Saturday, 16 January 2016

Chemistry Quiz – Questions With Answers



Chemistry Quiz:
Q 1 : The hardest form of carbon is
A: coke
B: graphite
C: diamond
D: charcoal
Answer : C

Q 2 : The maximum number of isomers for an alkene with molecular formula C4H8 is
A: 5
B: 4
C: 2
D: 3
Answer : B
Q 3 : The main active constituent of tea and coffee is
A: nicotine
B: chlorophyll
C: caffeine
D: aspirin
Answer : C
Q 4 : The most extensive, commercially useful source of thorium as monazite sand occurs in India at
A: Orissa coast
B: Travancore coast
C: West Bengal coast
D: Gujarat coast
Answer : B
Q 5 : The number of g-molecule of oxygen in 6.02 x 1024CO molecules is
A: 1 gram of molecule
B: 0.5 gram of molecule
C: 5 gram of molecule
D: 10 gram of molecule
Answer : C
Q 6 : The metal does not give H2 on treatment with dilute HCL is
A: Zn
B: Fe
C: Ag
D: Ca
Answer : C
Q 7 : The molecule which has the highest percentage of ionic character among the following is
A: HI
B: HF
C: HCI
D: HBr
Answer : B
Q 8 : The main chemical constituent of the oil of cardamom which is responsible for flavour of this oil is
A: cineole
B: engenol
C: geraniol
D: limonene
Answer : A
Q 9 : Zone refining is used for the purification of
A: Au
B: Ge
C: Ag
D: Cu
Answer : B
Q 10 : The gas used for artificial ripening of green fruit is
A: ethylene
B: ethane
C: carbon dioxide
D: acetylene
Answer : A
Q 11 : The following are the half lives of four active isotopes. Which one of the following is the most dangerous to handle?
A: 3 billion years
B: 100 years
C: 0.01 minute
D: 13 days
Answer : C
Q 12 : The method that cannot be used for removing permanent hardness of water is
A: adding sodium carbonate
B: distillation
C: adding caustic soda
D: boiling
Answer : D
Q 13 : The mineral containing both magnesium and calcium is
A: magnesite
B: calcite
C: carnallite
D: dolomite
Answer : D
Q 14 : The main chemical constituent of clay is
A: silicon oxide
B: aluminium borosilicate
C: zeolites
D: aluminium silicate
Answer : D
Q 15 : The major constituent of air is
A: nitrogen
B: carbon dioxide
C: oxygen
D: hydrogen
Answer : A
Q 16 : The ionisation energy of hydrogen atom in the ground state is x KJ. The energy required for an electron to jump from 2nd orbit to 3rd orbit is
A: 5x/36
B: 5x
C: 7.2 x
D: x/6
Answer : A
Q 17 : The iron ore magnetite consists of
A: Fe2O3
B: Fe3OH4
C: FeCO3
D: 3Fe2O3 .. 3H2O
Answer : A
Q 18 : The high reactivity of fluorine is due to
A: its high electro negativity
B: small size of fluorine atom
C: availability of d-orbitals
D: strong F – F bond
Answer : A
Q 19 : The inexpensive and commonly used variety of glass is called soda glass. It is called so because
A: was used initially for making bottles of soda(carbonated drink)
B: is made using soda(sodium carbonate)
C: was initially used for storing sodium carbonate
D: is made using soda lime
Answer : B
Q 20 : The mass number of a nucleus is
A: always less than its atomic number
B: the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
C: always more than the atomic weight
D: a fraction
Answer : B
We will soon add more questions with answer of chemistry quiz.

No comments:

Post a Comment

Advertisement