Saturday, 16 January 2016

Indian History Quiz with Answers

Indian History Quiz with Answers in English along with ancient history.
Q 1 : To evolve a peaceful settlement of the conflict between India and China, which of the following non-aligned Afro-Asian nations participated in a conference held in December 1962?
A: Burma (now Myanmar), Combodia, Indonesia and UAR
B: Burma, Sri Lanka, Combodia and Indonesia
C: Burma, Indonesia, Ghana and Sri Lanka
D: All of the above
Answer : D

Q 2 : The term samanta, meaning a feudatory from the sixth century AD, originally meant a
A: slave
B: cultivator
C: neighbor
D: foreigner
Answer : C
Q 3 : ‘The Vedas contain all the truth was interpreted by
A: Swami Vivekananda
B: Swami Dayananda
C: Raja Rammohan Roy
D: None of the above
Answer : B
Q 4 : The system of Dual Government during the latter half of the 18th century AD is associated with the name of
A: Clive
B: Comwallis
C: Waren Hastings
D: William Bentinck
Answer : A
Q 5 : Visakhadatta sketches the event after the death of Samudragupta in his work
A: Mudrarakasam
B: Devi Chand Guptam
C: Mrichekakatika
D: Malavikagnimitra
Answer : A
Q 6 : The Turko-Afghan rule in India lasted for about
A: two centuries
B: three centuries
C: four centuries
D: a little over one century
Answer : B
Q 7 : The twenty-third Jaina teacher, Parsva, the immediate predecessor of Mahavira enjoined on his disciples four great vows. To these Mahavira addes which of the followings as the fifth vow?
A: Abstention from stealing
B: Non-injury
C: Brahmacharya or continence
D: Non-attachment
Answer : C
Q 8 : The Uprising of 1857 was described as the first Indian war of Independence by
A: S.N. Sen
B: R.C. Mazumdar
C: B.G. Tilak
D: V.D. Savakar
Answer : D
Q 9 : The year 788 AD was a good one for Hinduism. Why?
A: Shankracharya was born that year.
B: Harsha Vardhana, the last Buddhist king, died.
C: Samudragupta converted to Hinduism.
D: All Muslim invaders were defeated.
Answer : A
Q 10 : The Venetian traveler who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was
A: Athanasius Nikitin
B: Nicolo de Conti
C: Ibn Batuta
D: Ferishta
Answer : B
Q 11 : The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was
A: Bukka I
B: Devaraya I
C: Krishnadevaraya
D: Ramaraya
Answer : B
Q 12 : Universities in the Presidency towns in India were established in
A: 1857
B: 1858
C: 1900
D: 1909
Answer : A
Q 13 : The Upanishads are
A: a source of Hindu philosophy
B: books of ancient Hindu laws
C: books on social behavior of man
D: prayers to God
Answer : A
Q 14 : We can know about early vedic period from
A: archaeological excavations
B: the Rig Veda
C: Jatak Katha
D: contemporary culture
Answer : B
Q 15 : Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is
A: Kunala
B: Tivara
C: Mahendra
D: Jalauka
Answer : B
Q 16 : Under the Government of India, Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of
A: Assam
B: Bihar
C: Madras
D: Punjab
Answer : D
Q 17 : The Kalinga was fought in
A: 321 BC
B: 301 BC
C: 261 BC
D: 241 BC
Answer : C
Q 18 : The term Nirgrantha is associated with
A: Ajivikas
B: Charvakas
C: Jainas
D: Pasupatas
Answer : C
Q 19 : The two principles monuments of Alaud-din Khilji’s reign – the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza – were constructed at
A: Agra
B: Delhi
C: Dhar
D: Gulbarga
Answer : B
Q 20 : Under the Guptas in eastern India, there was probably an intermediate level of administration between vishayas (districts) and villages. Identify it.
A: Bhukit
B: Pradesa
C: Vifhi
D: Ahara
Answer : C

No comments:

Post a Comment