Thursday, 4 February 2016

Expected Reasoning Quiz for Bank PO Clerk Lic Exam 104

Expected Reasoning Quiz for Bank PO Clerk Lic Exam

Directions (Q.No.1-5): These Questions consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decided whether the data and provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and selected the approximate answer.

Q.1. How is cost written in the given code language?
I. In the code language tell me the cost is coded as @ 0 #9’ and cost was very high is coded as ‘& 6 # 1’.
II. In the code language some cost was discount is coded as ‘1 8 7 #’ and some people like discount is coded as ‘8 7 5 %’.
(a) The data in both the statement I and II together are necessary to answer the questions
(b) The data neither in statement I nor in Statement I nor in statement II are sufficient to answer the questions
(c) The data either in Statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the questions
(d) The data in Statement II alone are sufficient to answer the questions, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(e) The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
Q.2. Is D the mother of S?
I. L is the husband of D.L has only three children
II. N is the brother of S and P. P is the daughter of L.
(a) The data in Statement II alone are sufficient to answer the questions, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(b) The data either in Statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the questions
(c) The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(d) The data neither in statement I nor in Statement I nor in statement II are sufficient to answer the questions
(e) The data in both the statement I and II together are necessary to answer the questions
Q.3. Among five people A, B, C, D and E sitting around a circular table facing the centre, who is sitting second to the left of D?
I. C is second to the left of A. B and D are immediate neighbours of D and B.
II. D is to the immediate left of B. E is not an immediate neighbour of D and B.
(a) The data in both the statement I and II together are necessary to answer the questions
(b) The data either in Statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the questions
(c) The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(d) The data in Statement II alone are sufficient to answer the questions, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(e) The data neither in statement I nor in Statement I nor in statement II are sufficient to answer the questions
Q.4. Among five friends – J, K, L, M and N each of a different height, who is the second tallest?
I. N is taller than M and K. K is shorter then M.
II. L is taller than N. J is not the tallest.
(a) The data in Statement II alone are sufficient to answer the questions, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
(b) The data neither in statement I nor in Statement I nor in statement II are sufficient to answer the questions
(c) The data in both the statement I and II together are necessary to answer the questions
(d) The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(e) The data either in Statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the questions
Q.5. How many students are there in the class?
I. There are more than 20 but less than 27 students in the class.
II. There are more than 24 but than 31 students in the class. The number of students in the class can be divided into groups such that each group contains 5 students.
(a) The data in both the statement I and II together are necessary to answer the questions
(b) The data neither in statement I nor in Statement I nor in statement II are sufficient to answer the questions
(c) The data either in Statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the questions
(d) The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(e) The data in Statement II alone are sufficient to answer the questions, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question
Directions (Q.No.6-10): Study the information carefully and answer the questions.
S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circle area, with equal distance amongst each other but not necessary in the same order
Only two people face the centre and the rest face outside (i.e., In a direction opposite to the centre).
Y sits second to left of W. S sits second to left of Y. Only one person sits between S and Z. T sits to immediate right of S. T is not an immediate neighbour of Y. V is not an immediate neighbour of Y.
Both the immediate neighbour of x face the centre.
Q.6. Who is sitting to immediate right of Z?
(a) Y                      (b) V                    (c) T                     (d) X                   (e) W
Q.7. Which of the following is true regarding U as per the given seating arrangement?
(a) X sits second to left of U
(b) Only three people sit between U and Y
(c) z is one of the immediate neighbours of U
(d) U faces he centre
(e) S sits to immediate left of U
Q.8. What is T’s position with respect of Y?
(a) Second to the right
(b) second to the left
(c) fifth to the left
(d) Fourth to the right
(e) Third to the left
Q.9. Which of the following groups represents the immediate neighbour of X?
(a) WY                    (b) VX                     (c) TZ                   (d) VZ                (e) SU
Q.10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Z                         (b) T                       (c) Y                       (d) V                 (e) X

Answer Key for Reasoning Quiz

1. (E) 2. (E) 3. (D) 4. (B) 5. (A) 6. (B) 7. (A) 8. (E) 9. (A) 10. (C)

Explanations

Q.1. From Statement I,
Tell me the cost ⇒ @ 0 # 9
Cost was very high ⇒ & 6 # 1
Cost ⇒ #
From Statement II,
Some cost was discount ⇒ 1 8 7 #
Some people like discount ⇒ 8 7 5 %
Some discount ⇒ 8 7
Cost ⇒ either 1 or #
Thus, we can get the code of cost from statement I only
Hence, data in statement I alone are sufficient to answer the question.

Q.2. From statement I, L is the husband of D. As L has three children, D also has three children.
From statement II, N, S and P are siblings and are the children of L and of D also. Thus, D is the mother of S.
Hence, data in both the statement I and II together are necessary to answer the question.

Q.3. From Statement II,
E is sitting second to the left of D. Hence, data in statement II alone are sufficient to answer the questions.

Q.4. From Statement I,
N > M > K
From statement II,
L < N
From both the statements,
L > N > M > K
But height of J is not clear.
Thus, second tallest friends cannot be determined.
Hence, data neither in statement I nor in Statement II are sufficient to answer the question.

Q.5. From Statement I,
Number of students in the class = 21 or 22 or 23 or 24 or 25 or 26
From Statement II,
Number of students in the class = 25 or 26 or 27 or 28 or 29 or 30
Since, number of students can be divided into groups of 5 students; therefore number of students must be a multiple of 5.
Number of students in the class = 25 or 30
Combining statement I and II,
Number of students in the class = 25
Hence, the data in both the statement I and II together are necessary to answer the question.
image001


(Q.No. 6-10): From the given information, sitting arrangement of all the persons is as follow.
image003
Q.6. K > I ≥ T ≥ E ; O < R < K
⇒ O < R < K > I ≥ T ≥ E
Conclusions
I. R < E
II. O < T
Thus, neither Conclusion I nor Conclusion II follows.

Q.7. C < L < O = U = D ≥ S > Y
Conclusions
I. O > Y
II. C < D
Thus both conclusions I and II follow.

Q.8. K ≥ L > M ≥ N
Conclusions
I. N ≤ K
II. N < K
Thus, only Conclusion II follows.

Q.9. Z ≥ Y = W ≤ X
Conclusions
I. W < Z
OR
II. W = Z
Thus, either conclusion I or II follows.

Q.10. B > A > S < I > C > K > Y
Conclusions
I. B > L
II. A > Y
Thus, neither Conclusion I nor II follows.

No comments:

Post a Comment

Advertisement