## Expected Numerical Ability Quiz for IBPS Bank Exam with pdf 86

We have already posted this post and now this time we are updating this quiz for some amendment. This quiz is combined part of our expected numerical ability questions and answers pdf ebook. All most all govt jobs as well as banking jobs require full knowledge about quant section. This quiz is more suitable for competitive exams.

Here in this post complete answer key with solutions pdf. You read more quiz in English and Hindi Language. Practice more with numerical ability bank questions for better result and high score. More practice required for ibps bank po and clerk exam, sbi/RBI exam.

**Q.1. Father is aged three times more than his son Sunil. After 8 years, he would be two and a half times of Sunil’s age. After further 8 years, how many times would he be of Sunil’s age?**

(a) 4 times (b) 8 times (c) 2 times (d) 3 times

**Q.**

**2. A man’s age is 125% of what it was 10 years ago, but 8313%8313% of what it will be after 10 years. What is his present age?**

(a) 70 (b) 60 (c) 50 (d) 40

**Q.**

**3. If selling price is doubled, the profit triples. What is the profit percent?**

(a) 100 (b) 105(1/3) (c) 66(2/3) (d) 120

**Q.**

**4. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?**

(a) 12 (b) 11 (c) 16 (d) 9

**Q.**

**5. What is the largest 4 digit number exactly divisible by 88?**

(a) 9944 (b) 9999 (c) 9988 (d) 9900

**Q.**

**6. LCM of 1/3, 5/6, 5/4, 10/7 is:**

(a) 10/7 (b) 10 (c) 10/11 (d) 11/10

**Q.**

**7. P is able to do a piece of work in 15 days and Q can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?**

(a) 8/15 (b) 7/15 (c) 11/15 (d) 2/11

**Q.**

**8. P can lay railway track between two stations in 16 days. Q can do the same job in 12 days. With the help of R, they complete the job in 4 days. How much days does it take for R alone to complete the work?**

(a) 9(3/5) days (b) 9(1/5) days (c) 9(2/5) days (d) 10 days

**Q.**

**9. Two pipes A and B can separately fill a tank in 2 minutes and 15 minutes respectively. Both the pipes are opened together but 4 minutes after the start the pipe A is turned off. How much time will it take to fill the tank?**

(a) 9 min (b) 10 min (c) 11 min (d) 12 min

**Q.**

**10. A cistern has a leak which would empty the cistern in 20 minutes. A tap is turned on which admits 4 litres a minute into the cistern, and it is emptied in 24 minutes. How many litres does the cistern hold?**

(a) 480 litres (b) 600 litres (c) 720 litres (d) 800 litres

###
**Answer key:**

1. (C) 2. (C) 3. (A) 4. (C) 5. (A) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (A)

###
**Answers Explanation:**

1. Assume that Sunil’s present age = x.

Then father’s present age = 3x + x = 4x

After 8 years, father’s age =212212 times of Sunils’ age

=> (4x+8) = (5/2)(x+8)

=> x = 8

After further 8 years,

Sunil’s age = x + 8 + 8 = 24

Father’s age = 4x + 8 + 8 = 48

Father’s age/Sunil’s age = 48/24 = 2

Then father’s present age = 3x + x = 4x

After 8 years, father’s age =212212 times of Sunils’ age

=> (4x+8) = (5/2)(x+8)

=> x = 8

After further 8 years,

Sunil’s age = x + 8 + 8 = 24

Father’s age = 4x + 8 + 8 = 48

Father’s age/Sunil’s age = 48/24 = 2

2. Let the age before 10 years = x

Then 125x/100= x + 10

=>125x = 100x + 1000

=> x = 1000/25 = 40

Present age = x + 10 = 40 +10 = 50

Then 125x/100= x + 10

=>125x = 100x + 1000

=> x = 1000/25 = 40

Present age = x + 10 = 40 +10 = 50

3. Given that If selling price is doubled, the profit triples

⇒2y–x=3(y−x) ⇒2y–x=3y−3x ⇒y=2x

⇒Profit%=(Profit/CP)×100

=((y−x)/x)*100 =((2x–x)/x)*100 =(x/x)100=100%

4. Loss in speed when including stoppages = 54 – 45 = 9kmph

=> In 1 hour, bus covers 9 km less due to stoppages

Hence, time that the bus stop per hour = time taken to cover 9 km

=> In 1 hour, bus covers 9 km less due to stoppages

Hence, time that the bus stop per hour = time taken to cover 9 km

=distance/speed =9/54 hour =16 hour

5. Largest 4 digit number = 9999

9999 ÷ 88 = 113, remainder = 55

Hence largest 4 digit number exactly divisible by 88 = 9999 – 55 = 9944

9999 ÷ 88 = 113, remainder = 55

Hence largest 4 digit number exactly divisible by 88 = 9999 – 55 = 9944

6. LCM of numerators = 10

HCF of denominators = 1

=> 10/1 = 10

7. Amount of work P and Q can together do in 4 days = 4 × (7/60) = 7/15

Fraction of work left = 1 – 7/15= 8/15

8. together work in 1 day = 1/4

Amount of work R can do in 1 day = 1/4 – (1/16 + 1/12) = 3/16 – 1/12 = 5/48

=> Hence R can do the job on 48/5 days = 9 (3/5) days

9. 4/12 + x/15 = 1

x = 10

10. 1/x – 1/20 = -1/24

x = 120

120 * 4 = 480

## No comments:

## Post a Comment