Saturday, 16 January 2016

Biology Quiz Questions and Answers

Biology Quiz Questions and Answers:

Q 1 : Plants are killed in winter by frost
A: because of desiccation and mechanical damage to the tissues
B: because no photosynthesis takes place at such low temperature
C: because respiration ceases at such low temperature
D: because there is no transpiration
Answer : A

Q 2 : Number of chromosomes in Down’s syndrome is
A: 46
B: 47
C: 48
D: 49
Answer : B
Q 3 : Rain water helps to increase the ____ to some extent.
A: phosphorous contents
B: nitrogen contents
C: calcium contents
D: potash contents
Answer : C
Q 4 : Mumps is a disease caused by
A: fungus
B: bacterium
C: virus
D: None of these
Answer : C
Q 5 : Most abundant tissues of our body are
A: muscular
B: connective
C: epithelial
D: nervous
Answer : B
Q 6 : Most common disease of poultry in India is
A: fowl pox
B: tick fever
C: ranikhet
D: coryza
Answer : C
Q 7 : Ptyalin is an enzyme produced in the
A: salivary glands
B: pituitary glands
C: thyroid glands
D: pancreas
Answer : A
Q 8 : Nitrogen is fixed in ecosystems in ways stated below. Which one of the statements below is false?
A: By cyanobacteria
B: By electrical discharges in the atmosphere
C: By industrially synthesised fertilizer
D: By denitrification
Answer : D
Q 9 : Pollen grains in plants are produced in
A: roots
B: leaves
C: flower
D: stem
Answer : C
Q 10 : Pollination by wind is called
A: anemophily
B: hydrophily
C: zoophily
D: entomophily
Answer : A
Q 11 : Mutation is
A: a factor responsible for plant growth
B: a change which affects the offspring of F2 generation only
C: a change that is inherited
D: a change which affects the parents
Answer : C
Q 12 : Oxyreductases, transferases, hydrolases, lyases, isomerases and ligases are all classes of
A: hormones
B: enzymes
C: proteins
D: vitamins
Answer : B
Q 13 : Radish is a
A: bulb
B: conn
C: modified root
D: tuber
Answer : C
Q 14 : Outer covering of virus made up of protein is
A: capsid
B: coat
C: virion
D: viriod
Answer : A
Q 15 : Movements due to light are shown by
A: flowering plants
B: lower plants
C: all land plants
D: all the plants
Answer : A
Q 16 : Our major foods, fibres, spices, fruits and beverage crops are
A: flowering plants
B: gymnosperms plants
C: pteridophytes
D: bryophytes
Answer : A
Q 17 : Organic Substances which, in very small amounts, control growth and development called
A: vitamins
B: hormones
C: enzymes
D: None of the above
Answer : B
Q 18 : Radioactivity is a phenomenon of the spontaneous emission of
A: protons (alpha particles)
B: electrons (beta particles)
C: gamma rays (short wave electromagnetic waves)
D: All of the above
Answer : D
Q 19 : Plants that grow under average temperature and moisture are called
A: halophytes
B: hydrophytes
C: mesophytes
D: xerophytes
Answer : C
Q 20 : One day you wake with a sore throat and a runny nose. Your doctor takes a swab from your throat, sends it to a lab, and telephones you the next day to say that antibiotic will not help you get better. Which of the following is the most likely reason for the doctor’s statement?
A: Having waited a day, it is too late to take an antibiotic
B: You need an antiseptic, not an antibiotic
C: You need to be vaccinated instead of taking an antibiotic
D: You are infected by a virus
Answer : D
Hope our readers are able to get all required details about biology quiz questions and answers and will soon updates more in upcoming days.

No comments:

Post a Comment