


Ans. Karnataka
Central government will spend Rs 1 lakh crore for development of road infrastructure in Karnataka. In addition to this, Rs 200 crore will be spent on developing four light houses in the state in PPP mode. This was disclosed by Union Minister for Road Transport & Highways and Shipping NitinGadkari in Bengaluru.

30. India recently resumed Bus Service with which country after a gap of 27 years?


Ans. Nepal
India-Nepal Bus Service on 4 January 2016 resumed after a gap of 27 years. The service was suspended 27 years ago in the wake of the Indo-Nepal Trade and Transit Treaty. The service runs between Kanchanpur in Nepal, which is close to Banbasa border in Champavat district of Uttarakhand, and AnandVihar ISBT in Delhi. To travel in these buses, no special documents are required as both the countries share open border.



31.External Affairs Minister SushmaSwaraj recently inaugurated the Rise of Digital India Exhibition in which of the following places?

Ans. Colombo

External Affairs Minister SushmaSwaraj on 6 February 2016 inaugurated the Rise of Digital India Exhibition in Colombo. The exhibition was a part of Sangam -The Festival of India in Sri Lanka 2015-16. The Rise of Digital India exhibition showcases the initiative of Indian government to take the benefits of Information Technology to the common man. The exhibition is a part of six month long Festival of India celebrations in Sri Lanka.

32.The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in __________?

Ans. Visakhapatnam, Andhra Pradesh

The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The last IFR conducted by the Indian Navy in 2001 in Mumbai, Maharashtra in which navies of 29 countries from across the globe had participated. 

33.The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has decided to set up the National Organic Farming Research Institute (NOFRI) in which of the following States/Uts? 

Ans. Sikkim

The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has decided to set up the National Organic Farming Research Institute (NOFRI) in Sikkim. Decision in this regard was taken by Union Agriculture Minister Radhamohan Singh after he met Sikkim Agriculture Minister SomNathPaudyal in New Delhi. The NOFRI will be established by upgrading the existing Gangtok based Regional Centre of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR).

34.Union Minister of Health and Family Welfare J P Naddahas launched Project Sunrise for prevention of which of the following disease specially among people injecting drugs in the 8 North-Eastern states?

Ans. AIDS

Union Minister of Health and Family Welfare J P Naddahas launched Project Sunrise on for prevention of AIDS specially among people injecting drugs in the 8 North-Eastern states. The AIDS prevention special project aims to diagnose 90 per cent of such drug addicts with HIV and put them under treatment by 2020. 

35.The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. What was the theme of this year IFR exercise?

Ans. United through Oceans

The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. Theme of this edition on IFR is “United through Oceans” and its objective is to enhance mutual trust and confidence with neighbouring navies by inviting their ships to participate in the event. 

36.Which one of the following cricketers has been named in ICC’s newly appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of the parent body?

Ans. Rahul Dravid

Batting great Rahul Dravid has been named in ICC’s newly appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of  the parent body. The oversight group will include the chairman of the executive committee (under whose area of responsibility this function rests) and will also include former India captain Rahul Dravid, legal expert Louis Weston and independent anti-corruption advisor John Abbott, who was the Chairman of the Integrity Working Party. 

37.ICC’s appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of the parent body. Who is the Chairman of the Anti-Corruption Unit?

Ans.Sir Ronnie Flanagan

Batting great Rahul Dravid has been named in ICC’s newly appointed Anti-Corruption Oversight Group as part of the recommendation from its Integrity Working Party of the parent body. The Chairman of the Anti-Corruption Unit, Sir Ronnie Flanagan, and ICC Chief Executive, David Richardson, will also be ex-officio members of the group,” said the ICC in a statement.

38.Renowned dancer-choreographer and speaker DrAnanda Shankar Jayant will address the high-profile India Conference at which of the following university in USA?

Ans. Harvard University 

Renowned dancer-choreographer and speaker DrAnanda Shankar Jayant will address the high-profile India Conference at Harvard in USA this week. Ananda is a SangeetNatakAkademi awardee and a motivational speaker with a popular talk at TED. She is a career Indian Railway Services Officer.

