Sunday, 31 January 2016

Quantitative Aptitude IBPS PO/CLERK LIC AAO Exam 91

EXPECTED MCQs Quantitative Aptitude IBPS PO/CLERK LIC AAO Exam 91

1. Which of the following fraction is greater than ¾ and smaller then 5/6 ?
(a) ½(b) 2/3(c) 4/5(d) 9/10(e) 6/5
2. Oranges are bought at the rate of 10 for Rs. 25 and sold at the rate of 9 for Rs. 25. The profit is
(a) 9 (1/11) %(b) 10 %(c) 11 (1/9) %(d) 12 (1/2) %(e) None of these
3. The length of a rectangle is increased by 25 %. By what per cent would the width has to be decreased to maintain the same area?
(a) 16 (2/3)(b) 8 (1/8)(c) 20(d) Data inadequate(e) None of these
4. What will be the compound interest on a sum of Rs. 12500 at the rate of 6 % per annum at the end of 4 yr ?
(a) Rs. 3180.962(b) Rs. 3280.962(c) Rs. 3380.962(d) Rs. 3480.962(e) None of these
5. Which least number should be added to 7000 to make it a perfect square?
(a) 56(b) 225(c) 111(d) 234(e) None of these
6. A gold bracelet is sold for Rs. 14500 at a loss of 20 %. What is the cost price of the gold bracelet?
(a) Rs. 18125(b) Rs. 17400(c) Rs. 15225(d) Rs. 16800(e) None of these
7. Find the average of the following set of scores.
124, 856, 331, 227, 963, 259 and 662
(a) 570(b) 660(c) 480(d) 350(e) None of these
8. Find the greatest number which divides 882, 396 and 1404 exactly
(a) 36(b) 18(c) 54(d) 27(e) None of these
9. What approximate amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 3080 at the rate of 7 % per annum at the end of 3 yr?
(a) Rs. 586(b) Rs. 693(c) Rs. 646(d) Rs. 596(e) Rs. 621
10. 20 % of the cost of a plot  with an area of 395 sq ft is Rs. 78210. What is the rate of per sq ft of the plot?
(a) Rs. 1020(b) Rs. 999(c) Rs. 1000(d) Rs. 995(e) None of these

Answer key

1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (A) 7. (E) 8. (B) 9. (B) 10. (E)

Explanation

1. ¾ = 0.75
5/6 = 0.833
4/5 = 0.8
So, 4/5 is greater than ¾ and smaller then 5/6.

2. Profit =  image001

3. Let the length of the x and Width y.
x. y = A
image003
image005
Now, Consider decrements t in width = P %
image007
image009
image011
100 – P = 400/5
100 – 80 = P
P = 20 %

4. Compound interest
image013
image015
= 12500[(1.06)4 – 1]
= 12500[1.2624 – 1] = 12500 × 0.2624
= Rs. 3280.962

5. 83 × 83 = 6889
84 × 84 = 7056
Required number = 7056 -7000 = 56

6. CP of bracelet image017

7. Required average
image019
image021

8. Taking HCF of 882, 396 and 1404
882 = 2 × 3 × 7 × 3 × 7
396 = 3 × 3 × 2 × 2 × 11
1404 = 2 × 2 × 3 × 3 × 13
HCF = 3 × 3 × 2 = 18

9.  image023
= 3080 × 1.07 × 1.07 × 1.07 = Rs. 3773
CI = 3773 – 3080 = Rs. 693

10. Total cost of the plot image025
Rate per square feet image027

No comments:

Post a Comment

Advertisement