Sunday, 31 January 2016

Seating Arrangement Questions for IBPS PO/Clerk and LIC AAO Exam 2016

Seating Arrangement Questions for IBPS PO/Clerk and LIC AAO Exam 2016
Directions (1-5): Study the following information carefully to answer these questions.

Seven friends G, H, I, J, K, L and M play different sports viz., Badminton, Table Tennis, Carrom, Golf, Hockey, Cricket and Football not necessarily in the same order. Each of them has liking for a different colour viz., pink, orange, Green , Blue, Yellow, Red, and white but not necessarily in the same order. H plays Gold and likes pink colour. J likes Red colour but does not play cricket or hockey. The one who likes yellow plays table Tennis. L plays Football and likes green colour. K does not like Orange, Blue or yellow. The one who plays Carrom likes white. G does not play carom and M does not play Cricket or Hockey. I likes blue colour but does not play Hockey.
1. Which of the following combinations of colour , person and sport is correct?
(a) Yellow-M-Table Tennis
(b) Yellow-K-Badminton
(c) White-J-Carrom
(d) Orange-H-Hockey
(e) None of these
2. Who plays cricket?
(a) H              (b) I                   (c) K                      (d) J                                 (e) None of these
3. Who plays Badminton?
(a) M             (b) K                    (c) J                    (d) Cannot be determined   (e) None of these
4. Who plays carom?
(a) J               (b) K                   (c) G                    (d) I                                           (e) None of these
5. G likes which colours?
(a) White     (b) Orange        (c) Yellow           (d) Orange or yellow               (e) None of these
Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below
P, Q, R, S, T and M are six students of a school, one each studies in class I-VI. Each of them has a favourite colour from red, black, blue, yellow, pink and green, not necessarily in the same order.
Q likes black and does not study in class IV or V. The one who studies in class IV does not like green. P studies in class II. M likes blue and does not study in class IV. The one who likes yellow studies in class VI. S likes pink and studies in class I. R does not study in class VI.
6. In which class does R study?
(a) V            (b) III                    (c) IV             (d) Data inadequate                     (e) None of these
7. Which Colour does R like?
(a) Black    (b) Yellow              (c) Red          (d) data inadequate                      (e) none of these
8. Which colour does P like?
(a) Green    (b) Yellow             (c) Red          (d) Data inadequate                     (e) None of these
9. Which of the following combinations is correct?
(a) P – II- yellow     (b) Q-III – green        (c) S- I – Black        (d) T- V- Yellow        (e) None of these
10. In which class does M study?
(a) IV               (b) III             (c) II               (d) V                 (e) None of these

Answer Key:

1. (A) 2. (B) 3. (C) 4. (b) 5. (B) 6. (C) 7. (E) 8. (A) 9. (E) 10. (D)

Explanations:

(1-5):
FriendSportsColour
G
H
I
J
K
L
M
Hockey
Golf
Cricket
Badminton
Carrom
Football
Table Tennis
Orange
Pink
Blue
Red
White
Green
Yellow
1. Yellow- M- Table Tennis
2. I
3. J
4. K
5. Orange
(6-10):
StudentClassFavourite colour
P
Q
R
S
T
M
II
III
IV
I
VI
V
Green
Black
Red
Pink
Yellow
Blue
6. R Studies in class IV
7. R likes Red colour
8. P likes green colour
9. None of the given combination is corrects.
10. M studies in class V.

No comments:

Post a Comment

Advertisement