39.Who has recently been taken charge as the Chairman and Managing Director of NTPC?

Ans. Gurdeep Singh 

Gurdeep Singh has taken charge as the Chairman and Managing Director of NTPC, who was earlier managing director of Gujarat State Electricity Corporation Ltd.He replaces Arup Roy Choudhury, who retired from the post on August 31, 2015. In the interim, AK Jha, Director (Technical) at NTPC was given additional charge as the Chairman and Managing Director.

40.Which Institute in collaboration with Ryerson Futures Inc (Toronto), the technical arm of Ryerson University from Ontario, Canada, recently launched accelerator  for Start-ups?

Ans. BSE

In continuation with Prime Minister NarendraModi’s startup India mission, BSE Institute Ltd, a wholly owned subsidiary of BSE Ltd, has launched a new accelerator for start-ups.This accelerator is set up by BSE Institute in collaboration with Ryerson Futures Inc (Toronto), the technical arm of Ryerson University from Ontario, Canada.

41.Which of the following Ministry has an official YouTube Channel, which is expected to disseminate information about the official events?

Ans. Finance Ministry

Finance Ministry now has an official YouTube Channel, which is expected to disseminate information about the official events. The Channel will feature videos on the major schemes, events, meetings, press conferences and other exclusive videos relating to the Ministry. 

42.Reliance Infrastructure Ltd has agreed to sell its cement assets to Which of the following company for Rs.4,800crore?

Ans. Birla Corp. Ltd

Reliance Infrastructure (RInfra) has signed a share purchase agreement with Birla Corporation, Reliance Infrastructure Ltd has agreed to sell its cement assets to Birla Corp. Ltd for Rs.4,800 crore. Birla Corporation will acquire the 100 per cent shareholding of RInfra in RCCPL.

43.Opening the two-day India Investment Summit 2016, the minister highlighted opportunities the country presents to investors and sought investment in sectors like road, highways, oil&gas, urban infrastructure and railways. Finance Minister ArunJaitley inaugurated the summits at which places?

Ans.New Delhi
The Union Finance Minister, Shri Arun Jaitley inaugurated the two-day ‘India Investment Summit 2016’ in New Delhi. The Finance Minister Shri Jaitley also unveiled the logo of National Infrastructure and Investment Fund (NIIF) besides delivering ‘Inaugural Address’ on the occasion. A film on NIIF will also be shown during the Session.

44.Central government announced to spend Rs 1 lakh crore for development of road infrastructure in which of the following States recently?

Ans. Karnataka
Central government will spend Rs 1 lakh crore for development of road infrastructure in Karnataka. In addition to this, Rs 200 crore will be spent on developing four light houses in the state in PPP mode. This was disclosed by Union Minister for Road Transport & Highways and Shipping NitinGadkari in Bengaluru. 

45.India recently resumed Bus Service with which country after a gap of 27 years?

Ans. Nepal
India-Nepal Bus Service on 4 January 2016 resumed after a gap of 27 years. The service was suspended 27 years ago in the wake of the Indo-Nepal Trade and Transit Treaty. The service runs between Kanchanpur in Nepal, which is close to Banbasa border in Champavat district of Uttarakhand, and AnandVihar ISBT in Delhi. To travel in these buses, no special documents are required as both the countries share open border.

46.World Number One Novak Djokovicwon the Australian Open Men’s Singles title. In the final played at Melbourne, the Serbian defeated Andy Murray. Andy Murray is from which of the following countries?

Ans. Britain

World Number One Novak Djokovic on 31 January 2016 won the Australian Open Men’s Singles title. In the final played at Melbourne, the Serbian defeated Andy Murray of Britain in straight sets 6-1, 7-5, 7-6. With this, Djokovic retained his title and also equaled the record of Roy Emerson's record of six Australian Open Singles titles.

47.Ace Indian shuttlerKidambiSrikanthwon the Men's Singles title of the Syed Modi International Badminton Championships 2016. In the final played at BabuBanarasi Das Indoor Stadium in Lucknow, Srikanth defeated which of the following? 

