Saturday, 30 January 2016

IBPS PO-Clerk LIC AAO Exam : Reasoning Quiz 99

Directions (1-5): Given an input line the machine arranges the words and numbers in steps in a systematic manner as illustrated below.

Input       : 56 dress fine shine 32 66 72 offer
Step I      :  72 56 dress fine shine 32 66 offer
Step II    :  72 shine 56 dress fine 32 6 offer
Step III  :  72 shine 66 56 dress fine 32 offer
Step IV   :  72 shine 66 offer 56 dress fine 32
Step V    :  72 shine 66 offer 56 fine dress 32
Step VI  :  72 shine 66 offer 56 fine 32 dress
Step VI is the last step and the output in step VI is the final output.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the approximate step for the given input.
1. Step VI of an input is 62 sound 56 sleep roam present 33 49. What will be the input definitely?
(a) sound 62 sleep 56 roam Present 33 49
(b) Sleep sound 62 56 roam Present 33 49
(c) 62 sound sleep 56 roam present 33 49
(d) cannot be determined
(e) None of these
2. Which of the following will be the third step for input:
Jockey firm 36 43 growth chart 22 45 ?
(a) 45 jockey 43 growth firm 36 chart 22
(b) 45 jockey 43 firm growth 36 chart 22
(c) 45 jockey 43 growth 36 firm chart 22
(d) 45 jockey 43 firm 36 growth chart 22
(e) None of the above
3. Step II of an input is ‘53 window 42 50 door lock key 36’. How many more steps will be required to complete the arrangement ?
(a) three                  (b) Four                 (c) Five                   (d) Six                    (e) None of these
4. What will be the fifth step of an input whose first step is 85 journey train 36 54 daily 28 mansion?
(a) 85 train 54 mansion 28 journey daily 36
(b) 85 train 54 mansion journey 36 daily 28
(c) 85 train 54 mansion 36 journey daily 28
(d) There is no such step
(e) None of these
5. Which step will be the last step for an input whose second step is 63 sour 18 56 grapes healthy 32 rise?
(a) IV                     (b) V                     (c) VIII                     (d) VII                     (e) None of these
Directions (6-10): These questions are based on the following information. Study it carefully to answer the questions.
Seven Officers L, M, N, O, P R and S work in three different shifts I, II and III with at least two persons working in each shirt. Each one of them has a different weekly off from Monday to Sunday not necessarily in the same order.
M works in second shift only with R Whose weekly off is on Friday. Q’s weekly off is on the next day of L’s weekly off and both of them work in different shifts. P works in third shift and his weekly off is on Saturday. S has a weekly of on Monday and he works in first shift. The one who has a weekly off on Sunday works in first shift. L and R do not work in the same shift, L’s weekly off s on Tuesday .
6. Whose weekly off falls on Thursday?
(a) L                (b) N               (c) Q                   (d) Cannot be determined                 (e) None of these
7. Which of the following combinations of shift , person and weekly off is definitely correct?
(a) II, M, Sunday
(b) III, N, Sunday
(c) II, P, Sunday
(d) I, L Tuesday
(e) None of these
8. Whose weekly off is on Sunday
(a) L                  (b) M                    (c) N                  (d) Q                          (e) None of these
9. On which day is Q’s weekly off?
(a) Tuesday
(b) Wednesday
(c) Sunday
(d) Cannot be determined
(e) None of these
10. Which of the following group of officers work is shift I?
(a) L, N, S               (b) L, S                   (c) N, S                       (d) L, P, Q                  (e) None of these

Answer Key

1. (D) 2. (A) 3. (B) 4. (C) 5. (E) 6. (E) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (A)

Explanations

(1-5): After doing carefully study of the given input and various steps of a rearrangement . We may conclude that in the first step, the greatest number is placed at the first position from the left and other terms are kept as they are. In the second step, one word which comes last in dictionary is placed at the second position keeping rest of the terms as they are, and the same process is continue till the rearrangement ends.
1. Cannot be determined.
2. Input jockey firm 36 43 growth chart 22 45.
Step I 45 jockey firm 36 43 growth chart 22.
Step II 45 jockey 43 firm 36 growth chart 22.
Step III 45 jockey 43 growth firm 36 chart 22.
3. Step III 53 window 50 42 door lock key 36.
Step IV 53 window 50 lock 42 door key 36.
Step V 53 window 50 lock 42 key door 36.
Step VI 53 window 50 lock 42 key 36 door.
4. Step II 85 train journey 36 54 daily 28 mansion.
Step III 85 train 54 journey 36 daily 28 mansions.
Step IV 85 train 54 mansion journey 36 daily 28.
Step V 85 train 54 mansion 36 journey daily 28.
5. Step III 63 sour 56 18 grapes healthy 32 rise.
Step IV 63 sour 56 rise 18 grapes healthy 32.
Step V 63 sour 56 rise 32 18 graphs healthy.
Step VI 63 sour 56 rise 32 healthy 18 grapes.
The last step is VI.
(6-10):
OfficerShiftWeekly off
LITuesday
MIIThursday
NISunday
PIIISaturday
QIIIWednesday
RIIFriday
SIMonday


No comments:

Post a Comment

Advertisement