Friday, 29 January 2016

Current Affairs Expected Quiz January 29th 2016

Current Affairs Expected Quiz January 29th 2016: Elevate of 17 IRBs approved by Union Cabinet: The proposal of Elevate of Seventeen IRBs Indian Reserve Battalions in Jammu & Kashmir and 4 LWE Left Wing Extremism pretentious states approved by The Union Cabinet and this Decision taken by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi. 


To join UDAY Scheme Rajasthan Government inks MoU: To join UDAY Ujwal Discom Assurance Yojana Scheme the Government of Rajasthan along with its DISCOMS power sharing companies has signed a MOU Memorandum of Understanding. 

Lala Lajpat Rai 150th birth anniversary: Lala Lajpat Rai is a great freedom fighter also known as Punjab Kesri his 50th birth anniversary is being celebrated 28th January 2016. this occasion was celebrate as a state level function has been organised in Punjab and the special event will be held Lala Lajpat Rai birth place in Moga district at village Dhudi Ke. 

QUIZ

1. Lava International has appointed which of the following as its Chief Operating Officer (COO) ?

A. Navin Chawla
B. Gaurav Nigam
C. Saurabh Raghuvanshi
D. Pradeep Vasudeo

Answer: A. Navin Chawla

2. Which auto manufacturer will unveil the motorcycle V150 on 1 February 2016 claimed to be made from the metal of the INS Vikrant, India's first aircraft carrier that was dismantled back in 2014?

A. Bajaj Auto
B. Mahindra
C. TVS Motors
D. Hero

Answer: A. Bajaj Auto

3. India has signed Memorandum of Association with France on the development of Smart cities. Which of the following city is not included in the MoU ?

A. Chandigarh
B. Jaipur
C. Nagpur
D. Puducherry

Answer: B. Jaipur

4. How many Indian Reserve Battalions will be raised in Jammu & Kashmir and Left Wing Extremism (LWE) affected states as per a decision of Union Cabinet on 27 January 2016?

A. 21
B. 17
C. 18
D. 20

Answer: B. 17

5. Reserve Bank of India has shortlisted how many companies to procure an Audit Management and Risk Monitoring System (AMRMS) for the central bank ?

A. 2
B. 5
C. 6
D. 8

Answer: B. 5

6. Which model was approved by the Union Cabinet on 27 January 2016 for implementing the Highway Projects?

A. Design, Build, Operate and Transfer (DBOT)
B. Hybrid Annuity Model
C. Engineering, Procurement and Construction (EPC)
D. Build, Operate and Transfer (BOT)

Answer: B. Hybrid Annuity Model

7. 2016 Yash Chopra Memorial Award has been conferred upon which of the following ?

A. Jaya Prada
B. Sridevi
C. Rekha
D. Simi Garewal

Answer: C. Rekha

8. With which country does India on 27 January 2016 signed a protocol to amend existing Double Taxation Avoidance Convention?

A. Armenia
B. Latvia
C. Belgium
D. Russia

Answer: A. Armenia

9. General Insurance Corporation of India has appointed which of the following as its new chairperson and managing director?

A. Alice Vaidyan
B. Pradeep Vasudeo
C. Shubhalakshmi Panse
D. Maki Kumagai

Answer: A. Alice Vaidyan

10. During Indo – French Bussiness Forum in Chandigarh, how many agreements has been signed between the India and France?

A. 16
B. 20
C. 15
D. 12

Answer: A. 16

11. What is the name of the event that showcased cultural performances, food festival and crafts mela at Red Fort, New Delhi as part of Republic Day celebrations?

A. Bharat Parv
B. Bharat: Ateet se Vartman Tak
C. Bharat Mahotsav
D. Bharat Ek Parv

Answer: A. Bharat Parv

12. Which of the following country has topped in the list of Corruption Perceptions Index (CPI) 2015 by Transparency International (TI)?

A. Canada
B. Denmark
C. Switzerland
D. Finland

Answer: B. Denmark

13. Which of the following Indian origin person has been selected for the 2016 Technical Achievement Award of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences ?

A. Shantanu Narayen
B. Rajeev Suri
C. Cottalango Leon
D. Sanjay Jha

Answer: C. Cottalango Leon

14. Which of the following beverages major has launched dairy drinks in India ?

A. PepsiCo
B. Polar Beverages
C. Coca-Cola
D. Nestle

Answer: C. Coca-Cola

15. Which state government launched special weekly free clinics for women on the Republic Day 2016?

A. Madhya Pradesh
B. Punjab
C. Uttar Pradesh
D. Maharashtra

Answer: A. Madhya Pradesh

No comments:

Post a Comment

Advertisement