Ans. Huang Yuxiang

Ace Indian shuttlerKidambiSrikanth on 31 January 2016 won the Men's Singles title of the Syed Modi International Badminton Championships 2016. In the final played at BabuBanarasi Das Indoor Stadium in Lucknow, Srikanth defeated China's Huang Yuxiang, 21-13, 14-21, 21-14.

48.Aditya Mehta won the 83rd Senior National Snooker Championship bydefeatedManan Chandra 6-3 in the final that was held as part of the National Billiards & Snooker Championship 2016.

Ans.Indore, Madhya Pradesh

Aditya Mehta on 31 January 2016 won the 83rd Senior National Snooker Championship in Indore, Madhya Pradesh.To win the title, he defeated Manan Chandra 6-3 in the final that was held as part of the National Billiards & Snooker Championship 2016.

49.The International Swimming Federation (FINA) recently announced that the Japanese city of _________ will host the 2021 World Aquatics Championships.

Ans. Fukuoka

The International Swimming Federation (FINA) on 31 January 2016 announced that the Japanese city of Fukuoka will host the 2021 World Aquatics Championships. On the other hand, the Qatari capital Doha will host the 2023 event.

50.The book titled NathuramGodse - The Story of an Assassin authored by _________? 

Ans. Anup Ashok Sardesai

The book titled NathuramGodse - The Story of an Assassin authored by Anup Ashok Sardesai was released on 30 January 2016. The book narrates the story of NathuramVinayakraoGodse who died an untimely death and his brother suffered a life of immense mental torture. It also speaks of the family of Godse who faced countless abuses and humiliations.

51.Racing driver PietroFittipaldi has recently been clinched the 2015-16 MRF Challenge Formula 2000 at Madras Motor Racing Track in Sriperumbudur, Tamil Nadu. He is from which country?

Ans. Brazil
Brazilian racing driver PietroFittipaldi on 31 January 2016 clinched the 2015-16 MRF Challenge Formula 2000 at Madras Motor Racing Track in Sriperumbudur, Tamil Nadu.Fittipaldi won two of the four races which earned him the required points to clinch the title with a tally of 244 points while Colombian Tatiana Calderon finished second (199), just eight ahead of Nikita Troitckii of Russia (191).

52.KotikalapudiVenkata Krishna Rao passed away recently in New Delhi following a cardiac arrest. He was the 14th Chief of _________?

Ans. Army staff

Former Army Chief General KotikalapudiVenkata Krishna Rao passed away on 30 January 2016 in New Delhi following a cardiac arrest. He was the 14th Chief of the Army Staff of Indian Army.He was commissioned into then British India Army (now Indian Army) in August 1942 and had an illustrious career spanning over four decades in the force. As a young officer, he had served in Burma (Myanmar), North West Frontier and Baluchistan during the World War II.

53.Who has recently been honoured with the V Shantaram Lifetime Achievement Award at the 14th edition of the Mumbai International Festival for Documentary, Short and Animation Films (MIFF 2016)?

Ans. NareshBedi

Bedi was honoured for his outstanding contribution to wildlife filmmaking. He is also credited with filming several rare wildlife moments. NareshBedi is the eldest of the Bedi Brothers and a member of the second generation of three generations of Wildlife photographers and filmmakers.He is the first Asian to receive a Wildscreen Panda Award, popularly known as the Green Oscars, for his cinematography for the documentary, The Ganges Gharial. He is also the first Indian to receive a nomination for the British Academy Film Awards.

54.Which of the following IT companies has/have joined US President Barack Obama's ambitious 'computer science for all' initiative as part of a public-private collaboration, pledging thousands of dollars in grants?

Ans.All of the above

Three major Indian IT companies — Infosys, Tata Consultancy Services and Wipro — have joined US President Barack Obama's ambitious 'computer science for all' initiative as part of a public-private collaboration, pledging thousands of dollars in grants.Obama announced his 'Computer Sciences for All' plan in his weekly address on Saturday as he emphasized on the need for teaching the subject as a "basic skill" to all children across schools in the country in a changing economy.

