Saturday, 16 January 2016

Physics Quiz Questions and Answers



Physics Quiz Questions and Answers:

Q 1 : Planets are
A: luminous heavenly bodies revolving around a star
B: non-luminous heavenly bodies
C: luminous heavenly bodies that twinkle
D: luminous heavenly bodies that do not twinkle
Answer : B

Q 2 : Natural radioactivity was discovered by
A: Marie Curie
B: Ernest Rutherfor
C: Henri Becquerel
D: Enrico Fermi
Answer : C
Q 3 : Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this? DiffusionRefractionInternal reflection
A: I, II and III
B: I and II
C: II and III
D: I and III
Answer : C
Q 4 : One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because
A: this can damage the appliances due to overloading
B: this can damage the domestic wiring due to overloading
C: this can damage the electrical meter
D: the appliance will not get full voltage
Answer : B
Q 5 : Large astronomical telescopes always use as objective
A: lens
B: mirror
C: combinations of lenses
D: None of the above
Answer : C
Q 6 : Identify the vector quantity from the following
A: Heat
B: Angular momentum
C: Time
D: Work
Answer : B
Q 7 : Sound of frequency below 20 Hz is called
A: audio sounds
B: infrasonic
C: ultrasonic
D: supersonics
Answer : B
Q 8 : RADAR is used for
A: locating submerged submarines
B: receiving a signals in a radio receiver
C: locating geostationary satellites
D: detecting and locating the position of objects such as aeroplanes
Answer : D
Q 9 : Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to
A: surface tension
B: viscosity
C: specific gravity
D: elasticity
Answer : A
Q 10 : Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will
A: move towards A
B: move towards B
C: move at right angles to the line joining A and B
D: remain at rest
Answer : B
Q 11 : On a rainy day, small oil films on water show brilliant colours. This is due to
A: dispersion
B: interference
C: diffraction
D: polarization
Answer : B
Q 12 : Lux is the SI unit of
A: intensity of illumination
B: luminous efficiency
C: luminous flux
D: luminous intensity
Answer : A
Q 13 : Rectifiers are used to convert
A: Direct current to Alternating current
B: Alternating current to Direct current
C: high voltage to low voltage
D: low voltage to high voltage
Answer : B
Q 14 : Pick out the scalar quantity
A: force
B: pressure
C: velocity
D: acceleration
Answer : B
Q 15 : If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same
A: velocity
B: momentum
C: acceleration
D: kinetic energy
Answer : B
Q 16 : Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?
A: Pressure and Young’s modules
B: Planck’s constant and Angular momentum
C: Impulse and moment of force
D: Force and rate of change of linear momentum
Answer : C
Q 17 : Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water
A: will overflow
B: will not rise
C: depressed
D: change its meniscus
Answer : B
Q 18 : Metals are good conductors of electricity because
A: they contain free electrons
B: the atoms are lightly packed
C: they have high melting point
D: All of the above
Answer : A
Q 19 : Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its
A: amplitude
B: velocity
C: wavelength
D: frequency
Answer : A
Q 20 : Find the maximum velocity for the overturn of a car moving on a circular track of radius 100 m. The co-efficient of friction between the road and tyre is 0.2
A: 0.14 m/s
B: 140 m/s
C: 1.4 km/s
D: 14 m/s
Answer : D
Hope you are able to get some useful Physics Quiz Questions and Answers. We will soon updates more question. You can also bookmark our portal by pressing CTRL+D.

No comments:

Post a Comment

Advertisement