Monday, 11 January 2016

SBI PO Quantitative Aptitude Exam Paper

IBPS SBI All Banking Exams Probationary Officers (PO) Quantitative Aptitude Test IBPS Asked Questions And Answers Online Practice . free Mock Test.


SBI PO Quantitative Aptitude Exam Paper


1. 1/2 of 3842 + 15 % of ? = 2449
1) 3520   
2) 3250   
3) 3350
4) 3540
5) None of these
Ans: (1)
 
2. (833.25 – 384.45) ÷ 24 = ?
1) 1.87               
2) 20.1   
3) 2.01
4) 18.7                 
5) None of these
Ans: (4)
 
3. 350% of ? ÷ 50 + 248= 591
1) 4900   
2) 4890   
3) 4850
4) 4950   
5) None of these
Ans: (1)
 
4. 7960 + 2956 - 8050 + 4028 = ?
1) 6984   
2) 6884   
3) 6894
4) 6954   
5) None of these
Ans: (3)
 
5. 25 × 3.25 + 50.4 ÷ 24 =?
1) 84.50   
2) 83.35   
3) 83.53
4) 82.45   
5) None ofthese
Ans: (2)
 
Direction (Q.6-10): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?
 
6. 15     25     40     65   ?     195
1) 115   
2) 90   
3) 105
4) 120   
5) None of these
Ans: (5)
 
7. 120     320     ?     2070          5195        13007.5
1) 800   
2) 920   
3) 850
4) 900    
5) None of these
Ans: (5)
 
8. 620     632     608     644     596   ?
1) 536   
2) 556   
3) 656
4) 646   
5) None of these
Ans: (3)
 
9. 325      314       288      247     191  ?
1) 126           
2) 116       
3) 130
4) 120           
5) None of these
Ans: (4)
 
10. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?
1.375
2.400
3.600
4.800

Ans: (2)
 
11. Sonika invested an amount of Rs 5800 for 2 years. At what rate of compound interest will she get an amount of Rs 594.50 at the end of two years?
1) 5 pcpa    
2) 4 pcpa    
3) 6 pcpa
4) 8 pcpa    
5) None of these
Ans: (1)
 
12. If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of the fraction is increased by 350%, the resultant fraction is  25/51 . What is the original fraction?
1) 11/17            
2) 11/15            
3) 15/17  
4) 13/15            
5) None of these
Ans: (3)          
 
13. In how many different ways can the letters of the word 'BANKING' be arranged?
1) 5040   
2) 2540               
3) 5080
4) 2520   
5) None of these
Ans: (4)
 
14. Meenal purchased a car for Rs 2, 50, 000 and sold it for Rs 3, 48, 000. What is the per cent profit she made on the car?
1) 40   
2) 39.2   
3) 38.4
4) 38   
5) None of these
Ans: (2)
 
15. There are some parrots and some tigers in a forest. If the total number of animal heads in the forest is 858 and the total number of animal legs is 1,846, what is the number of parrots in the forest?
1) 845         
2) 833
3) 800         
4) Cannot be determined             
5) None of these
Ans: (5)
 
Directions (Q.16-20): Study the following table carefully and answer the questions given below it.
Cities      Shows (Number in hundreds

             Dance     Music     Drama     Stand-up Comedy     Mimicry
M              15            21             24            0.8                            0.9
N                12.4       13             26              2                              0.5
O                5.7          8              12            0.3                             0.2
P                11.3        6               18              1                              1.5
Q                17        12.4             11              3                             0.4
R                 14        10.5            9.8            0.7                            0.1

 
16. The mimicry shows held in city M are what per cent of the drama shows held in city O?
1) 7   
2) 8.5   
3) 6.5
4) 8   
5) None of these
Ans: (5)
 
17. What is the average number of entertainment shows held in city P?
1) 756   
2) 678   
3) 786
4) 698   
5) None of these
Ans: (1)
 
18. If the number of music shows in city N and Q is increased by 5%, what will be the total number of music shows in both the cities together?
1) 2,602   
2) 2,667   
3) 2,540
4) 2,605   
5) None of these
Ans: (2)
 
19. What is the ratio of the number of dance shows held in city N to the number of drama shows held in city R?
1) 49 : 62
2) 49 : 51
3) 62 : 45
4) 62 : 49
5) None of these
Ans: (4)
 
20. What is the total number of stand-up comedy shows held in all the cities together?
1) 820   
2) 740   
3) 780
4) 810   
5) None of these
Ans: (3)
 
21. By how much is 3/4 of 968 less than 7/8 of 1008?
1) 154   
2) 146   
3) 165
4) 158   
5) None of these
Ans: (5)
 
22. There are two numbers such that the sum of twice the first number and twice the second number is 100 and the sum of thrice the first number and twice the second number is 120. Which is the larger number?
1) 32   
2) 12   
3) 14
4) 35   
5) None of these
Ans: (1)
 
23. When-all the students in a school are made to stand in rows of 54, 30 such rows are formed. If the students are made to stand in rows of 45, how many such rows will be formed?
1) 25   
2) 42
3) 36
4) 32
5) None of these
Ans: (3)
 
24. The ratio of the present ages of Anju and Sandhya is 13: 17. Four years ago the ratio of their ages was 11: 15. What will be the ratio of their ages six years hence?
1) 3 : 4   
2) 7 : 8   
3) 5 : 4
4) 6 : 5   
5) None of these
Ans: (5)
 
25. The average age of 80 boys in a class is 15. The average age of a group of 15 boys in the class is 16 and the average age of another 25 boys in the class is 14. What is the average age of the remaining boys in the class?
1) 15.25   
2) 14   
3) 14.75
4) Cannot be determined    
5) None of these
Ans: (1)
 