55.Who has recently been appointed as Chief Commissioner for Persons with Disabilities?

Ans.Kamlesh Kumar Pandey

Kamlesh Kumar Pandey on 28 January 2016 was appointed as the Chief Commissioner for Persons with Disabilities (CCPD) for a period of three years. Before joining the post of CCPD, Pandey was associated with Saksham, an NGO working in the field of disability.

56.Who has recently been selected for the prestigious K Veeramani Award for Social Justice 2015?

Ans. Nitish Kumar

Bihar Chief Minister Nitish Kumar on 29 January 2016 was selected for the prestigious K Veeramani Award for Social Justice 2015. Kumar is chosen for the award for his contribution towards social justice as Chief Minister.The award is given away by Periyar International, a Chicago-based voluntary organisation.

57.Who has recently been appointed as India’s Ambassador to Mexico?

Ans.Muktesh Kumar Pardeshi

Senior IFS officer Muktesh Kumar Pardeshi was on 29 January 2016 appointed as India’s Ambassador to Mexico.Pardeshi is a Indian Foreign Service (IFS) officer of 1991 batch. He is currently posted as Joint Secretary (Passport division) in the Union Ministry of External Affairs.

58.The Central Board of Direct Taxes (CBDT) recently signed two bilateral Advance Pricing Agreements (APAs) with which country? 

Ans. United Kingdom

The Central Board of Direct Taxes (CBDT) on 29 January 2016 signed two bilateral Advance Pricing Agreements (APAs) with United Kingdom. With this signing, CBDT has concluded three bilateral APAs the first one being a bilateral APA signed with Japan in December 2014.This is a significant step towards providing a stable and predictable tax regime. With this signing, CBDT has so far signed 41 APAs out of which 38 are unilateral and 3 are bilateral.

59.The 30th edition of the Surajkund International Crafts Mela began at Surajkund in Faridabad, Haryana on 1 February 2016. Which states was selected as the Theme State for this craft Mela?

Ans. Telangana

The 30th edition of the Surajkund International Crafts Mela began at Surajkund in Faridabad, Haryana on 1 February 2016. The event that will continue till 15 February 2016 was inaugurated by Haryana Chief Minister ManoharLalKhattar.Telangana was selected as the Theme State and will showcase its unique culture and rich heritage and about 300 artistes from the state will perform different folk arts.

60.Which Indian origin has recently been appointed as the Senior Director for the Fragility, Conflict and Violence Group at the World Bank on 1 February 2016?

Ans. Saroj Kumar Jha

An Indian national Saroj Kumar Jha was in news as he was appointed as the Senior Director for the Fragility, Conflict and Violence Group at the World Bank on 1 February 2016.He was appointed to provide strategic leadership to address the challenge of fragility, conflict and violence, working across the Bank Group and in close collaboration with partnes.




61.World Health Organisation(WHO) recently declared Public Health Emergency of International Concern over the explosive spread of the mosquito-borne __________ virus, which is linked to birth defects in the Americas. This virus first seen in which of the following countries?

Ans. Zika

World Health Organisation (WHO) on 1 February 2016 declared Public Health Emergency of International Concern over the explosive spread of the mosquito-borne Zika virus, which is linked to birth defects in the Americas. The UN health agency convened an emergency meeting of independent experts in Geneva to assess the outbreak of the virus. The meeting was convened after noting a suspicious link between Zika's arrival in Brazil in 2015 and a surge in the number of babies born with abnormally small heads.

62.Who became the first woman to head a paramilitaryforce (SashastraSeemaBal (SSB)) that guards India's frontiers with Nepal and Bhutan?

Ans. Archana Ramasundram

Tamil Nadu Cadre IPS officer ArchanaRamasundram on 1 February 2016 was appointed as the Director General of the SashastraSeemaBal (SSB) that guards India's frontiers with Nepal and Bhutan.With this appointment, Ramasundram became the first woman to head a paramilitary force. 58-year-old Ramasundram is currently the Director of National Crime Records Bureau.

