Sunday, 7 February 2016

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -1
1. Who became the German to win a Grand Slam title since her childhood idol Steffi Graf in 1999 when she upset world number one Serena Williams 6-4 3-6 6-4 to clinch the Australian Open? - Answer. Angelique Kerber

2. Who has been apointed as the Chief Marketing Officer (CMO) of Twitter Inc, an online social networking site? - Answer. Leslie Berland

3. Which state has launched e-Suvidha Portal, an online project tracking mechanism to fast track projects? - Answer. Goa

4. India test fired which indigenously-built surface-to-air missile from complex-3 of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipuri in Odisha? - Answer. Akash missile

5. Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh? - Answer. Justice Sanjay Mishra

6. Name the player who won two gold medals in the 34th Senior National Rowing Championship at Hussainsagar Lake, Hyderabad. - Answer. Punjab’s Navneet Kaur 

7. India with which country has signed a Protocol to amend the existing Double Taxation Avoidance Convention (DTAC) to curb instances of tax evasion? - Answer. Armenia 

8. Which counrty overtaken Thailand as the world’s largest rice exporter in the year 2015 by shipping (exporting) 10.23 million tonnes of rice? - Answer. India

9. International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust was observed on - Answer. 27 January 

10. 150th birth anniversary of great freedom fighter Lala Lajpat Rai, also known as Punjab Kesri is being celebrated on? - Answer.  28th January

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -2

1. Who was elected to the 12-member board of directors of the China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

Answer. Dinesh Sharma 

2. Who won the Taiwan's Presidential Election, making her the island's first female President?

Answer. Tsai Ing-wen

3. Name the Indian author who won the prestigious DSC Prize for South Asian Literature for her novel Sleeping on Jupiter at the Galle Literary Festival in Sri Lanka.

Answer.  Anuradha Roy 

4. Name the Noted Hindi writer and journalist who passed away in January.

Answer.  Ravindra Kalia

5. Who was the first woman to compete in a world championship Formula One grand prix, who passed away recently?

Answer. Maria Teresa de Filippis

6. The Union Cabinet approved Memorandum of Understanding (MoU) between India and which country for promoting cooperation in the field of information technology and electronics?

Answer. Jordan

7. Russia's Rostech State Corporation tied up with which company to manufacture at least 200 Kamov 226T light helicopters?

Answer. Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

8. WHO declared the end of Ebola virus transmission in which country in January?

Answer. Republic of Guinea

9. The 18th Session of the India-Iran Joint Commission Meeting was held in?

Answer. New Delhi

10. The Reserve Bank of India extended the deadline for exchanging pre-2005 currency notes of various denominations to?

Answer. 30 June 2016

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -3

1. Name the noted environmentalist who took charge as the Executive Director of Greenpeace India.
Answer. Ravi Chellam 

2. Who was appointed as the Registrar General and Census Commissioner of India?
Answer. Sailesh 

3. Who was selected for the 51st Jnanpith award for his contribution to the Indian literature?
Answer. Raghuveer Chaudhary 

4. Name the Legendary dancer and Padma Bhushan recipient who passed away.
Answer. Mrinalini Sarabhai 

5. Name the former Maharashtra health minister and Senior Bharatiya Janata Party (BJP) leader who died.
Answer. Dr Daulatrao Aher

6. Union Government formed a five-member high level committee to monitor the Mumbai-Ahmedabad High Speed Corridor (bullet train project). The committee will be headed by ?
Answer. NITI Aayog Vice Chairman Arvind Panagariya

7. Department of Posts formed a one-man committee to study issues related to Gramin Dak Sevaks including wage structure and service conditions. The panel will be headed by ?
Answer. Kamlesh Chandra

8. DRDO successfully test-fired whihc anti-tank missile at the Mahajan Field Firing Range in Rajasthan?
Answer. Nag

9. DRDO successfully test fired the new Penetration-Cum Blast (PCB) and Thermobaric (TB) Ammunition tank at which place?
Answer. Chandipur, Odisha

10. India with which country started conducted the eight-day counter-terrorism and counter-insurgency joint exercise named Shakti-2016 in Rajasthan?
Answer. France 

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -3
1.Amament Research and Development Establishment (ARDE) in the last week of December 2015 successfully test-fired Pinaka II multi barrel rocket launcher (MBRL) System. The three-day long user assisted trials were conducted at Which place?

Answer: Pokhran in Rajasthan

2.Uttar Pradesh, Maharashtra, Odisha and Bihar have agreed to join the central government’s electricity distribution utility (Discom) financial turnaround scheme to take the total number up to?

Answer: 15

3.Paytm has acquired Shifu in how much amount, a move that will enable the digital payments company to offer more personalised user experience?

