Saturday, 16 January 2016

World Organisations Quiz



World Organisations Quiz:

Q 1 : The United Nations is considered as a universal organisation. Which organ of rhe united nations fully represents the fact?
A: The Economic and Social Council
B: The Security Council
C: The Secretariat
D: The General Assembly
Answer : D

Q 2 : Which organ of the United Nations has ceased to be operational?
A: Economic and Social Council
B: International Court of Justice
C: Trusteeship Council
D: Secretariat
Answer : C
Q 3 : United Nations adapted a Charter of Economic Rights in the year
A: 1969
B: 1974
C: 1956
D: 1964
Answer : B
Q 4 : India was elected as a President of General Assembly of the United Nations in 1953. Who occupied this office on behalf of India?
A: S. Radha Krishnan
B: Gopalswamy Iyyengar
C: V.K. Krishna Menon
D: Vijayalakshmi Pandit
Answer : D
Q 5 : The headquarters of World Intellectual Property Organisation (WIPO) is located in
A: Paris
B: Madrid
C: New York
D: Geneva
Answer : D
Q 6 : Besides UK, USA, Germany and Japan the G-7 countries includes
A: Canada, France and Russia
B: Canada, Italy and Netherlands
C: France, Netherlands and Russia
D: Canada, France and Italy
Answer : D
Q 7 : Which UN body deals with population problem?
A: UNFPA
B: UNDP
C: UNICEF
D: UNESCO
Answer : A
Q 8 : The headquarters of the UNESCO is at
A: Rome
B: Geneva
C: New York
D: Paris
Answer : D
Q 9 : Which is principal organ of the United Nations that as virtually accomplished its object?
A: The Security Council
B: The General Assembly
C: The International Court of Justice
D: The Trusteeship Council
Answer : D
Q 10 : Which of the following describe correctly the Group of Seven Countries (G-7)?
A: They are developing countries
B: They are industrialised countries
C: They are holding Atomic Bomb technology
D: They are countries who can launch their own satellites
Answer : B
Q 11 : Which one of the following is not related to disarmament?
A: SALT
B: NPT
C: CTBT
D: NATO
Answer : D
Q 12 : Which of the following countries is not a member of Group 15 developing countries?
A: Mexico
B: Malaysia
C: Brazil
D: Bolivia
Answer : D
Q 13 : The headquarters of Food and Agriculture Organisation is in
A: Washington
B: Paris
C: Madrid
D: Rome
Answer : D
Q 14 : SAARC is observing a decade(1991-2000) of which of the following?
A: Girl child
B: Literacy
C: Health services to rural poor
D: Shelter for all
Answer : A
Q 15 : When was the South Asian Association for Regional Co-operation (SAARC) formed?
A: 1985
B: 1982
C: 1986
D: 1987
Answer : A
Q 16 : The five permanent members of UN security council are
A: Japan, West Germany, USSR, UK and USA
B: Canada, China, France, USSR and USA
C: Germany, China, USSR, UK and USA
D: China, France, USSR, UK and USA
Answer : D
Q 17 : How many former republics of USSR have become members of the Commonwealth of Independent States?
A: 11
B: 10
C: 12
D: 9
Answer : A
Q 18 : Who was the first Indian to be President of UN General Assembly?
A: Mrs. Vijay Lakshmi Pandit
B: Ramesh Bhandari
C: Natwar Singh
D: Krishna Menon
Answer : A
Q 19 : The International Human Rights Convention adopted by the United Nations in 1990 relates to
A: disabled
B: stateless persons
C: migrant workers
D: children
Answer : D
Q 20 : Which of the following countries is not a member of G-15?
A: Jamaica
B: Indonesia
C: Colombia
D: Peru
Answer : C
All the best.

No comments:

Post a Comment

Advertisement