63.Which company became thehighest valued company in the world after overtaking rivals Apple recently?

Ans. Alphabet Inc.

Alphabet, the company that owns Google, has overtaken rival Apple in Monday’s extended trading to become the highest valued company in the world. Alphabet now comes before Apple atop the list of the world’s most valuable companies.Operating income from its core businesses rose 23% in 2015. Investors liked what they saw and shares spiked 8% in after-hours trading.

64.The 'vision conclave’ of the Global Ayurveda Fest recently held at which places?

Ans. Kozhikode, Kerala

Prime Minister NarendraModi will arrive at Kozhikode early this afternoon to open the 'vision conclave’ of the Global Ayurveda Fest.The ayurveda fest, being held from January 31 to February 4, is showcasing the ayurvedic tradition of healing, a major Kerala heritage, to the world. The show also aims to jack up export of ayurvedic products, especially to Europe.

65.Who has recently been appointed as director of the coal India Ltd. (CIL) after succeeding B K Saxena, who has retired?

Ans. S N Prasad

S N Prasad has taken over as Director (Marketing), Coal India Ltd, from February 1.According to a CIL release, Prasad has succeeded B K Saxena, who has retired.Prior to this elevation Prasad was General Manager (Sales & Marketing) in South Eastern Coalfields Ltd, the Bilaspur-based subsidiary of CIL.

66.The government has set up two new committees -- Tax Policy Research Unit and Tax Policy Council in order to bring coherence and streamline the direct and indirect tax policy and administration.The committee on Tax Policy Council headed by ______ that would suggest broad policy measures for taxation based on inputs from the Tax Policy Research Unit (TPRU)?

Ans. Finance Minister

The government has set up two new committees -- Tax Policy Research Unit and Tax Policy Council in order to bring coherence and streamline the direct and indirect tax policy and administration.Led by the Finance Minister, the Tax Policy Council would suggest broad policy measures for taxation based on inputs from the Tax Policy Research Unit (TPRU).

67.Global investors meet recently held at which of the following places?

Ans.Bangalore

Karnataka Chief Minister Siddaramaiah today urged the global investor community at 'Invest Karnataka 2016' to consider Karnataka as their partner for growth.Citing the Global Startup Eco-system Ranking Report 2015, Siddaramaiah pointed out that Bengaluru is the only Indian city to be ranked amongst the 20 Startup Eco- systems in the World.

68.Vice President Hamid Ansari recently on a three-day visit during which he will hold discussions on a range of issues with which country?

Ans.Thailand

Vice President Hamid Ansari reached Thailand on a three-day visit during which he will hold discussions on a range of issues with the country's top leadership to boost bilateral ties.He was received at the airport by Thailand's Deputy Prime Minister PrajinJuntong.This is the first visit by an Indian Vice President to Thailand after a gap of 50 years.

69.S.S. Tarapore recently passed away he was a former _________?

Ans. Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI)

S.S. Tarapore, former deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) and a noted economist, passed away in Mumbai on Tuesday. Tarapore had been in hospital in Mumbai for the last few days, and breathed his last on Tuesday morning. He was 80.Tarapore joined the RBI in 1961 and retired in 1996 as deputy governor, having been involved in almost all aspects of monetary policy.Tarapore was also known as an inflation hawk, chiding policymakers through his public comments and writings for being too lax on inflation control.

70.Titli recently bagged the Best First Foreign Film Award conferred by the French Syndicate of Cinema Critics 2016 (FSCC).This film is directed by?

Ans. Kanu Behl

Indian film-maker KanuBehl directorial Titli on 1 February 2016 bagged the Best First Foreign Film Award conferred by the French Syndicate of Cinema Critics 2016 (FSCC).Titli has earlier won at various international film festivals at places like Bordeaux, Hawaii, New York, Turkey and Spain.

71.Balram Jakharrecently passed away in New Delhi on Wednesday. He was a former________?

