Wednesday, 13 January 2016

Current Affairs for Bank Exam : December 3 Capsule

Capsule -1
1. Which state government will ban liquor sale and consumption in phases from April 1, 2016?

Answer. Bihar government


2. Which organiation plans to raise funds up to Rs.1,000 crore through public issue of tax-free, secured redeemable non-convertible bonds?

Answer. The National Highway Authority of India

3. The Indian Space Research Organisation successfully launched PSLV C-29 rocket with which country six satellites from Satish Dhawan Space Centre?

Answer. Singapore

4. The government has made it mandatory to quote PAN for all transactions in excess of how much amount?

Answer. Rs.2 lakh

5. Name the country’s largest lender who will issue EMV chip and pin based debit cards to its new customers to ensure enhanced secure transactions.

Answer. State Bank of India

6. A three-day international festival on birds begins at the National Chambal Sanctuary (NCS) in which city of India?

Answer. Agra.

7. Name the Vice-President of the New Development Bank (NDB) of the Brazil-Russia-India-China-South Africa (BRICS) grouping, who welcomed the inclusion of the Chinese yuan in the IMF basket of reserve currencies Special Drawing Rights.

Answer. Vladimir Kazbekov

8. Union Home Minister Rajnath Singh told Parliament that the government was considering how much reservation for women in the paramilitary forces?

Answer. 33 per cent

9. The Finance Ministry said banks will disburse credit to tune of Rs 1.22 lakh crore to small and marginal entrepreneurs during the current fiscal under which scheme of the government?

Answer. Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)

10. What is the full form of OCIA?

Answer. Organised Crimes Investigating Agency

Capsule -2


1. Where is the World Robot Olympiad 2015 was held?
Answer.  Doha, Qatar


2. The Union Cabinet gave its ex-post facto approval to a MoU signed between India and which group of countries for strengthening energy efficiency cooperation?
Answer. BRICS countries (Brazil, Russia, China and South Africa)


3. What is the full form of NPCIL?
Answer. Nuclear Power Corporation of India Limited


4. The Supreme Court directed State and Union Territaory Governments to consider whom under the disabled quota?
Answer. Acid-attack Victims


5. The Union Cabinet approved setting up of how mant new Indian Institutes of Technology (IITs) in India?
Answer. Six states i.e. Andhra Pradesh, Chhatisgarh, Goa, Jammu, Kerala and Karnataka


6. The Ministry of Urban Development approved an investment of 3120 crore rupees investment plans for basic urban infrastructure boost for 102 cities approved under which scheme?
Answer. Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)


7. RBI released the final guidelines on computing interest rates on advances based on which methodology?
Answer. Marginal Cost of Funds Methodology


8. In December 2015, the Federal Reserve System, the central banking system of the USA, increased interest rate by how much percent?
Answer. 0.25 percent


9. Which state/UT has recorded the highest per capita income among all states in the country at Rs 2,40,849 during financial year 2014-15?
Answer. Delhi


10. What is the rate of interest on PF deposits for 2015-16?
Answer. 8.75 per cent


Capsule -3

 1. Who was appointed as the India’s Ambassador to Saudi Arabia?
Answer.   Ahmad Javed


2. Who was awarded with Lifetime Achievement Awards by the West Bengal Government?
Answer. Bappi Lahiri and singer Kumar Sanu


3. Name the Indian-origin Tamil writer who was declared as the winner of the prestigious South East Asian Write Award for Singapore?
Answer.  Jamaludeen Mohamed Sali


4. Who was honoured with the Lifetime Achievement Award at the 12th edition of Dubai International Film Festival in Dubai?
Answer.  Naseerudin Shah


5. Name the two Indians, who have won the 2016 Queen's Young Leaders award in the United Kingdom?
Answer. Kartik Sawhney and Neha Swain


6. Name the Indian-American entrepreneur and philanthropist who will be conferred with Uttar Pradesh Ratna Award?
Answer. Frank Islam


7. Who was awarded with the E-India Award for adopting technology to serve the public better and using resources efficiently through mobile applications?
Answer.  The Delhi Development Authority


8. Who will be the Chief Guest at 67th India’s Republic Day celebrations?
Answer. Francois Hollande


9. Name the renowned economist, agriculturist, prolific journalist and stalwart farmer leader who passed away in December?
Answer.  Sharad Joshi


10. Name the renowned sarangi player who died in New Delhi?
Answer. Ustad Sabri Khan


11. Name the Noted litterateur and Professor who passed away due to cardiac arrest?
Answer. Surendra Upadhyay


12.  What is the full form of KNOMAD?
Answer.  Knowledge Partnership on Migration and Developmen


13. Which organization released a report entitled Asian Economic Integration Report 2015: How Can Special Economic Zones Catalyze Economic Development?
Answer.  Asian Development Bank


14. Where is the 14th Meeting of the Council of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organisation (CSO) Member States was concluded?
Answer.  Zhengzhou, China


15. Where is the 5th Ministerial Conference of Heart of Asia-Istanbul Process concluded?
Answer.  Islamabad, Pakistan


16. Where is the 10th East Asia Summit held?
Answer.  Kuala Lumpur, Malaysia


17.  Losar, the biggest Tibetan Buddhist Festival began in which state?
Answer. Ladakh region of Jammu and Kashmir


18. Name the two Indian cities which have made it to the Creative City Network of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) for the first time ever?
Answer. Varanasi and Jaipur


19. Who is the author of The Bose Brothers and Indian Independence – An Insider’s Account?
Answer.  Madhuri Bose


20. Life On My Terms: From the Grassroots to the Corridors of Power, is an autobiography of ?
Answer. Sharad Pawar



All about bank Exam Current Affairs


No comments:

Post a Comment

Advertisement