Saturday, 16 January 2016

World Geography Quiz

World Geography Quiz


Q 1 : The minimum values of annual receipts of solar radiation occur at
A: the equator
B: the tropics
C: the arctic
D: None of the above
Answer : C

Q 2 : The main objective of centrally sponsored Command Area Development programme is
A: improving the utilisation of irrigation potential
B: optimizing agricultural productivity and production from the irrigated area
C: both (a) and (b)
D: None of the above
Answer : C
Q 3 : The storms or frontal systems develop where
A: air is rising
B: atmospheric pressure is low
C: at the equator and in the mid-latitudes
D: All of the above
Answer : D
Q 4 : The spiral flow in a stream caused by channel shape is called
A: stream flow
B: laminar flow
C: turbulent flow
D: helical flow
Answer : D
Q 5 : The temperature increases rapidly after
A: ionosphere
B: exosphere
C: stratosphere
D: troposphere
Answer : A
Q 6 : The underlying cause of bio diversity loss is
A: poverty and unsustainable development projects
B: macroeconomic policies
C: international trade factors
D: All of the above
Answer : D
Q 7 : The southern Deccan area is in a rain shadow and receives only
A: 50 to 1000 mm of rainfall a year
B: 100 to 200 mm of rainfall a year
C: 200 to 400 mm of rainfall a year
D: 50 to 400 mm of rainfall a year
Answer : A
Q 8 : The second largest continent in the world is
A: Asia
B: Australia
C: Africa
D: Europe
Answer : C
Q 9 : Which of the following is most useful for measuring the shortest distance between two places on the earth and path between them?
A: Atlas map
B: Thematic maps
C: Wall maps
D: Globe
Answer : D
Q 10 : The temperature inversion is
A: whenever the normal decrease of atmospheric temperature
B: when the decrease in temperature or moisture or both takes place
C: whenever the normal decrease of atmospheric temperature or moisture or both change with height over a short vertical interval
D: All of the above
Answer : C
Q 11 : The thickness of biosphere is
A: 8-10 km above the earth’s surface
B: 5-8 km above the earth’s surface
C: 5-10 km above the earth’s surface
D: 10-12 km above the earth’s surface
Answer : A
Q 12 : The soil found in areas of heavy rainfall and high humidity, where there is good growth of vegetation is
A: peat and marshy soil
B: saline and alkaline soil
C: black soil
D: alluvial soil
Answer : A
Q 13 : The tide produced when the moon and the sun are at right angles to the earth, thus pulling in opposite directions, is called
A: neap tide
B: spring tide
C: diurnal tide
D: ebb tide
Answer : A
Q 14 : The soils whose parent material tend to be rich in sand are
A: spodsols
B: alfisols
C: aridsols
D: ultisols
Answer : A
Q 15 : The south temperature zone is a region lying between
A: the Tropic of Capricorn and the Antarctic circle
B: the Antarctic circle and the South pole
C: the Tropic of Cancer and the tropic of Capricorn
D: the Tropic of Capricorn and the equator
Answer : A
Q 16 : The type of soil needed for rice is
A: clayey loam
B: rich , muddy and saturated with water
C: deep, loamy, well drained
D: humus, rich in Fe and potash
Answer : B
Q 17 : The study of day-to-day variations in weather called is called
A: climatology
B: meteorology
C: cyclogenesis
D: None of the above
Answer : B
Q 18 : The snow line of the Rocky Mountains of the USA is about
A: 3 km above sea level
B: 6 km above sea level
C: it is at the sea level
D: None of the above
Answer : A
Q 19 : The study of human geography includes study of
A: human society and culture
B: behaviour and urban systems
C: economics and politics
D: All of the above
Answer : D
Q 20 : The shallow seas found in the Atlantic basin include the
A: Caribbean sea and Mediterranean
B: Baltic and Arctic seas
C: Gulf of Mexico
D: All of the above
Answer : D

We will soon updates more question and answers of world geography quiz.

No comments:

Post a Comment

Advertisement