Ans. LokSabha Speaker

Veteran Congress leader and former LokSabha Speaker BalramJakhar passed away in New Delhi on Wednesday. He was 92. Jakhar served as Speaker of LokSabha from 1980 to 1989 during which he contributed to the establishment of Parliament Museum. He also served as Agriculture Minister in the Cabinet of former Prime Minister NarasimhaRao.

72.Major General Jai ShankerMenon of the Indian Army, a veteran of peacekeeping operations, has been appointed as the head of a key United Nations force stationed in Golan to maintain the ceasefire between which countries? 

Ans. Israel and Syria

Major General Jai ShankerMenon of the Indian Army, a veteran of peacekeeping operations, has been appointed as the head of a key United Nations force stationed in Golan to maintain the ceasefire between Israeli and Syrian forces.U.N. Secretary-General Ban Ki-moon has named Major General Menon as the Head of Mission and Force Commander of the United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF).He succeeds Nepal’sLt Gen Purna Chandra Thapa, who will complete his assignment on February 7.

73.The Union Government appointed Jai Kumar Garg as Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of which Bank?

Ans. Corporation Bank

The Union Government appointed Jai Kumar Garg as Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Corporation Bank for a period of three years.Garg took charge of the public sector bank on 1 February 2016, succeeding S R Bansal, who superannuated from services as CMD on 31 January 2016.

74.India's top multinational IT company ______________ has been rated as the world's most powerful brand in Information Technology Services by a leading global brand valuation firm, the company said on Wednesday.

Ans. Tata Consultancy Services

India's top multinational IT Company Tata Consultancy Services has been rated as the world's most powerful brand in Information Technology Services by a leading global brand valuation firm, the company said on Wednesday.Brand Finance's 2016 annual report evaluated thousands of the world's top brands to determine which are the most powerful and the most valuable.

75.The national School Athletics championship was held at ____________? 

Ans. Kozhikode, Kerala
The National School Athletics championship began on January 29 and concluded yesterday, i.e on February 2. Kerala emerged as the overall winner for the 19th consecutive time. The national School Athletics championship was held at Olympian Rahman Stadium in Kozhikode, Kerala.


76.Who has been appointed Chairman and Managing Director of General Insurance Corporation of India (GIC Re), the National Reinsurer?

Ans. Alice Vaidyan
Alice Vaidyan has been appointed Chairman and Managing Director of General Insurance Corporation of India (GIC Re), the National Reinsurer. She will hold office till July 31, 2019.GIC Re is the 14th largest reinsurer globally and is presently the only reinsurance company in India.

77.India on 24 January 2016 won the first T20 Asia cup cricket for Blind by defeating ______?

Ans. Pakistan
India on 24 January 2016 won the first T20 Asia cup cricket for Blind. In the final clash played at Jawaharlal Nehru stadium of Kochi, India defeated Pakistan by 44 runs. Batting first, India scored 208 runs in 20 over whereas Pakistan was restricted to 164 runs in 18.2 over.

78.Who has recently been appointed as Registrar General and Census Commissioner of India? 

Ans. Sailesh
Senior IAS officer Sailesh was today appointed as Registrar General and Census Commissioner. Sailesh, a 1985 batch IAS officer of Assam-Meghalaya cadre, is presently Additional Secretary in Home Ministry. He has been appointed in place of C Chandramouli, who completed his tenure today. 

79.Who was the chief guest of the 67thRepublic Day parade?

Ans. Francois Hollande
Republic Day 2016 was celebrated on 26 January 2016 across the nation. This was the 67th Republic Day of India. President of France Francois Hollande was the Chief Guest at 67th Republic Day parade.

80.Prime Minister NarendraModi along with the President of France François Hollande, on 25 January 2016 laid the foundation stone of the International Solar Alliance (ISA) headquarters in _____?

Ans.Gurgaon
Prime Minister NarendraModi along with the President of France François Hollande, on 25 January 2016 laid the foundation stone of the International Solar Alliance (ISA) headquarters in National Institute of Solar Energy (NISE) in Gwalpahari, Gurgaon. They also inaugurated the interim Secretariat of the ISA at the same place.