Directions Q.26-30 Study the following graph and table carefully and answer the questions given below them.
Total Number of Men, Women and Children in the state over the years

Years     Men     Women     Children
2004     54,000     38,000     15,000
2005     75,000     64,000     21,000
2006     63,000     60,000     12,000
2007     66,000     54,000     16,000
2008     70,000     68,000     20,000
2009     78,000     75,000     45,000

26. What was the approximate average of obese men, obese women and obese children in 2007?
1) 12,683   
2) 12,795   
3) 12,867
4) 12,843   
5) 12,787
Ans: (3)
 
27. The number of obese men in the year 2009 was what per cent of the men not suffering from obesity in the same year?
1) 55   
2) 60   
3) 50.5
4) 65.5   
5) None of these
Ans: (2)
 
28. What was the ratio of the obese women in the year 2006 to the obese men in the year 2008?
1) 6:7               
2) 21:65   
3)15:73
4) 48: 77        
5) None of these
Ans: (4)
 
29. What is the difference between the number of obese women and obese children together in the year 2006 and the number of obese men in the same year?
1) 5,475   
2) 5,745   
3) 4,530
4) 31,650   
5) None of these
Ans: (1)
 
30. What was the total number of children not suffering from obesity in the year 2004 and 2005 together?
1) 4,350   
2) 31,560   
3) 4,530
4) 31,650   
5) None of these
Ans: (4) Directions (Q.31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below it.
 
31. How many candidates have prior experience of working in rural areas (both Public Sector and Private Sector Banks together)?     
1) 4,350   
2) 4,950
3) 4,800   
4) 4,900
5) 4,850
Ans: (2)
 
32. How rnany candidates have prior experience of working in Public Sector Banks (Urban and Rural areas together)?
1) 12,450   
2) 8,400
3) 10,050   
4) 10,650
5) None of these
Ans: (4)
 
33. What is the ratio of the candidates who have a prior experience of working in Public Sector Banks in rural areas only to the candidates who have a prior experience of working in Private Sector Banks in rural areas only?
1) 4 : 3   
2) 3 : 2   
3) 2 : 3
4) 3 : 4   
5) None of these
Ans: (2)
 
34. What is the total number of candidates who have worked in Private Sector Banks in urban areas?
1) 1,800   
2) 2,250
3) 4,050   
4) 3,600
5) None of these
Ans: (3)
 
35. The-candidates who have no prior experience of working in the banking industry are what per cent of the candidates who have worked in Public Sector Banks in both urban and rural areas together?
1) 60.5     
2) 63.5
3) 62     
4) 64
5) None of these
Ans: (5)
 
Directions Q.36-40 Study the following table carefully and answer the questions given below it.
Percentage of Marks Obtained by Various Students in Various Subjects in an Examination Student     Marks English (out of 100)     Hindi out of 100     Science (out of 150)     History out of 60     Math out of 150     Geography (out of 40)

A     68     75     82     60     96     55
B     88     73     85     65     88     65
C     75     56     72     75     75     80
D     70     66     80     80     72     62
E     72     60     68     74     68     75
F     85     70     90     70     74     70
 
36. What is the approximate overall percentage obtained by C in the examination?
1) 78
2) 69
3) 75                
4) 71
5) 65
Ans: (4)
 
37. What is the difference in the marks obtained by B in English and Maths together and the marks obtained by F in the same subjects?
1) 24                
2) 17
3) 15                
4) 28
5) None of these
Ans: (1)
 
38. The marks obtained by E in Geography is what per cent of the marks of the marks obtained by E in Hindi?
1) 45                
2) 55
3) 50                
4) 60
5) None of these
Ans: (3)
 
39. What is the overall percentage of marks obtained by D in History and Geography together?
1) 73.40   
2) 72.80
3) 70.50   
4) 68.80
5) None of these
Ans: (2)
 
40. What is the average marks obtained by all the students together in Science?
1) 77.16           
2) 120.50         
3) 118              
4) 121                
5) None of these
Ans: (5)
 
Directions (Q.41-45): Study the following Graph carefully and answer the questions given below:
 
41. The number of males in University Q is what per cent of the total number of students (males & females together) in University S?
1) 68   
2) 62   
3) 66
4) 64   
5) None of these
Ans: (4)
 
42. If the total number of males in University T increases by 50%. what would be the total number of students (males & females together) in that University?
1)75,26,000   
2)7,62,50,000   
3)76,25,000
4)7,52,60,000   
5) None of these
Ans: (3)
 
43. What is the ratio of the number of females from University P and Q together to the number of males in the University Rand T together?
1) 27:32   
2) 27:28   
3) 25:28
4) 28: 27   
5) None of these
Ans: (2)
 
44. What is the average number of females in all the universities together?
1) 33,00,000   
2) 3,50,000
3) 3,20,000
4) 32,00,000   
5) None of these
Ans: (1)
 
45. What is the total number of students (males & females together) in University P and R together?
1) 13,00,000   
2) 13,50,000   
3) 14,00,000
4) 1,45,00,000   
5) None of these
Ans: (5)
46.A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left the job. In how many days, A alone can finish the remaining work?
1. 5
2.11/2
3. 6
4. 8
Ans: (3)
 
47. 4 men and 6 women can complete a work in 8 days, while 3 men and 7 women can complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it?
1) 35

2) 40

3) 45

4) 50 

Ans: (2)
 
48. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:
1) 15360
2) 153600
3) 30720
4) 307200    
Ans: (2)
 
49. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:
1) 2%
2) 2.02%
3) 4%
4) 4.04%
Ans: (4)
 
50. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?
1) 16 cm
2) 18 cm
3)24 cm
4) 80cm
Ans: (2)
 
Also read and Practice:

No comments:

Post a Comment

Advertisement