Answer: $8 million (about Rs 53.2 crore)

4.The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) on 1 January 2016 signed the Memorandum of Understanding (MoU) with National Remote Sensing Centre (NRSC) for Which projects?

Answer:  Web-based monitoring of Indo-German Watershed Development projects

5.Who took charge as Chairman and Managing Director (CMD) of state-owned power equipment maker Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) for a period of five years?

Answer:Atul Sobti

6.LIC is offering a ‘New Year gift’ to the public in the form of a limited-premium, non-linked and with-profit endowment assurance plan ,Name the plan?

Answer: Jeevan Labh

7.Arunima Sinha, the amputee mountaineer who set a record by climbing the Mount Everest on 25 December 2015, conquered Which mountain now?

Answer: Mount Aconcagua in Argentina

8.India on 3 January 2016 won of the South Asian Football Federation Cup (SAFF) championships. In the title clash played at Trivandrum International Stadium of Kerala, India defeated defending champions ,Name the team?

Answer:  Afghanistan 2-1

9.Jharkhand Chief Minister Raghubar Das on 4 January 2016 inaugurated the state's land bank web portal, in, that will help investors know land-related information,Name the portal?

Answer: Jharbhoom.nic

10.Ex-Chief Justice of India passed away on 4 January 2016 in Mumbai. He was 68. Kapadia is survived by wife and a son and a daughter,Name Him?

Answer: Sarosh Homi Kapadia

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -4

1. Who was elected as the General President of the 105th Indian Science Congress Association?
Answer. Dr Achyuta Samanta 

2. Name the amputee mountaineer who set a record by climbing the Mount Everest, now conquered Mount Aconcagua in Argentina?
Answer. Arunima Sinha

3. What is the name of the operation which is an all-out offensive by India’s paramilitary forces and the state's forces against the Naxalites?
Answer. Operation Green Hunt

4. Who is the author of the book titled “MARU BHARAT SARU BHARAT “(My India Noble India)?
Answer. Jain Acharya Ratna

5. Where in Mumbai, the world’s first slum museum will be set up?
Answer. Dharavi 

6. Which bank launched Immediate Payment Service (IMPS) across all its branches in association with the National Payments Corporation of India?
Answer. Andhra Bank 

7. RBI imposed monetary penalty of one crore rupees on which bank for violation of its instructions?
Answer. State Bank of Travancore

8. DRDO successfully test-fired which anti-tank missile at the Mahajan Field Firing Range in Rajasthan?
Answer. Nag

9. Who was presented with the Danny Kaye Humanitarian Leadership Award at the sixth biennial UNICEF Ball in Los Angeles?
Answer. David Beckham 

10. Name the hotel which won the award of the world's best hotel at the Travellers' Choice award organised by TripAdvisor?
Answer.Umaid Bhawan Palace in Jodhpur, Rajasthan 

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -5
1.Prime Minister Narendra Modi will be the chief guest at the National Conference on Sustainable Agriculture and Farmers’ Welfare being held in  on January 17-18?


2.Human Resource Minister Smriti Irani on Saturday inaugurated the 43rd edition of the New Delhi World Book Fair which commenced here with as the guest of honour country?

Answer: China

3.The Bengaluru-headquartered company has elevated company veteran  as its chief operating officer (COO)?

Answer: Bhanumurthy B M

4.The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the three day long 88th annual conference of Nikhil Bharat Banga Sahitya Sammelan?

Answer:Ranchi, Jharkhand

5.Prime Minister Narendra Modi on 10 January 2016 released a book titled “MARU BHARAT SARU BHARAT “(My India Noble India) written by?

Answer: Jain Acharya Ratnasundersuriswarji Maharaj

6.Gujarat Chief Minister Anandiben Patel on 10 January 2016 inaugurated the 28th edition of International Kite Festival at  Where ?

Answer: Sabarmati River front in Ahmedabad, Gujarat

7.The 11th World Hindi Day was celebrated on Which day, To mark the occasion, Ministry of External Affairs (MEA)?

Answer: 10 January 2016

8.Noted Hindi writer and journalist passed away on 9 January 2016 in New Delhi, He was 78, and had been suffering from liver cirrhosis?

Answer: Ravindra Kalia

9.Who is the British singer-song writer has died at the age of 69 after battling cancer for 18 months?

Answer:David Bowie

10.The first woman to compete in a world championship Formula One grand prix, passed away on 8 January 2016 in Italy. She was 89.Who is she?

Answer:Maria Teresa de Filippis

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -6
1. Who was appointed as Chairman of fair-trade regulator Competition Commission of India (CCI)?