81.Marvin Minsky, the pioneer of _____________, died at Boston’s Brigham and Women’s Hospital due to cerebral hemorrhage.

Ans. Artificial intelligence
Marvin Minsky, the pioneer of artificial intelligence, died at Boston’s Brigham and Women’s Hospital due to cerebral haemorrhage. The mathematician and the computer scientist died at the age of 88.Minsky, a professor emeritus at the MIT Media Lab, helped in work that helped inspired the creation of the personal computer and the Internet.

82.Which of the following Bollywood Veteran on 25 January 2016 was honoured with the third Yash Chopra Memorial Award in Mumbai? 

Ans. Rekha

Veteran Bollywood actress Rekha on 25 January 2016 was honoured with the third Yash Chopra Memorial Award in Mumbai.Maharashtra Governor C VidyasagarRao presented the award to the actress in recognition of her talent and contribution to the film industry.

83.The book “Go Set a Watchman” written by ____________ was in news in January 2016 as it topped the 2015 US bestseller list?

Ans. Harper Lee

The book Go Set a Watchman written by Harper Lee was in news in January 2016 as it topped the 2015 US bestseller list. Around 1.6 million copies of the book were sold in the USA since it was published in July 2015. The figures were based on US print unit sales reported to Nielsen.

84.Who has recently been appointed as Secretary, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?

Ans. KK Jalan
In a bureaucratic reshuffle, the government has transferred Central Provident Fund Commissioner KK Jalan as Secretary, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME). “The Appointments Committee of the Cabinet has approved the appointment,” said an official release on Friday.

85.Who has recently been appointed as Telecom Secretary?

Ans. JS Deepak
Amid the high-decibel debate around Net neutrality, call drops and the upcoming mega spectrum auction, Telecom Secretary RakeshGarg on Friday was moved to the low-profile Minority Affairs Ministry, as part of a bureaucratic reshuffle.JS Deepak, a UP cadre officer from the 1982 batch, who is currently Secretary, Department of IT (DeitY), will replace Garg. This will be Deepak’s second innings in the Department of Communications (DoT).

86.Who has recently been appointed as the Chief Marketing Officer (CMO) of Twitter Inc, an online social networking site?

Ans. Leslie Berland
Leslie Berland was on 26 January 2016 appointed as the Chief Marketing Officer (CMO) of Twitter Inc, an online social networking site. Before Berland’s appointment, the marketing operation was overseen by the Twitter’s CFO Anthony Noto.

87.Global Skills Summits is going to be held at which places?

Ans. Kerala
Kerala will host a three-day ‘Nypunyam International Skill Summit and Skill Fiesta 2016’ next month with a view to bridging the gap between the job market requirement and the skill level of available workforce.The event will unfold on February 5, according to Tom Jose, Additional Chief Secretary, Department of Labour and Skills, Kerala.

88.Annual Indian Science Congress (ISC) recently held at University of Mysore campus in Karnataka. The theme of this year’s event is ____?

Ans. "Science & Technology for Indigenous Development in India"
Prime Minister NarendraModi will inaugurate the annual Indian Science Congress (ISC) at University of Mysore campus in Karnataka on Sunday. Theme of this edition (103rd) of the ISC is "Science & Technology for Indigenous Development in India". 

89.Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) has signed cybersecurity agreement with which countries?

Ans.All of the above
Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) has signed cybersecurity agreement with its counterparts in Malaysia, Singapore and Japan.In this regard, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister NarendraModi has apprised the Memorandum of Understandings (MoUs) signed between CERT-In and 3 nations.

90.India has recently amended the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) to curb instances of tax evasion with which country/countries,which has been in existence since September 2004. 

Ans.Armenia
 India and Armenia has signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) to curb instances of tax evasion.The Protocol amends the Article on Exchange of Information for tax in the bilateral DTAC signed between India and Armenia and has been in existence since September 2004. 

No comments:

Post a Comment

Advertisement