Saturday, 16 January 2016

General Science – Quiz Questions



General Science Questions With Answers:

Q 1 : Detergents used for cleaning clothes and utensils contain?
A: bicarbonates
B: bismuthates
C: sulphonates
D: nitrates
Answer : C

Q 2 : Epoxy resins are used as
A: detergents
B: insecticides
C: adhesives
D: moth repellents
Answer : C
Q 3 : Which of the following is commonly called a ‘polyamide’?
A: Terylene
B: Nylon
C: Rayon
D: Orlon
Answer : B
Q 4 : Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?
A: Powder type
B: Liquid type
C: Soda acid type
D: Foam type
Answer : A
Q 5 : Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?
A: Gypsum and Clay
B: Clay
C: Limestone and Clay
D: Limestone
Answer : C
Q 6 : Deep blue colour is imparted to glass by the presence of
A: cupric oxide
B: nickel oxide
C: cobalt oxide
D: iron oxide
Answer : C
Q 7 : In vulcanisation, natural rubber is heated with
A: Carbon
B: Silicon
C: Sulphur
D: Phosphorous
Answer : C
Q 8 : How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?
A: By decreasing density of Soap
B: By decreasing solubility of Soap
C: By increasing density of Soap
D: By increasing solubility of Soap
Answer : B
Q 9 : What are the soaps?
A: Salts of silicates
B: Mixture of glycerol and alcohols
C: Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
D: Esters of heavy fatty acids
Answer : C
Q 10 : The major ingredient of leather is
A: collagen
B: carbohydrate
C: polymer
D: nucleic acid
Answer : A
Q 11 : Optic fibres are mainly used for which of the following?
A: Musical instruments
B: Food industry
C: Weaving
D: Communication
Answer : D
Q 12 : Rayon is chemically
A: cellulose
B: pectin
C: glucose
D: amylase
Answer : A
Q 13 : Wood is the main raw material for the manufacture of
A: paint
B: paper
C: ink
D: gun powder
Answer : B
Q 14 : Which of the following is a protein?
A: Natural rubber
B: Starch
C: Cellulose
D: None of these
Answer : A
Q 15 : Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?
A: Arsenous oxide
B: Potassium carbonate
C: Soda ash
D: Feldspar
Answer : A
Q 16 : Soap is a mixture of sodium or potassium salts of
A: dicarboxylic acids
B: monocarboxylic acids
C: glycerol
D: tricarboxylic acids
Answer : B
Q 17 : Gypsum is added to cement clinker to
A: increase the tensile strength of cement
B: decrease the rate of setting of cement
C: facilitate the formation of colloidal gel
D: bind the particles of calcium silicate
Answer : B
Q 18 : Paper is manufactured by
A: Wood and resin
B: Wood, sodium and bleaching powder
C: Wood, calcium, hydrogen sulphite and resin
D: Wood and bleaching powder
Answer : C
Q 19 : The vast resources of unutilised natural gas can be used in the production of
A: graphite
B: Synthetic petroleum
C: fertilisers
D: carbide
Answer : C
Q 20 : Glass is made of the mixture of
A: quartz and mica
B: sand and silicates
C: salt and quartz
D: sand and salt
Answer : B
Soon we will update more question in general science topic. So Bookmark our website by Pressing CTRL+D for grabbing more quiz questions.

No comments:

Post a Comment

Advertisement