Friday, 22 January 2016

Banking Awareness Quiz for IBPS Bank Exam. 56

Dear experts, Late Night- Study- we are posting some questions and answers for IBPS Bank exam in Banking Awareness section. Banking Awareness section is most important and scoring section of all ibps bank po and clerk/ so RRB, RBI assistant and officer level exams.
1). An account in which trading of shares in their electronic form is done is known as _________.
Answer: DEMAT Account

2). Small loans provided by the banks to very poor families without any collateral security is known as __________.
Answer: Micro Finance

3). The Economic Survey is coordinated and compiled by the ministry of ___________.
Answer: Ministry of Finance

4). The Merchant banking activity in India is governed by __________.

Answer: Securities and Exchange Board of India (SEBI)
5). The rate at which the RBI lends to Commercial Banks in short term to maintain liquidity is known as ____________.
Answer: Repo Rate

6). RBI uses bank rate in order to control ________.
Answer: Money supply, Volume of Bank Credit and cost of bank credit.

7). Monetary policy is used by RBI for controlling ___________.
Answer: Inflation or deflation

8). IFSC stands for ____________.
Answer: Indian Financial System Code

9). Currency swap is an instrument to manage _______.
Answer: Cash flows in different currency

10). A bank which is not included in second schedule and is not eligible for loan from RBI is called as _________.
Answer: Non Scheduled Bank

No comments:

Post a Comment

Advertisement