Answer. Devender Kumar Sikri 

2. Who took over as the new High Commissioner for the United Nations Refugee Agency?

Answer. Filippo Grandi

3. Who was felicitated with the Central Banker of the Year Award (Global and Asia Pacific) for 2016?

Answer. The Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan 

4. Who was awarded with the 2015 Col. CK Nayudu Lifetime Achievement Award?

Answer. Former Indian Wicket-Keeper Syed Kirmani

5. Who was awarded the Polly Umrigar Trophy for Cricketer of the Year in the BCCI awards?

Answer. Test captain Virat Kohli 

6. The 21-member committee was constituted by the SEBI under the chairmanship of whom, to suggest measures for development of the alternative investment funds (AIFs) and startup eco-system in the country?

Answer. N R Narayan Murthy

7. Union Ministry of Finance released the draft report of whose Committee related to simplify the provisions of Income-tax Act, 1961?

Answer. Justice R V Easwar (Retd)

8. Prime Minister Narendra Modi declared which state as the first organic state in the country?

Answer. Sikkim

9. Which bank will raise up to Rs.12,000 crore by issuing bonds that are Basel-III complaint?

Answer. State Bank of India 

10. Which country officially ended its controversial one child policy?

Answer. China 

Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -7
1.In order to avoid duplication of work and to improve efficiency, the government on Thursday merged the Ministry of Overseas Indian Affairs (MOIA) with  Which ministry ?

Answer: Ministry of External Affairs

2.India and France on 8 January 2016 started their eight-day counter-terrorism and counter-insurgency joint exercise Shakti-2016 where?

ANSWER: Rajasthan

3.Senior IAS officer  was today appointed as Registrar General and Census Commissioner,Who is he?


4.Which steel plant has been declared as the winner of Prime Minister’s Trophy for being the ‘Best Performing Integrated Steel Plant’ in the country for the performance year 2013 – 2014?

Answer: Tata Steel

5.Who was on 7 January 2016 appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of NITI Aayog,His appointment was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC)?

Answer: Amitabh Kant

6.Who was on 7 January 2016 appointed as Chairman of fair-trade regulator Competition Commission of India (CCI)?

Answer: Devender Kumar Sikri 

7.Anti-submarine warfare (ASW) corvette INS Kadmatt was on 7 January 2016 commissioned in the Indian Navy at naval dockyard in where?


8.Quikr on 7 January 2016 announced acquisition of the property search website ?


9.The Philippines' who was on 7 January 2016 was voted as the Hilton Asian Tour Golfer of Month for December 2015?

Answer: Miguel Tabuena

10.. The French soldiers will march down the Rajpath on Republic Day along with Indian troops in the presence of President Francois Hollande,Who will be the Chief Guest for 26 January 2016 celebrations?

Answer:Francois Holland
Current Affairs Pointers for Bankers : January Final Revision 2016 : Capsule -8

1.Karnataka’s Tourism and the National Academy of Sciences of India (NASI) have signed a memorandum of understanding to set up a Cauvery river gallery in where?

Answer: Mysuru

2.The Global Communication Association (GCA), a not-for-profit professional organisation, to host the 11th international conference of media experts and communication specialists from around the world at where?

Answer:  Mysuru

3.A Sampoorna Arogya Keralam Trust would be set up to implement the initiative. All families with annual income below Rs. 3 lakh will be brought under the project Where is this project has been started?

Answer: Kerla

4.Taxi-hailing app Uber today announced a new start-up mentorship programme in the country in partnership with Invest India called?

Answer: uberEXCHANGE

5.The Centre has appointed who as the Chairman and Managing Director of the state-run Madras Fertilzers for a five-year term?

Answer: AB Khare

6.Who was on 6 January 2016 elected as the General President of the 105th Indian Science Congress Association (ISCA) that is scheduled for 2017-18?

Answer: Dr Achyuta Samanta

7.Noted Gujarati writer and poet passed away on 6 January 2016 following prolonged illness in Ahmedabad,Who was he?

Answer: Labhshankar Thakar

8.Who on 6 January 2016 was appointed Technology Advisor to the Odisha Government,as the technology adviser for development of telecom, electronics, IT, ITES sectors of the state?

Answer: Satyanarayan Gangaram Pitroda, popularly known as Sam Pitroda

9.Senior diplomat who has been appointed India's ambassador to strategically important Israel, where he will succeed Jaideep Sarkar?

Answer: Pavan Kapoor

10. Who was named The Banker magazine's Global and Asia-Pacific Central Bank Governor of the Year 2015?

Answer:(RBI) Governor Raghuram Rajan 

Must read:

No comments:

Post a Comment