Saturday, 16 January 2016

Current Affairs Quiz: 15 January 2016

Current Affairs Quiz: 15 January 2016

1. Name the 15th edition of bilateral exercise between Indian Coast Guard and Japan that began on 15 January 2016 in Chennai, Tamil Nadu.
a) Sahyog-Kaijin
b) Sahyog-Path
c) Sahyog-Tofugu
d) Sahyog-Keisatsu


2. Which region was on 14 January 2016 declared as Ebola free by the World Health Organisation?
a) West Africa
b) North America
c) South Asia
d) West Asia

3. Which country on 14 January 2016 formed a four-member eminent persons group to review all bilateral treaties with India?
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Sri Lanka
d) Bhutan

4. Which multilateral agency on 14 January 2016 released the publication titled World Development Report 2016: Digital Dividends?
a) International Monetary Fund
b) World Bank
c) World Economic Forum
d) New Development Bank

5. The permanent campus (Phase I) of which Indian Institute of Science Education and Research was inaugurated on 14 January 2016 by the Union HRD Minister Smriti Zubin Irani?
a) Mohali
b) Bhopal
c) Pune
d) Thiruvananthapuram

6. Identify the famous actor, known for playing the character of Severus Snape in Harry Potter series, who died on 14 January 2016.
a) Alan Rickman
b) Hans Gruber
c) Nolan Rickman
d) Vicky Thomas

7. Identify the Bollywood actor, known for his role of the astrologer Guran in Lagaan, who died on 14 January 2016.
a) Vivek Agnihotri
b) Vivek Upadhyay
c) Rajesh Vivek
d) Rajesh Thapar

8. Identify the former World No.1 tennis player. The Russian Tennis Federation on 14 January 2016 announced his induction into International Tennis Hall of Fame.
a) Nadia Petrova
b) Marat Safin
c) Yevgeny Kafelnikov
d) Mikhail Youzhny

9. Identify the Assistant General Secretary and Spokesman of All India Muslim Personal Law Board who died on 15 January 2016.
a) Yusuf Soalih Ajura
b) Anwar al-Aulaqi
c) Anwar Shah Kashmiri
d) Mohammed Abdul Rahim Qureshi

10. Name India’s first start-up focused bank branch launched by
the State Bank of India on 14 January 2016.
a) SBI Exclusif
b) SBI InCircle
c) SBI InSquare
d) SBI InCube

11. Who authored the book titled Objective Railway Engineering- Track, Works & Others that was released on 14 January 2016?
a) Manoj Sinha
b) MM Agarwal
c) Suresh Prabhu
d) E Sreedharan

12. Who won the Times Now Amazing Indians Awards 2016 in the Stree Shakthi Category on 14 January 2016 for her work related to women empowerment and girl child adoption?
a) Malavath Poorna
b) Ruma Roka
c) Sunita Aralikar
d) None of these

13. Who won the Times Now Amazing Indians Awards 2016 in the Unstoppable Indians Category on 14 January 2016 for work done relate to the welfare of people with physical & mental impairments?
a) S Ramakrishnan
b) Popatrao Pawar
c) Chintakindi Mallesham
d) Murugan S

14. To develop which national watershed project India on 14 January 2016 signed a loan agreement with the World Bank?
a) Savalsang
b) Aheri
c) Ingaleshwar
d) Neeranchal

15. Which anti-tank missile was successfully test-fired in the second week of January 2016 by the Defence Research and Development Organisation in Rajasthan?
a) Agni II
b) Prithvi
c) Nag
d) Aakash

Answers
1-(a) 6-(a) 11-(b)
2-(a) 7-(c) 12-(c)
3-(b) 8-(b) 13-(a)
4-(b) 9-(d) 14-(d)

No comments:

Post a Comment

Advertisement