Tuesday, 5 January 2016

Bank Po/Clerk Reasoning Online Practice Questions Tests 92

Bank Po/Clerk Reasoning Online Practice Questions Tests 

IBPS PO/Clerk Exam:Reasoning Questions Quiz : Expected Reasoning Questions for Bank Exam, LIC AAo Exam, IBPS PO/IBPS Clerk Exam Main:Reasoning Quiz useful for all IBPS Bank Job Exam. SSC / Railway Jobs.

Statement and Conclusion & Seating Arrangement

Directions (1-5): In each of the following question below are given for statements followed by four conclusions numbered I, II , III and IV .you have to take the given statements  to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decided which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

(a) None follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only II and IV follow
(e) None of these

1. Statements:
Some director are lawyers
All teachers are lawyers
Some engineers are lawyers
All engineers are business man
Conclusions:
(i) some teachers are doctors
(ii) Some businessman are lawyers.
(iii) some businessman are teachers
(iv) Some lawyers are teachers.

2. Statements:
All plastics are glasses.
Some sponges are glasses.
All sponges are clothes
All clothes are liquids.
Conclusion:
(i) All liquids are sponges.
(ii) Some plastics are clothes
(iii) All glasses are plastics.
(iv) All liquids are clothes.
(a) None follows
(b) Only either II or IV follows
(c) Only IV follows
(d) Only III and Iv follow
(e) None of these

3. Statements:
All sands are beaches.
All shores are beached.
Some beaches are trees
All trees are hotels.
Conclusions:
(i) Some koels are crows
(ii) Some trolleys are chairs
(iii) Some cushions are lamps
(iv) All chairs are chshions.
(a) None follows
(b) only II follows
(c) Only either I or III follows
(d) Only Iv follows
(e) None of these

4. Statements:
All parrots are pigeons.
Some crows are pigeons.
Some sparrow are crows
All sparrows are koels.
Conclusions:
(i) Some lamps are tables
(ii) Some trolleys are chairs
(iii) Some cushions are lamp
(iv) All chairs are cushions.
(a) Only I follows
(b) Only III and IV follows
(c) Only either I or II follows
(d) All follows
(e) None of these

5. Statement:
All chairs are tables.
All tables are cushions
Some cushions are trolleys.
All trolleys are lamps.
Conclusion:
(i) Some lamps are tables
(ii) Some trolleys are chairs.
(iii) Some cushions are lamps.
(iv) All chairs are cushions.
(a) Only I follows
(b) Only III and IV follow
(c)  only either I or II follows
(d) All follows
(e) None of these

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
A, B, C, D, E, F G, and H are eight friends sitting around a circular table facing the centre. A sits second to the left of D, Who is third to the left of E. C sits second to the right of G, who is not an immediate neighbour of E. H sits third to the right of B, who sits second to the right of G.

6. Who sits between D and C?
(a) only B            (b) Only C and A                        (c) only G
(d) Only E          (e) Only G and E

7. who sits second to the right of E?
(a) B           (b) F             (c) G            (d) C            (e) None of these

8. What is the position of A with respect to H?
(a) third to the left                           (b) third to the right                 (c) second to the left
(d) second to the right                    (e) Fourth to the left

9. Four of the following five are alike based upon their seating arrangements and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) CH        (b) FG           (c) DA           (d) BE           (e) GB

10. Which of the following pairs has the second person sitting to the immediate left of the first person?
(a) DB                 (b) EH           (c) FA           (d) GD                    (e) None of these

Answer key

1 (d)    2 (a)    3 (e)    4 (c)     5 (b)    6 (a)    7 (b)    8 (d)    9 (c)    10 (e)

Explanation

1. All teachers are lawyers (A) → conversion  → some lawyers are teachers (I) Hence IV follows. Now , some doctors are lawyers + some lawyers are teachers = I + I – N conclusion. Hence I does not follow.
Some engineers are lawyers (I) → conversion → Some lawyers are engineers +all engineers are businessman = I + A = I = Some lawyers are businessman → conversion → some businessmen are lawyers. Hence II follows. But, all teachers are lawyers + some lawyers are businessmen = A + I = no conclusion. Hence II follows.
But, All teachers are lawyers + some lawyers are businessmen = A + I =No conclusion. Hence III follow.

2. All sponges are clothes+ All clothes are liquids = A + A= All sponges are liquids → conversion → some liquids are sponges (I). Hence I does not follow. All plastics are glasses + conversion of some sponges are glasses = A + I = No conversion . hence II does not follow.
All plastics are glasses (A) → conversion → Some glasses are plastics are (I). Hence III does not follow. All clothes are liquids (A) → conversion → some liquids  are cloths (I) hence IV does not follow.

3. Some beaches are trees + All trees are hotels = I + A = I = Some beaches are hotels. Hence III follows.
Now, All shores are beaches + Some beaches are hotels = A + I = No conclusion. Hence I does not follows. All shores are beaches (A) →  conversion → some beaches are shores (I). Hence II does not follow. All sands are beaches + some beaches are trees A + I = No conclusion. Hence IV does not follow.

4. Some sparrows are crows + Some crows are pigeons = I + I + No conclusion. Hence III does not follow. Some crows are pigeons (I) →  conversion →  some pigeons are crows = A + I = No conclusion. Hence II does not follow. Nor does IV follow. However, conversion of II forms an I- E complementary pair with IV. Hence either II or IV follows.
Some sparrows are crows (I) → conversion → some crows are sparrows + All sparrows are koels → conversion → some crows (I). Hence I.

5. Some cushions are trolleys + All trolleys are lamps = I + A =I + Some cushions are lamps. Hence III follows . all chairs are tables + all tables are cushions. Hence Iv follows . All chairs are cushions. Hence IV follows. All tables are cushions are lamps = A +I = No conclusion. Hence I does not follows. All chairs are cushions + some cushions are trolleys = A + I = No conclusion. Hence II does not follows.

(6-10):

9. In all others, the second person s second to the right of the first.

No comments:

Post a Comment

Advertisement