Sunday, 24 January 2016

Logical Reasoning Questions and Answers Quiz 97

Dear readers you know that logical reasoning questions answers mcq of reasoning are very useful in ibps, upsc, ssc, sbi, po, clerk and other competitive exams.
In this section, you can find numerous aptitude questions with answers and explanation. ... questions given here are extremely useful for all kind of competitive exams like ... Test (CAT),MAT, GMAT, IBPS Exam, CSAT, CLAT , Bank Competitive Exams, ... Career Aptitude Test (IT Companies) and etc. we have already provided arithmetic aptitude questions answers mcq of quantitative aptitude are useful for it ... Aptitude Questions Answers, Current Affairs, Govt Jobs, IBPS, SSC, UPSC, ... with explanations are important for BANK PO, Clerk, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, ... tricky questions which are very important and useful for competitive exams.
 We also provide Logical Reasoning questions and answers with explanation for written test and bank interview, ... All students, freshers can download Logical Reasoning quiz questions with answers
reasoning Notes and questions DIRECTION TEST & DISTANCE for ... It might seem unfair to you that we are giving more preference to for Expected Important Questions and Answers for IBPS Bank Exam .... is a very important part of General awareness in every competitive .... Click this links. All the best for your future exams!

Logical Reasoning Questions and Answers

Directions (1-3) Study the following information carefully and answer the questions given below
Digits in the numbers are to be applied
(i) If the first digit is even and the last digit is odd, both are to be coded as x.
(ii) If the first digit is odd and the last digit is even, both are to be coded as A.
(iii) If the first digit as well as the last digit is even, both are to be coded as the code for last digit.
(iv) If the first digit as well as the last digit is odd, both are to be coded as the code for the first digit.
Applying above conditions you have to find out the correct code for the above number in each question and indicated your answer accordingly. If none of the codes is correct, (e) i.e., none of these is your answer.
1. 392648



(a) ALBTDA (b) XBLTDA (c) XBLTDX (d) ABLTDA (e) None of these
2. 635297



(a) AFLKBX (b) XFLKBX (c) XFKLBX (d) AFKLBA (e) None of these
3. 467392



(a) DTRFBD (b) LTRFBL (c) DTRFBL (d) LTRFBD (e) None of these
Directions (4-10): study the following arrangement carefully and answer the questions given below                                                                                                                                        Y R 5 M E J % N 2 A D F 9 # W U H 3 $ I P 6 G 1 Q * T @ 4 © Z
4. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?
(a) None (b) one (c) Two (d) Three (e) More than three
5. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol but not immediately followed by a vowel?
(a) None (b) One (c) Two (d) three (e) More than three
6. How many such vowels are there in the arrangement, each of which is either immediately preceded by a number or immediately followed by a consonant or both?
(a) None (b) One (c) Two (d) three (e) Four
7. Which of the following is the fourth to the left eighteenth from the right end of the arrangement?
(a) 3 (b) A (c) 6 (d) # (e) None of these
8. Which of the following is the sixth to the left of the twelfth from the left end of the arrangement?
(a) 3 (b) J (c) # (d) * (e) None of these
9. If all the symbols in the arrangement are dropped, which of the following will be the thirteenth from the right end?
(a) 9 (b) W (c) H (d) F (e) None of these
10. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) WU9 (b) 6GI (c) T@Q (d) JEN (e) 1Q6

Answer key:

1. (D) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (D) 6. (E) 7. (A) 8. (B) 9. (B) 10. (D)

Explanations:

1. 3 9 2 6 4 8 ⇒ A B L T D A [condition (ii)]
2. 6 3 5 2 9 7 ⇒ X F K L B L [condition (i)]
3. 4 6 7 3 9 2 ⇒ L T R F B L [condition (iii)]
4. Required number are F 9 # and H 3 $
5. required consonants are % N 2, * T @ and © Z
6. Required vowels are
M E J, W U H, $ I P and 2 A D
7. 18th element from the right end is # and 4th element to the right of # is 3.
8. 12th element from the end is F and 6th element to the left of F is J.
9. When all the symbols in the arrangement are dropped.
Y R 5 M E J N 2 A D F 9 W U H 3
I P 6 G 1 Q T 4 Z.
13th element from the right end is W.
10.

No comments:

Post a Comment

Advertisement